Song of the Sea, cea mai noua animatie a regizorului Tomm Moore (The Secret of Kells), nominalizata anul acesta la Oscar, va deschide cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film pentru Copii Kinodiseea, ce se va desfasura intre 13 si 18 noiembrie, la Bucuresti.

Cea de-a saptea editie Kinodiseea va debuta pe 13 noiembrie, la Cinema Studio din Bucuresti, cu premiera romaneasca a lung metrajului de animatie Song of the Sea / Cantecul Marii, film nominalizat la Oscar si recent la European Film Awards - EFA2015 pentru cel mai bun lung metraj European de animatie.

Tomm Moore, regizorul nominalizat si in 2009 la Premiile Oscar pentru animatia The Secret of Kells, revine cu o poveste inspirata de creaturile mitice din folclorul irlandez numite Selkies – oamenii care devin foci atunci cand intra in mare. Song of the Sea urmareste povestea tanarului Ben si a surorii lui mai mici Saoirse, care nu poate vorbi si care descopera ca este o Selkie.

In aventura lor fantastica printr-o lume magica locuita de creature supranaturale, aflate sub vraja unei zeite celtice, cei doi descopera ca supravietuirea lor depinde de recuperarea vocii lui Saoirse.

Expresivitatea puternica a personajelor, folosirea animatiei traditionale 2D si a desenelor in acuarela sunt un omagiu adus animatorului japonez Hayao Miyazaki si spiritului studioului Ghibli.

Song of the Sea, o animatie fermecatoare si expresiva pentru toata familia, bogata in referinte din folclorul irlandez” (The Guardian

Song of the Sea a intrat in cursa pentru Oscar 2015 la categoria Cel mai Bun Film de Animatie, alaturi de The Tale of Princess Kaguya, filmul semnat de Isao Takahata de la prestigiosul Studio Ghibli si The Boxtrolls, realizat de animatorii studioului american Laika. 

Song of the Sea concureaza alaturi de alte 11 productii in competitia internationala Kinodiseea de anul acesta. 

Editia a 7-a Kinodiseea aduce pe marele ecran peste 100 de premiere nationale, 29 de filme de lung metraj si animatii si 80 de scurt metraje, in total peste 140 de proiectii. Cele 7 sectiuni ale festivalului sunt Competitia Internationala, Retrospectiva, Panorama – filme in afara competitiei, Teenagers in Focus – filme dedicate adolescentilor si 4 sectiuni de scurt metraje pentru copii de la 3 - 6 ani, 6 - 9 ani, 9 - 12 ani, 12 - 14 ani, prezidate de jurii formate atat din copii, cat si din profesionisti in domeniu.

Programul celei de-a 7-a editii propune publicului si o serie de sesiuni Q&A cu realizatorii si actorii din filme, masterclass-uri sustinute de regizori dedicate studentilor in cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Film (UNATC), seminarii de media literacy – educatie audiovizuala dedicate profesionistilor din domeniu dar si publicului larg si parintilor sau workshop-uri de creare soundtrack si sunet de film, organizate in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti. 

Cele mai bune filme pentru copii, in premiera la Bucuresti

Douasprezece dintre filmele pentru publicul tanar care s-au intors cu trofee si mentiuni speciale de la Cannes, Berlinale sau Toronto IFF pot fi vazute pentru prima data in Romania intre 13 si 18 noiembrie, in cadrul sectiunii competitionale Kinodiseea, Festivalul International de Film pentru Copii. 

Alte 17 super productii de lung metraj si animatie, in afara competitiei, unele proiectate in premiera nationala, vor concura pentru Premiul Publicului Kinodiseea.

Biletele si abonamentele pentru Kinodiseea, unul dintre cele mai asteptate evenimente dedicate publicului tanar, au fost puse in vanzare pe Eventbook.ro. 

Festivalul Kinodiseea va debuta pe 13 noiembrie, la Cinema Studio din Bucuresti, ora 19.00, cu premiera romaneasca a lung metrajului de animatie Song of the Sea / Cantecul Marii.

