Competitia internationala BIEFF aduce in lumina o noua specie umana, descoperita si definita de artisti: Homo Urbanus – omul alienat, din cauza orasului, de natura, de ceilalti si, in final, de sine insusi.

Programul tematic URBAN GHOSTS: Between Foreboding and Nostalgia exploreaza tensiunile launtrice ale omului contemporan, prins intre idealizarea trecutului si posibilitatea pierderii propriei umanitati prin urbanizare. 

Imunizat de mass media la suferinta celorlalti, omul recent isi gaseste refugiul in realitatea virtuala si in existenta intr-un spatiu inconjurator transformat dupa chipul peisajului emotional al fiecaruia. 

Amintind de filmul eponim al lui Hitchcock, Birds / Pasari al celebrului artist vizual Ulu Braun inspira spectatorilor un sentiment amestecat de frica si fascinatie fata de aceste creaturi maiestuoase, analizand alienarea omului de mediul natural. 

Filmul urmareste indeaproape pasarile, omniprezente si amenintatoare. Eleganta sinuoasa a acestora, in timp ce ne vegheaza tacut, contrasteaza cu fundalul urban deopotriva fermecator si dezolant. O coabitare ce dateaza din timpuri stravechi, aceasta asociere improbabila dintre om si pasare oglindeste erorile civilizatiei moderne. (Andrei Tanasescu, BIEFF). Proiectia acestui film este sustinuta de German Films.

Protejat de mediul exterior in blocurile in care se inchide dintr-un instinct pervertit de auto-conservare, omul contemporan se supune inconstient unui proces de desensibilizare la suferintele celorlalti: „Pe masa din bucatarie are loc un razboi, in timp ce un barbat isi bea cafeaua. Elicoptere ii rup ziarul, pe cand cineva trage asupra unei farfurii de broccoli. 

Un film amuzant si jucaus ce priveste relatia absurda dintre viata de zi cu zi si stirile mondiale. Nivelul de informatii mass media ce ne bombardeaza creeaza o distorsiune absurda si o distanta intre rutina noastra zilnica si stirile actuale. Démontable este (...) o serie de incercari de a intelege mai bine lumea, jucandu-ne cu protagonistii sai violenti.” (Douwe Dijkstra)

Auto-excluzandu-se din lumea exterioara, fantoma urbana devine dependenta de virtual in MeTube al lui Daniel Moshel, un one-man show savuros de obraznic, inspirat de nenumaratii artisti in cautarea auto-exprimarii pe YouTube. 

Faimosul tenor de opera August Schram joaca protagonistul bland si chel a carui prestatie din Carmen de Bizet este intrerupta de grijulia sa mama. De acolo, filmul dezlantuie o avalansa exuberanta de genuri (masculine, feminine si cinematografice), reflectand personalitatile caleidoscopice ale internet-ului. 

In ritmul tango-ului, filmului celebreaza atat spiritul artistic al YouTube-ului, cat si diva interioara a fiecaruia dintre noi. (Andrei Tanasescu, BIEFF). Aceasta proiectie este posibila datorita sprijinului Sixpackfilm.

Daca filmele anterioare arata modurile diferite in care omul contemporan s-a instrainat de sine, Emergency Calls (nominalizat la European Film Awards 2014) este o chemare la re-umanizare. 

Folosind inregistrari reale ale unor apeluri tulburatoare catre un centru de urgenta, scurt metrajul creeaza o imagine intensa a suferintei si fragilitatii umane. Intr-o atmosfera aproape suprarealista, doi actori joaca rolul operatorilor telefonici, in timp ce vocile fara chip ale apelantilor povestesc suferintele prin care trec.

Regizorii Hannes Vartiainen si Pekka Veikkolainen construiesc un sentiment palpabil de amenintare iminenta. Spectatorul scapa, insa, din ghearele pericolului, fiind martor tacut la efemeritatea propriei vieti.

Citeste si...

• Laureatii Festivalului de la Rotterdam si filme-jurnal marca IDFA Amsterdam vin la BIEFF

• Filmele consacrate de la Oberhausen, in premiera la BIEFF

Cea de-a 5-a editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF va avea loc in perioada 10-14 decembrie 2014, la CinemaPRO si Cinema Elvira Popescu.

BIEFF este sustinut de Centrul National al Cinematografiei, Institutul Cultural Roman, Universitatea Nationala de Arte, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Institutul Francez, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundatiei Konrad Adenauer, Institutul Balassi, German Films, Swiss Films.