Teatrul Metropolis, Primaria Municipiului Bucuresti impreuna cu partenerii Cocor si Sabion au dezvaluit sambata, 5 martie 2016

, in Piata Timpului, in prezenta Primarului General al Municipiului Bucuresti – Razvan Sava, trei noi stele pe Aleea Celebritailor.

De data aceasta ceremonia omagiala de decernare a stelelor pentru intreaga activitate in domeniul teatrului si filmului a fost dedicata artistelor Florina Cercel, Adela Marculescu si Rodica Popescu-Bitanescu.

"In aceasta zi frumosa de Martie sunt fericit ca putem omagia trei actrite ce au evoluat cu gratie, dar si cu forta artistica atat pe scenele teatrului romanesc, cat si pe ecranele cinematografelor, cunoscute si indragite de publicul larg", a declarat George Ivascu, directorul Teatrului Metropolis.

Decernarea stelelor a avut loc in prezenta colegilor, prietenilor apropiati, dar si a iubitorilor teatrului si filmului.

"In luna dedicata femeii, sunt onorat sa stau pe aceeasi scena alaturi de trei mari actrite ale teatrului romanesc. Fiecare stea gravata in aceasta Piata a Timpului dovedeste admiratia pe care colegi si spectatori deopotriva o poarta fata de sensibilitatea si creativitatea domniilor lor" declara Daniel Stoica, actionar Cocor.

In cadrul evenimentului, actritele au primit cate o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

FLORINA CERCEL

S-a nascut in 28 ianuarie 1943 la Piatra Neamt si a absolvit in 1964 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiele” Bucuresti, clasa prof. Jules Cazaban, Cornel Todea, Victor Moldovan

Actrita are o bogata activitate in teatru, film, teatru TV si radio. 

A jucat peste 100 de roluri in peste 50 de ani de cariera, cele mai multe fiind create pe scena Teatrului National din Bucuresti. 

Printre regizorii spectacolelor in care a a jucat amintim pe Horea Popescu, Victor Moldovan, Mihai Berechet, Ion Cojar, Andrei Serban,Victor Ioan Frunza, Felix Alexa, Dan Tudor.

In 1990 a primit Premiul UNITER pentru cea mai buna interpretare feminina, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul Vassa Jeleznova de M. Gorki, regia Ion Cojar, iar, in 2002 a primit Premiul Ministerului Culturii si Cultelor pentru cea mai buna actrita a anului pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul Revizorul de N.V. Gogol, regia Serghei Cerkasski, montat la Teatrul National I. L. Caragiale. Tot atunci a fost decorata cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler.

La Teatrul Metropolis joaca in spectacolul Gaitele de Alexandru Kiritescu, regia Dan Tudor.

 

ADELA MARCULESCU

Actrita care visa de mica sa ajunga o mare tragediana s-a nascut in 21 decembrie 1938 si a absolvit in 1959 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale Bucuresti, clasa prof. Alexandru Finti. 

Director fiind, Zaharia Stancu, o angajeaza in 1964 la Teatrul National Bucuresti, teatru la care este invitata sa joace si in prezent. 

Cativa dintre regizorii ce au ceat spectacolele in care a jucat: Mihai Berechet, Alexandru Finti, Horea Popescu, Grigore Gonta, Anca Ovanez Dorosesnko, Ion Cojar, Gelu Colceag, Victor Ioan Frunza, Felix Alexa.

Si-a inceput cariera pedagogica la I.A.T.C in 1963 la catedra de dans a Verei Proca, apoi la tehnica vorbirii, catedra Sandinei Stan. Din 1992, este conferentiar la Universitatea Hyperion, catedra „Actorie”, mai apoi la „Tehnica vorbirii ”.

In film a debutat in 1965 in Serbarile galante in regia lui René Clair, o coproductie romano-franceza. Au urmat 25 filme si colaborarea cu regizorii: Mircea Veroiu, Nicolae Corjos, Dinu Cocea, Gh. Turcu, Ion Popescu Gopo, Iulian Mihu, Mihai Constantinescu, Gustavo Graef Marino, Geo Saizescu

Este cetatean de onoare al oraselor Bucuresti si Aiud. In 2004 a fost decorata cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Ofiter, Categoria D - Arta Spectacolului, „in semn de apreciere a intregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului”.

