Castigator al Leului de Aur pentru Lung metraj la Venetia, A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence, cel mai recent film semnat de Roy Andersson, deschide editia de anul acesta BIEFF.

Dupa succesul de anul trecut si de la warm-up-ul BIEFF la Centrul National al Dansului Bucuresti, programul dedicat filmelor-dans revine la festival in decembrie, de asta data printr-un parteneriat unic cu un festival specializat: CINEDANS - Dance on Screen Festival Amsterdam.

Festivalul International de Film Experimental Bucuresti BIEFF deschide cea de-a cincea editie cu un eveniment mult asteptat: premiera romaneasca a celui mai recent lung metraj semnat de maestrul nedisputat al umorului absurd, Roy Andersson (Ingmar Bergman in varianta slapstick, dupa cum l-a numit publicatia Village Voice). 

Filmul A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence, laureat cu Leul de Aur la Festivalul International de Film de la Venetia in urma cu doar doua luni, va rula la CinemaPRO, pe 10 decembrie, cu sprijinul Ambasadei Suediei la Bucuresti. 

Incheind trilogia despre ce inseamna a fi om (alaturi de Songs From the Second Floor si You, The Living – difuzat la prima editie BIEFF) A Pigeon Sat On A Branch Reflecting On Existence ii urmareste pe Sam si Jonathan, o varianta moderna a lui Don Quijote si Sancho, doi agenti de vanzari, ce fac comert ambulant cu diverse maruntisuri si se cearta continuu.

Purtandu-ne intr-o drumetie caleidoscopica prin mai multe destine umane, cei doi inspira in aceeasi masura ilaritate si solemnitate. Parcurgem filmul, degustand frumusetea si absurditatea momentului prezent, inconjurati de oameni mult prea similari cu noi. 

Este o calatorie care dezvaluie frumusetea momentelor singulare, umorul si tragedia ascunsa in noi, grandoarea vietii, precum si fragilitatea fundamentala a omenirii.

Andersson creeaza ceva „asemeni unei colaborari intre Monty Python si Samuel Beckett, in ultimele zile ale Noii Obiectivitati”, dupa cum spune Robbie Collin, jurnalist pentru The Telegraph, adaugand „trebuie doar sa te uiti, apoi sa apuci o plasa si sa incerci sa-ti convingi sufletul sa coboare inapoi din tavan.” 

Vorbind despre film, Andersson spune: „In ultimele mele doua filme am indraznit sa parasesc realismul si naturalismul, intrand pe teritoriul esteticii abstracte. Aceasta ambitie reflecta curentul artistic Noua Obiectivitate, care a cuprins Germania in anii 1920. Amestecul lor de realitate si fantezie a dus la un fel de super-realism, o ambitie pe care o am, de asemenea, pentru A Pigeon Sat On A Branch..., in care abstractizarea urmeaza sa fie condensata, purificata, si simplificata; secventele trebuie sa apara curatate, ca amintirile si visele. 

Naratiunea nonlineara a Odiseei, o lucrare ce are o profunzime unica si impunatoare, este o sursa de inspiratie pentru acest film. Natura si continutul epice ale filmului fac referire la bogatia tematica si contextuala a Odiseei. Calatoria din A Pigeon Sat On A Branch... va implica aspecte nenumarate ale existentei, ale realitati si timpului.” 

Dupa succesul impresionant avut anul trecut, programul dedicat filmelor-dans revine la Festivalul International de Film Experimental BIEFF, de aceasta data in parteneriat cu unul dintre cele mai importante festivaluri europene de film coregrafic CINEDANS - Dance on Screen Festival Amsterdam. Cinematograful si dansul fuzioneaza in sapte scurtmetraje fermecatoare, in care corpul uman devine sinonim cu emotia, un mijloc de definire a propriei identitati, de revendicare a spatiului urban, o expresie a dragostei si a comunitatii.