Pe lista scurta din Competitie si in cursa pentru Trofeul Kinodiseea se mai regaseste Curcubeul / Rainbow (r. Nagesh Kukunoor, India) castigatorul Grand Prix of the Generation Kplus International Jury si Crystal Bear la Berlinale 2015. 

Din Norvegia soseste in premiera la Kinodiseea filmul Kick It! (r. Katarina Launing), distins cu Mentiune speciala la Toronto IFF, castigator Cel mai bun film la Chicago ICFF.  

Pentru Trofeul Kinodiseea oferit celui mai bun film de lung metraj pentru copii va concura si T.I.M. The Incredible Machine / Tim, Robotul Incredibil (r. Rolf Van Eijk, proiectii in prezenta regizorului), in competitie la Toronto International Film Festival. 

Tibor are un singur prieten, pe lume: robotul sau de casa invechit T.I.M., alaturi de care pleaca sa il gaseasca pe legendarul creator de roboti Hector Sammler, despre care se zvoneste ca ar locui in Nordul indepartat, langa un far antic.

Filmele din Panorama si Retrospectiva, titluri de lung metraj in afara competitiei, vor concura pentru Premiul Publicului Kinodiseea. 

Printre highlighturile acestei editii se numara lung metrajul My Skinny Sister (2015, r. Sanna Lenken, premiera nationala) care a luat Ursul de Cristal pentru Cel mai bun film (Generation Kplus) la Berlinale 2015 si Premiul publicului pentru Cel mai bun film scandinav - Goteborg 2015, iar de la creatorii filmului nominalizat la Oscar A Cat in Paris, ajunge in premiera filmul de animatie Phantom Boy (cu vocile lui Audrey Tautou, Jean-Pierre Marielle).

In cadrul Retrospectivei publicul va revedea filme de animatie de succes precum The Secret of Kells (r. Tomm Moore, cu vocea inconfundabila a lui Brendan Gleeson), nominalizat la Oscar in 2009 pentru Cel mai bun film animat, recompensat cu Premiul Publicului la Annecy IAFF, aflat in competitie la Premiile Academiei Europene de Film si controversatul Kirikou and The Sorceress, castigatorul Premiului pentru Cel mai bun film de animatie la Annecy IAFF (1999), laureat al Premiului Cinekid Film. 

Biletele pot fi achizitionate atat in ziua proiectiei de la casieriile cinematografelor in care va avea loc Kinodiseea, intre 13 si 18 noiembrie: Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Eforie si Cinema Union, cat si in avans, pe Eventbook.ro. 

Programul complet al festivalului este disponibil pe www.kinodiseea.ro.

Pretul unui bilet este de 10 lei / adult si 7 lei / copil pentru ultimele doua proiectii din timpul saptamanii si pentru toate proiectiile din weekend. 

Pentru celelalte proiectii din timpul zilei si calupurile de scurtmetraje, intrarea este libera si este necesara rezervarea locurilor pe www.kinodiseea.ro. 

Anul acesta, spectatorii pot opta si pentru doua tipuri de abonamente: un festival pass de o persoana de 50 lei si un family festival pass (pentru 4 persoane) de 150 lei. 

Cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film pentru Copii Kinodiseea se va desfasura la Cinema Studio, Cinema Pro, Cinema Eforie, Cinema Union si Cinema Elvire Popesco.

Festivalul International de Film pentru Copii Kinodiseea, membru al Asociatiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA), este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Uniunii Cineastilor din Romania, al Primariei Sectorului 5, Programului Europa Creativa – Media si al Institutului Francez din Bucuresti.

Facebook: https://www.facebook.com/kinodiseea

Program: http://kinodiseea.ro/program-evenimente

Bilete si festival pass-uri: http://eventbook.ro/program/asociatia-culturala-metropolis


Din aceeasi categorie...