La Teatrul Metropolis joaca in spectacolele Spitalul comunal de Hristo Boicev, regia Felix Alexa si Tartuffe de Molière, directia de scena Victor Ioan Frunza.

 

RODICA POPESCU-BITANESCU

Actrita careia ii place sa scrie „comedii amare”, asa cum ea insasi declara, s-a nascut in 5 august 1938, la Rasuceni, judetul interbelic Vlasca si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I. L.  Caragiale Bucuresti in 1960, clasa profesor A. Pop Martian.

Este prezenta pe scena Teatrului National Bucuresti inca din 1966 jucand sub indrumarea regizorilor Horea Popescu, Ion Fintesteanu, David Esrig, Ion Cojar, Andrei Serban

Incepand din 2000 isi regizeaza propriile comedii: Cinci femei de tranzitie, Inca-i bine, Viata de cimitir, toate jucate cu mare succes la public pe scena Nationalului bucurestean.

In film, Rodica Popescu-Bitanescu a debutat in 1975 in Comedia fantastica, in regia lui Ion Popescu-Gopo. Are o bogata activitate in teatru radiofonic, televiziune si cinematografie.

In 2002 a fost decorata cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler „pentru crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia romaneasca si universala“.

La Teatrul Metropolis o puteti vedea in spectacolul Gaitele, de Al. Kiritescu, in regia lui Dan Tudor.


Din aceeasi categorie...

Acolo unde cântă racii: Bestsellerul Deliei Owens prinde viaţă la cinema într-un film emoţionant

Ecranizarea celebrului roman Where The Crawdads Sing / Acolo unde cântă racii al Deliei Owens, best-seller internațional ajunge din acest weekend la cinema, într-o ecranizare de excepţie.

Zidurile punctelor termice din cartierele bucureștene devin Animest Hot Points

Evenimentul se va întâmpla în preajma Festivalului Internațional de Film de Animație Animest.

TIFF vine la Oradea cu mai multe avanpremiere românești ca niciodată

Cele mai așteptate filme românești ale anului se pregătesc de o primă întâlnire cu publicul din România, între 2 și 4 septembrie, la cea de-a 5-a ediție TIFF Oradea. 

Iulia Verdeş se alătură distribuţiei serialului Adela

Când părea că nimic nu s-ar mai putea adăuga listei inepuizabile de răsturnări de situaţie din serialul Adela, un nou personaj intrigant vine să contrazică această ipoteză.

Caravana filmului românesc poposește la Zilele Orașului Călan

Și anul acesta, Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale va ajunge la Baza Sportivă Victoria din Călan, cu ocazia Zilelor Orașului.

Cronici elogioase în Franța pentru thrillerul psihologic Miracol

Filmul Miracol / Dédales, regizat de Bogdan George Apetri, rulează de aproape o lună în Franța, unde mai poate fi văzut în peste 50 de cinematografe din Paris și alte orașe.

Anonimul 2022: Câștigătorii celei de-a 19-a ediții

Lung metrajul 107 Mothers (Slovacia, Cehia, Ucraina), regizat de Peter Kerekes, a fost recompensat sâmbătă cu Trofeul ANONIMUL 2022.

Ce filme noi vedem la Cineplexx din 12 august

Iata premierele filmelor din aceasta saptamana cinematografica si informatiile referitoare la programul lor din rețeaua Cineplexx.

Caravana filmului românesc aduce filme pentru copii la Zilele Municipiului Brăila

Cinefilii vor putea revedea doua filme regizate de Elisbeta Bostan: Aminitiri din copilărie si Veronica se întoarce (foto).

Video: Anonimul 2022, la jumătatea parcursului - Repere din festival

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), a ajuns la jumătatea parcursului.

Oameni de treabă, noul film al lui Paul Negoescu, are premiera mondială la Sarajevo

Filmul îi are în distribuție pe actorii Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc.

Le Petit Nicolas deschide Animest 2022

Micuțul Nicolas, personajul care a marcat copilăria unor generații întregi de cititori din întreaga lume, îi invită la joacă pe creatorii săi în filmul care va deschide cea de-a 17-a ediție Animest (7-16 octombrie, București).

Anonimul 2022, la start: Peste 3000 de spectatori, la premiera națională Mariupolis 2

Documentarul Mariupolis 2, realizat de Mantas Kvedaravičius, a fost proiectat luni seară, în premieră în România, în deschiderea celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, în prezența a mai mult de 3 000 de spec...

