Evenimentul se va desfășura între 25-28 ianuarie 2024 la Cinema Muzeul Țăranului din București.

Dialogul intercultural, empatia, respectul față de cei de lângă noi indiferent de principii, opțiuni, etnie, naționalitate, rasă, culoare sunt valori pe care ar trebui să le manifestăm constant; la fel cum, nu ar trebui doar în anumite zile sau în anumite contexte să ne amintim de modul în care ura și atitudinile extremiste dau naștere unor tragedii precum cea a Holocaustului.

Mai mult ca oricând însă, 27 ianuarie ne amintește de consecințele uitării/ignorării faptului că toți cei de lângă noi sunt OAMENI; de milioanele de vieți curmate pe criterii arbitrare, în timpul uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria Europei și a României.

În contextul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Institutul „Elie Wiesel” în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român, Institutul Goethe din București, cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania în România și Independența Film organizează Zilele Filmului „Memoria Holocaustului”.

Cea de-a cincea ediție a programului se desfășoară la Cinema Muzeul Țăranului în perioada 25-28 ianuarie 2024.

Publicul larg este invitat să (re)descopere istoria prin intermediul artei cinematografice. Documentare și producții artistice internaționale aduc în discuție rolul memoriei, modul în care trecutul continuă să influențeze prezentul, ne confruntă cu întrebări la care nu avem răspuns și, totodată, ne vorbesc despre speranță, generozitate, dialog, respect.

Herr Ziwlling und Frau Zuckermann realizat de producătorul german de filme, Volker Koepp, deschide seria ecranizărilor din acest an, joi, 25 ianuarie, ora 18:00.

Documentarul îi aduce în prim plan pe dl. Ziwilling și dna. Zuckermann, printre ultimii evrei, supraviețuitori ai Holocaustului, născuți în Cernăuți (un important centru al culturii evreiești din Bucovina, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial). Trecutul comun și limba germană sunt elemente care îi unește pe cei doi protagoniști, care seară de seară, discută despre ce au trăit împreună, despre politică, literatură, griji cotidiene.

Prin prisma amintirilor pe care ei le împărtășesc și a relatărilor despre viața cotidiană din prezent, descoperim fragmente din istoria comunității evreiești din Cernăuți, informații despre măsurile antisemite luate împotriva populației evreiești din Bucovina în perioada Holocaustului, teritoriu aflat atunci sub administrație românească; despre continuarea vieții după Holocaust; despre adaptarea generațiilor care au urmat.

Sâmbătă, 28 ianuarie -  o zi dedicată producțiilor artistice care evidențiază teme precum: rolul memoriei și proiectarea trecutului în prezent; căutarea continuă a generațiilor care au urmat supraviețuitorilor și victimelor Holocaustului.

memoria holocaustului 2024

Where is Anne Frank? / Unde este Anne Frank? de la ora 16:00. Animația produsă de Ari Folman, bazată pe faimosul jurnal scris de Anne Frank, ne prezintă călătoria lui Kitty, prietena imaginară a Annei, prin Europa zilelor noastre. Înarmată cu prețiosul jurnal, Kitty merge pe urmele prietenei sale,  adresând generațiilor viitoare un mesaj plin de speranță și generozitate.

Prin intermediul lui Kitty reușim să o cunoaștem pe Anne Frank și să intrăm în universul unuia dintre cei 1.5 milioane de copii evrei uciși în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, ea ne ajută să conștientizăm că discriminarea, intoleranța și atitudinile extremiste, care au generat una dintre cele mai mari tragedii din istoria Europei, sunt contemporane cu noi și continuă să își pună amprenta asupra vieților a milioane de oameni.

„Eu consideram că trecutul este trecut și că tot ce nu este în prezent, ar trebui îngropat” – astfel începe Alex, personaj principal în Everything is Illuminated, relatarea despre călătoria pe care o întreprinde și în care se redescoperă și descoperă un trecut surprinzător al familiei sale.