Este Film Festival ia pulsul cinematografiei europene printr-un maraton de filme excepționale

Este Film Festival ia pulsul cinematografiei europene printr-un maraton de filme excepționale

Între 29 mai și 2 iunie 2024, ESTE FILM Festival aduce la Sibiu filme de excepție realizate de cei mai promițători tineri regizori europeni și maeștri recunoscuți.

Finalul proiectului Primul meu film documentar

Finalul proiectului Primul meu film documentar

Determinați să susțină viața culturală tecuceană și animați de dorința de a vedea un oraș vibrant, activ cultural, în ultimul an, asociatia Vira a implementat proiectul Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni și pro...

Începe Festivalul Filmului European 2024

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul Lecțiile Blagăi / Blaga’s Lessons.

Video: Scenarista şi actrița Lia Bugnar - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Scenarista şi actrița Lia Bugnar - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe scenarista și actrița Lia Bugnar. ...

Video: Tudor Giurgiu prezintă lungmetrajul Libertate la New York, Atlanta și Los Angeles

Video: Tudor Giurgiu prezintă lungmetrajul Libertate la New York, Atlanta și Los Angeles

Institutul Cultural Român de la New York susține evenimentele de prezentare și proiecțiile speciale ale lung metrajului Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, într-un periplu american.

Recunoaștere internațională cu Green Filming Award și succes autohton cu 3 trofee Gopo pentru thrillerul Spre Nord

Recunoaștere internațională cu Green Filming Award și succes autohton cu 3 trofee Gopo pentru thrillerul Spre Nord

deFilm - casă de producție cinematografică din București, fondată în 2009 de producătorul creativ Radu Stancu - se afirmă la nivel european pentru abordarea sustenabilă a producției de film.

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

The Fall Guy: Cascadorii, comedie şi aventuri romantice într-un film exploziv

În acest weekend poate fi văzut la cinema în premiera Cascadorul / The Fall Guy, o comedie de acţiune bazată pe celebrul serial al anilor ‘80.

Începe a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival 2024

Începe a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival 2024

Romanian Mental Health Film Festival, primul festival de film din România dedicat sănătății mentale și adresat publicului larg, a ajuns la a treia ediția.

Regal de filmele românești, la Săvârșin, în a doua ediție a Festivalului Suflet de România

Regal de filmele românești, la Săvârșin, în a doua ediție a Festivalului Suflet de România

Sâmbătă și duminică, pe Domeniul Regal de la Săvârșin, are loc a doua ediție a festivalului Suflet de România.

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Kingdom of the Planet of the Apes va avea premiera în cinematografe pe 10 mai

Planeta Maimuțelor: Noul Regat – mult așteptatul film de acțiune și aventură, produs de 20th Century Studios, intră în cinematografele românești din 10 mai, cu avanpremiere din 8 mai.

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Noi cine-concerte la TIFF 2024

Un film considerat pierdut, scurtmetrajele unui regizor canonic, un remake Dracula și jazz vor putea fi văzute în cadrul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 14 – 24 iunie 2024)

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Claudiu Teohari (Teo) este prezentatorul Galei Premiilor Gopo 2024

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a 18-a ediție în sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București. ...

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

Peste 56.000 de oameni s-au bucurat weekendul trecut la Comic Con 2024

În weekendul ce s-a încheiat, a avut loc la Romexpo în București, o nouă ediție Comic Con România.

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Challengers o aduce pe Zendaya în turneu pe marile ecrane din 26 aprilie

Totul pentru tenis, performanță și succes! Zendaya revine pe marile ecrane cu un rol ambițios și fără precedent, din 26 aprilie în filmul Challengers.

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Filmul inovator Guvernul Copiilor 2 va putea fi vizionat din 26 aprilie în 22 de orașe din țară

Cabinetul de miniștri din Guvernul Copiilor 2 / Government of Children 2 vă dă întâlnire din 26 aprilie în cinematografele din 22 de orașe din țară.

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii specia...

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Sâmbătă 13 aprilie la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti a avut loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres, scrisă de Bogdan Adrian Tomas şi regizată de Cătălin Saizescu - o piesă care face o radiografie amuzantă a cenzurii din p...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...