Filme recente și ateliere de creație în cadrul Caravanei Metropolis 2022

Astăzi începe o nouă ediție a Caravanei Metropolis - Cinema în aer liber, experiența de cinematograf itinerant liber ce poposește până pe 14 august la Sibiu, în Piața Huet.

La Croisade, o comedie captivantă cu Louis Garrel și Laetitia Casta despre noile generații în fața schimbărilor climatice

Prezentat la Cannes în secțiunea Cinema for the Climate, Cruciada copiilor / La Croisade, este noul film al lui Louis Garrel, distribuit de Independența Film în cinematografe din 12 august.

Bullet Train: Acțiune, aventuri și umor în cel mai bun film al verii - Trenul Asasinilor

Din acest weekend putem vedea la cinema Bullet Train, cel mai nou film al regizorului specializat în filme de acţiune, David Leitch.

Kajillionaire de Miranda July prezentat în premieră la cineclubul F-Sides

Primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor făcute de femei – F-Sides Cineclub lansează o nouă serie de proiecții în premieră în cinematografe din Bucuresti si din țară.

Documentarul de investigație în focus la fARAD 2022

Festivalul internațional de film documentar fARAD revine la Arad între 7-11 septembrie 2022 pentru a noua ediție, dedicată documentarului de investigație.

Regizorul și producătorul Dan Chișu vine la CineFAN.podcast

Regizorul și producătorul Dan Chișu a venit la CineFAN.podcast cu cele mai interesante și inedite povești pe care le-a trăit până acum!

Balaur - Din 9 septembrie în cinematografe

Filmul lui Octav Chelaru îi are în rolurile principale pe Mălina Manovici și Alexandru Papadopol şi este inspirat din fapte reale.

Caravana filmului românesc se va afla la Slănic Moldova, în perioada 3-7 august

Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale ajunge pentru prima dată în frumoasa stațiune Slănic Moldova.

Programul Festivalului Anonimul 2022

A fost anunțat programul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2022.

Nichelle Nichols, Uhura din seria originală Star Trek, moare la 89 de ani

Actriţa americană Nichelle Nichols, cunoscută pentru rolul Lt. Nyota Uhura din seria originală Star Trek, a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică la vârsta de 89 de ani, a anunţat duminică familia ei într-un comunicat. ...

Metronom - premiat la Jerusalem Film Festival

Filmul Metronom, în regia lui Alexandru Belc, a fost distins seara trecută cu Premiul Nechama Rivlin pentru cel mai bun film internațional la Jerusalem Film Festival.

Brad Pitt și Sandra Bullock te așteaptă la cinema în Trenul Asasinilor

Ce poate fi acum mai “fierbinte” decât canicula? Un film de acțiune care ne ține pulsul ridicat, cu Brad Pitt și Sandra Bullock, desigur!

Evenimente

Actorul și regizorul italian Michele Placido vine în România la Buzău International Arts Festival 2022

Buzău International Arts Festival revine cu a doua ediție, ce se va desfășura în perioada 20 august - 20 septembrie, în municipiul Buzău, cu...

Noutati Home Entertainment

The Matrix Resurrections pe 4K UHD (Steelbook si plastic), Blu-ray si DVD

Pro Video ne aduce al patrulea film din seria Matrix după Matrix (1999), The Matrix Reloaded (2003) și The Matrix Revolutions (2013). The Ma...

Ultimele Stiri

Primele imagini din Enola Holmes 2

Enola Holmes 2 va avea premiera globală pe 4 noiembrie, doar pe Netflix.

19-08-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Mara Oprea, Oana Moşneagu şi Vlad Gherman şi-au pe…

După încheierea filmărilor pentru ultimul capitol al poveştii Adela - Ce-i al tău e și al meu, ce va avea premiera pe 25 august, de la 20:30, la Antena 1...

19-08-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Actorul și regizorul italian Michele Placido vine …

Buzău International Arts Festival revine cu a doua ediție, ce se va desfășura în perioada 20 august - 20 septembrie, în municipiul Buzău, cu același concept unic în regiune.

18-08-2022 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

She-Hulk: Avocata apărării debutează azi pe Disney…

Disney+ aduce un nou serial de comedie de la Studiourile Marvel: She-Hulk: Avocata Apărării / She-Hulk: Attorney at Law.