Sâmbătă, de la ora 18:00, Everything is Illuminated / Totul este iluminat în regia lui Liev Schreiber, o producție după romanul lui Jonathan Safran Foer, prezintă modul în care istoria influențează prezentul supraviețuitorilor și generațiilor care au urmat. Filmul artistic aduce în prim-plan conexiunea dintre trecut și prezent, exemplificând modul în care necunoașterea/uitarea/ignorarea trecutului încurajează repetarea greșelilor.

Duminică, 28 ianuarie începând cu ora 16:00, A Journey into the Holocaust în regia lui Paul Bachow, realizează o incursiune în istoria Holocaustului, prezentând, prin intermediul mărturiilor supraviețuitorilor, fragmente din ceea ce a însemnat tragedia care a marcat milioane de vieți. Documentarul ne confruntă cu o serie de întrebări pentru care, cu greu putem găsi un răspuns.

Cum a fost posibil Holocaustul? este întrebarea de la care Bachow începe cercetarea sa. Coroborând datele colectate de la istorici, psihologi, extrase din sute de interviuri și confruntate cu mărturii directe ale supraviețuitorilor, producătorul reușește să ne aducă față în față cu un trecut pe care îl ignorăm/îl uităm.

La Rafle / Razia, producția franceză, în regia lui Rose Bosch, încheie seria filmelor dedicate memoriei Holocaustului, printr-o poveste emoționantă despre destine reale ale victimelor și călăilor, ale celor care au orchestrat, ale celor care au avut încredere sau ale celor care au fugit ori au opus rezistență.

În vara anului 1942, în Paris, copii evrei și familiile lor învață cum să trăiască într-un oraș aflat sub ocupație, cum să facă față unei stări de tensiune alimentată de suspiciuni, priviri acuzatoare, dezaprobatoare. În dimineața de 16 iulie însă, tensiunea atinge punctul culminant: în urma unei razii, 13.000 de evrei sunt arestați și adunați la Velodromul de iarnă, unde sunt închiși până la trimiterea lor în lagăre de concentrare de pe teritoriul Franței și ulterior la Auschwitz.

Accesul este GRATUIT, dar locurile trebuie rezervate în prealabil pe eventbook.ro

Zilele filmului „Memoria Holocaustului” este un proiect cultural inițiat în 2015 de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Ediția de anul acesta este realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și Institutul Goethe din București. Filmele sunt ecranizate cu sprijinul Ambasadei Republicii Germania în București și Independența Film.

Program:

Joi 25 ianuarie 2024

18:00 Deschiderea oficială.

18:30 Herr Ziwlling und Frau Zuckermann (1999, r. Volker Koepp, 2h 06 min).

 

Sâmbătă 27 ianuarie 2024

16:00 Where is Anne Frank? / Unde este Anne Frank? (2021, r. Ari Folman, 1h 39 min).

18:00 Everything is Illuminated / Totul este iluminat (2005, r. Liev Schreiber, 1h 46 min).

 

Duminică 28 ianuarie 2024

16:00 A Journey into the Holocaust (2014, r. Paul Bachow, 1h 33 min).

18:00 La Rafle / Razia (2010, r. Rose Bosch, 1h 55 min).


Din aceeasi categorie...

Hit Man și Kinds of Kindness la American Independent Film Festival 2024

Hit Man și Kinds of Kindness la American Independent Film Festival 2024

Kinds of Kindness, al lui Yorgos Lanthimos, cu Emma Stone și Willem Dafoe, are premiera la București în cadrul AIFF 8 îndată după premiera mondială de la Cannes. ...

I ❤ DOC, o extensie specială a Festivalului fARAD, sosește în mai la București, la ARCUB

I ❤ DOC, o extensie specială a Festivalului fARAD, sosește în mai la București, la ARCUB

În 2023, Festivalul Internațional de Film Documentar fARAD  – co-produs de Insula 42 și Centrul Municipal de Artă Arad / Primăria Arad – a împlinit zece ani.

Dogman de Luc Besson deschide TIFF 2024

Dogman de Luc Besson deschide TIFF 2024

Miile de spectatori așteptați la Gala de Deschidere a celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 14 – 24 iunie 2024) vor avea parte de o experiență cinematografică intensă și memorabilă. ...