Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania - Asociatia Romana de Gestiune a Operelor din Audiovizual cu sprijinul Arhivei Nationale de Film – Cinemateca Romana, al Uniunii Cineastilor din Romania si UNATC “I.L.Caragiale”,organizeaza o retrospectiva In Memoriam cu filmele Regizorului Radu Gabrea

Intre 1-5 martie 2017 la Cinemateca Union din Bucuresti va avea loc o retrospectiva In Memoriam, a filmelor regizate de Radu Gabrea, unde spectatorii vor putea vedea o selectie de 10 filme regizate de regretatul cineast roman.

Personalitate marcanta a filmului romanesc si european din ultima jumatate de secol, cineastul a avut curajul de a refuza societatea comunista care i-a cenzurat filmul Dincolo de nisipuri, emigrand in Germania in 1974.

Dupa 10 titluri de filme de scurt metraj, documentare, seriale TV, fictiune, realizate in Romania, Radu Gabrea semneaza 8 filme in Germania, majoritatea cu mare audienta si succes international (Un barbat ca Eva, Nu te teme, Iacob, Rosenemil - o tragica iubire – in co-productie cu Romania).  

Din 1996 a realizat peste 20 de filme premiate in tara si in strainatate. Cineastul, este doctor in audiovizual cu teza Werner Herzog si mistica renana premiata de UCIN in 2004. 

A fost distins de Presedintele Germaniei cu Crucea Germana de Merit.

Dupa 1998 a semnat ca regizor spectacole de teatru si opera. A primit numeroase premii pentru dezvoltarea cinematografiei romanesti si europene. A fost primul Presedinte al CNC.

In cadrul retrospectivei In Memoriam ce va avea loc la Cinemateca Union din Bucurestii ntre 1-5 martie, vor fi proiectate filmele: Amintiri Bucurestene (Usa, Cadente, scurt metraje IATC), Prea mic pentru un razboi atat de mare, Cautandu-l pe Schwartz, O poveste de dragoste – Lindenfeld, Mostenirea lui Goldfaden, Cocosul decapitat, Concerte la Biserica Neagra, Calatoria lui Gruber, Nu te teme, Iacob si Dincolo de nisipuri.

Filmele vor fi precedate de un documentar, Interviuri cu Radu Gabrea.

Intrarea va fi libera.

Program Retrospectiva In Memoriam Radu Gabrea.

1-5 martie 2017, Cinemateca Union.

Miercuri 1 martie

17:00 Amintiri Bucurestene (Usa, Cadente, scurt metraje UNATC, 1970, 64 min.)

Filmul este un documentar inteligent construit, cu multe tuse de umor si cu secvente originale, care evoca convingator dragostea cineastului pentru Capitala tarii, dar si buna cunoastere a regulilor genului.

19:00 Prea mic pentru un razboi atat de mare (1969, 77 min.)

Filmul de debut al regizorului Radu Gabrea a fost prezentat la Cannes in 1971, in secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, dupa ce castigase deja premiul juriului pentru tineret la Locarno. 

Inspirat de fapte reale, filmul vorbeste despre prietenie si maturizare, intr-un context dramatic precum razboiul. Un baiat orfan crescut de regiment pleaca pe front in cautarea celui mai bun prieten si se confrunta cu experiente terifiante. Filmul este inspirat din nuvela lui Aurel Petri.

Joi 2 martie:

17:00 Romania! Romania! II: Cautandu-l pe Schwartz (2008, 66 min.)

Romania! Romania! II este o incursiune in muzica idis traditionala, muzica "klezmer", dezvaluind legatura dintre aceasta si "Doina", adanc inradacinata in folclorul romanesc.

19:00 O poveste de dragoste – Lindenfeld (2014, 95 min.)

Un reportaj pe Televiziunea Germana despre un sat parasit din Banat ii reaminteste unui fiu al satului, emigrat in Germania cu 60 de ani in urma, de satul copilariei sale „Lindenfeld" („Poiana Teilor"). Bolnav de o boala incurabila, eroul porneste pe urmele copilariei sale. O descoperire neasteptata pare sa-i schimbe viata.

Vineri 3 martie

17:00 Mostenirea lui Goldfaden (2004, 80 min.)

Povestea fascinanta a poetului si dramaturgului Aavram Goldfaden, supranumit Shakespeare-ul evreilor, cel care a intemeiat primul teatru evreiesc profesionist si a carui influenta e prezenta si astazi.

19:00 Cocosul decapitat (2007, 98 min)

Cocosul Decapitat este o poveste emotionanta si dureroasa despre maturizare intr-o perioada de schimbari extreme. Ecranizare a bestsellerului in limba germana al scriitorului sas Eginald Schlattner.

Sambata 4 martie 

17:00 Concerte la Biserica Neagra (2009, 45 min.)

Concerte la Biserica Neagra, reprezinta o evocare istorica si muzicala, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, a celui mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania, Biserica Neagra.

Lacaș de cult, Biserica a reprezentat de-a lungul timpului si un spatiu muzical pentru compozitori locali, care proveneau din randul sasilor transilvaneni. Filmul il surprinde pe dirijorul Andreescu intr-un concert susținut la Biserica Neagra, in care prezinta publicului o parte dintre lucrarile acestor compozitori, in cea mai mare parte descoperite de el insusi.

19:00 Calatoria lui Gruber (2008, 100 min)

Calatoria lui Gruber se bazeaza pe realitatea vizitei la Iasi a lui Curzio Malaparte, fara a fi, insa, o adaptare a romanului „Kaputt”. Realizat dupa un scenariu original, rezultat al propriilor cercetari ale scenaristilor Razvan Radulescu si Alexandru Baciu, filmul povesteste vizita la Iași a celebrului ziarist si scriitor ajuns in acest oraș suferind din pricina unei severe alergii.

Duminica 5 martie:

17:00 Nu te teme, Iacob (1981, 101 min.)

Nu te teme, Iacob! este povestea unei transformari uimitoare a unui om alienat intr-un om ferm și hotarat, o schimbare cu atat mai extraordinara in contextul anti-semitismului obiectiv si internalizat. Infruntandu-si soarta direct, Lejba simbolizeaza Evreul modern.

Nu te teme, Iacob! Este o adaptare dupa  nuvela “O faclie de Paste” de I.L. Caragiale.

19:00 Dincolo de nisipuri (1975, 104 min.)

In zona Brailei, dramele sociale si pasionale au un final care nu poate fi evitat nici chiar atunci cand eroii filmului cred ca pot detasa de realitate "dincolo de nisipuri'.

Ecranizare dupa romanul Ingerul a strigat si dupa nuvela Dincolo de nisipuri de Fanus Neagu.