18-08-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

ABIFF 2022: Proiecții simultane și speciale în Buc…

Cea de-a doua ediție a ABIFF – Animation Bucharest International Film Festival se va desfășura între 26 și 28 august.

18-08-2022 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Video: Primul teaser al serialului Wednesday de Ti…

Netflix a lansat primul teaser al serialului Wednesday, serialul filmat anul trecut în Romania.

17-08-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Zidurile punctelor termice din cartierele bucureșt…

Evenimentul se va întâmpla în preajma Festivalului Internațional de Film de Animație Animest.

17-08-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Toamna aduce cea de-a treia ediție Nordic Film Fes…

Nordic Film Festival își dă din nou întâlnire cu iubitorii cinematografiei nordice, invitându-vă la cea de-a treia sa ediție, ce va avea loc în perioada 22-25 septembrie 2022 în București...

17-08-2022 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Happy Channel lansează noua grilă de programe

Ultimul an a fost unul foarte bun pentru Happy Channel, care a înregistrat creşteri spectaculoase ale indicatorilor de audienţă, pe toate intervalele orare (public feminin 18-49 urban).

17-08-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

TIFF vine la Oradea cu mai multe avanpremiere româ…

Cele mai așteptate filme românești ale anului se pregătesc de o primă întâlnire cu publicul din România, între 2 și 4 septembrie, la cea de-a 5-a ediție TIFF Oradea. 

17-08-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Iulia Verdeş se alătură distribuţiei serialului Ad…

Când părea că nimic nu s-ar mai putea adăuga listei inepuizabile de răsturnări de situaţie din serialul Adela, un nou personaj intrigant vine să contrazică această ipoteză.

17-08-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Caravana filmului românesc poposește la Zilele Ora…

Și anul acesta, Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naționale va ajunge la Baza Sportivă Victoria din Călan, cu ocazia Zilelor Orașului.

16-08-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Netflix lansează un trailer nou pentru Sezonul 5 d…

Netflix anuntă premiera sezonului V din Cobra Kai cu un nou trailer ce ne arată mai multe secvente din acest nou și mult asteptat sezon.

16-08-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Filme de autor la Cinema în aer liber, pe Insula A…

De pe 16 august și până pe 11 septembrie, cinematograful itinerant Cinema în aer liber poposește pe Insula Artelor din Parcul Titan.

16-08-2022 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Cronici elogioase în Franța pentru thrillerul psih…

Filmul Miracol / Dédales, regizat de Bogdan George Apetri, rulează de aproape o lună în Franța, unde mai poate fi văzut în peste 50 de cinematografe din Paris și alte...

16-08-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Au început filmările pentru Tu urmezi!, un nou sho…

Entertainment și cultură generală, miză uriașă, concurenți foarte bine pregătiți, care stau la coadă la distracție și premii, acestea sunt ingredientele unui game show revoluționar, ce va avea premiera, în...

16-08-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Anonimul 2022: Câștigătorii celei de-a 19-a ediții

Lung metrajul 107 Mothers (Slovacia, Cehia, Ucraina), regizat de Peter Kerekes, a fost recompensat sâmbătă cu Trofeul ANONIMUL 2022.

14-08-2022 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Noul sezon Chefi la cuțite aniversează un deceniu …

Sezonul 10 Chefi la cuțite va pune la bătaie, din toamnă, la Antena 1, cel mai râvnit trofeu al celebrei competiții culinare.

12-08-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

Poveștile prind viață la AXN în mini vacanța din a…

De sâmbătă până luni, telespectatorii se vor bucura și mai mult de vară cu o selecție de filme pentru întreaga familie.

12-08-2022 | TV & Online | Emanuel Lazarescu

BIDFF 2022: Lung metraje în premieră și evenimente…

În perioada 8 – 11 septembrie, Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) revine pentru a VIII-a ediție cu peste 25 de evenimente culturale dedicate atât publicului, cât și comunităților de...

12-08-2022 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Benzi desenate

A aparut vol. 35 al colectiei Marvel Must-Have - Spider-Man / Black Cat: Infernul violentei

Libertatea in parteneriat cu Editura Litera continua editarea colectiei inedita de benzi desenate: Marvel Must-Have. Săptămâna aceasta a apă...