I Am The Only spune povestea maturizarii unui baiat in contextul unei relatii problematice dintre el si familia lui. In imagini simbolice, ni se arata personalitatea neinfricata, in plin proces de dezvoltare a copilului, in contrast cu atitudinea irationala, tematoare a rudelor sale mai in varsta. (Gabriela Lupu, BIEFF)

Continuand povestea maturizarii personale, Intrinsic Moral Evil urmarestedoi barbati ce intra intr-un joc, trupurile lor atragandu-se si respingandu-se printr-o senzualitate sinuoasa. Corpurile dar si identitatile lor se urmaresc reciproc spre destinatia lor finala - cea a auto-emanciparii si mandriei, stralucind in fata prejudecatilor. (Andrei Tanasescu, BIEFF)

Trecand la experienta universala a iubirii, Flight Of Life priveste catre un cuplu tanar ce ia micul dejun impreuna si se indreapta, sofand pe coasta unui munte, spre o petrecere. O drama efervescenta, Flight Of Life poarta privitorul intr-o calatorie atemporala si fatidica ce leaga doua suflete de cursul vietii. (Andrei Tanasescu, BIEFF)

De asemenea abordand tema dragostei, Between Entrance And Exit este un film imbogatit cu o joaca abila in conventiile genului de film (thriller, comedie burlesca, melodrama)ce prezinta viata ca pe o casa bantuita, abandonata, in captivitatea careia se gasesc amintirile unei povesti de dragoste sfasietoare. Intr-o relatie disfunctionala, ca un pian dezacordat, cei doi protagonisti se cauta si se gasesc in mod repetat intr-un labirint de camere si oglinzi, fiecare reprezentand o alta etapa a unui cerc vicios de dragoste si ura. (Gabriela Lupu, BIEFF)

Indreptandu-si privirea de la experiente personale traite in intimitate, la interactiunea dintre oameni si mediul in care acestia traiesc, Horizon aduce o perspectiva proaspata asupra rolului spatiului urban. Desi tratat cu umor, filmul releva un subiect serios si anume ca orizontul ramane doar un concept intr-o societate obsedata de ascensiune. (Gabriela Lupu, BIEFF)

Castigator al premiului acordat de public la CINEDANS, Slow este un performance care prezinta organismul uman dezarmat, inconjurat de jungla orasului, marcand intr-un mod incantator si exceptional contrastul dintre traseul corpului uman lipsit de aparare si lumea agitata ce-l inconjoara.

De asemenea concentrat asupra relatiei dintre individ si mediul (de data aceasta comunitar) in care acesta traieste, The Ginger Connection este un film despre outsiders si despre sentimentul de apartenenta, despre legatura nespusa dintre oamenii roscati, vazuta in corelatie cu dansul. Antrenant, cu un potential de manifest socio-artistic, filmul degaja optimism, indemnand minoritatile sa se adune.  (Gabriela Lupu, BIEFF)

Citeste si...

Omul contemporan, intre urbanizare si re-umanizare in competitia internationala BIEFF: URBAN GHOSTS

Cea de-a 5-a editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF va avea loc in perioada 10-14 decembrie 2014, la CinemaPRO si Cinema Elvira Popescu.

BIEFF este sustinut de Centrul National al Cinematografiei, Institutul Cultural Roman, Universitatea Nationala de Arte, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Institutul Francez, Centrul Ceh, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultura „Vito Grasso”, Institutul Cervantes, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundatiei Konrad Adenauer, Ambasada Suediei, Ambasada Finlandei, Ambasada Israelului, Accion Cultural Española, German Films, Cinelabs, ABIS Studio, NouMax, Dacia, Book4travel, Centrul National al Dansului Bucuresti, Galateca.


Din aceeasi categorie...

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

În acest weekend poate fi văzut la cinema în premiera Cascadorul / The Fall Guy, o comedie de acţiune bazată pe celebrul serial al anilor ‘80.

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Planeta Maimuțelor: Noul Regat – mult așteptatul film de acțiune și aventură, produs de 20th Century Studios, intră în cinematografele românești din 10 mai, cu avanpremiere din 8 mai.

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Un film considerat pierdut, scurtmetrajele unui regizor canonic, un remake Dracula și jazz vor putea fi văzute în cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 14 – 24 iunie 2024)

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție în sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București. ...

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

În weekendul ce s-a încheiat, a avut loc la Romexpo în București, o nouă ediție Comic Con România.

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Totul pentru tenis, performanță și succes! Zendaya revine pe marile ecrane cu un rol ambițios și fără precedent, din 26 aprilie în filmul Challengers.

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Cabinetul de miniștri din Guvernul Copiilor 2 / Government of Children 2 vă dă întâlnire din 26 aprilie în cinematografele din 22 de orașe din țară.

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii specia...

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Sâmbătă 13 aprilie la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti a avut loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres, scrisă de Bogdan Adrian Tomas şi regizată de Cătălin Saizescu - o piesă care face o radiografie amuzantă a cenzurii din p...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară: Let’s Go Digital! (LGD!) din cadrul Festivalului Internațional de Film...

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Éric Toledano și Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul în 2011, cu Intouchables, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: Un an dificil. ...