In perioada 14-20 noiembrie 2011, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, impreuna cu Centrul Cultural al Republicii Ungare la Bucuresti organizeaza a cincea editie a Saptamanii Filmului Maghiar, eveniment desfasurat in baza semnarii, la 20 octombrie 2005, a Programului de colaborare culturala intre Ministerul Culturii si Cultelor din Romania si Ministerul Patrimoniului Cultural National al Republicii Ungare.

Saptamana Filmului Maghiar va avea loc la Muzeul National al Taranului Roman, Studioul Horia Bernea (Noul Cinematograf al Regizorului Roman, cu intrarea prin str. Monetariei nr. 3).

Intrarea la proiectii va fi libera. Filmele vor fi subtitrate in limba romana.

In deschiderea SFM 2011 va fi proiectat filmul Mephisto, castigator al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film strain in 1982, al Premiului FIPRESCI si al Premiului pentru Cel mai bun scenariu la Cannes, 1981. Filmul va fi proiectat in prezenta regizorului Istvan Szabo.

De asemenea, la deschiderea festiva vor mai fi prezenti Excelenta sa dl. Fuzes Oszkar, ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti, dl. Kelemen Hunor, ministrul Culturii si Patrimoniului National si dl. Bretter Zoltan, directorul Centrului Cultural al Republicii Ungare.

In programul SFM 2011 vor fi proiectate o selectie de lung metraje noi, productii din anii 2010-2011, precum si filme documentare si scurt metraje, oferind, astfel, posibilitatea ca iubitorii de film sa cunoasca si aceste genuri mai putin promovate ale industriei cinematografice maghiare.

Prin Retrospectiva Jancso 90, ii aducem un omagiu celebrului regizor si scenarist maghiar al filmelor narative devenite cult in anii 60 70, Jancso Miklos, care a implinit recent, 90 de ani.

In 2008, in cadrul acestui Festival a fost organizata o masa rotunda pe tema coproductiilor romano-maghiare. De atunci. a devenit o traditie ca, in fiecare an, sa proiectam o coproductie romano-maghiara.

Anul acesta, vom proiecta filmul regizorului roman Adrian Sitaru, Din dragoste cu cele mai bune intentii, cu subtitrare in limba maghiara.

Filmul care va incheia Saptamana va fi Calul din Torino, al regizorului Bela Tarr, castigator al Premiului Ursul de Argint, la Festivalul de Film International din Berlin, 2011. Proiectia este realizata cu sprijinul Asociatiei Macondo.

Filmele vor fi prezentate, in fiecare seara, de criticul de film, profesor Radu Igazsag.

Atasat, gasiti programul complet al Saptamanii Filmului Maghiar. Mai multe informatii despre filme: ccu.ro, muzeultaranuluiroman.ro si ncrr.ro.

CineFan.ro va prezinta programul complet al SAPTAMANII FILMULUI MAGHIAR

14-20 NOIEMBRIE 2011

Bucuresti, editia 5-a

Luni, 14 noiembrie, ora 18.00

Mephisto (1981, 139 min., drama, subtitrat in limba romana)

in prezenta regizorului Istvan Szabo

Regia: Istvan Szabo

Cu: Klaus Maria Brandauer, Gyorgy Cserhalmi, Krystyna Janda

Mephisto este povestea unui actor de origine germana care descopera succesul si binecuvantarea in popularitatea prestatiei sale intr-o piesa de teatru, iar cu acest succes isi incepe o cariera de neoprit tocmai atunci cand Partidul National Socalist ajunge la putere. Nu mai are nevoie de vechii prieteni, pe drumul gloriei isi neaga trecutul, isi tradeaza prietenii si incetul cu incetul se inchina puterii naziste.

Marti, 15 noiembrie, ora 18.00

Retrospectiva JANCSO 90

Liniste si strigat / Csend es kialtas (1967, 75 min., drama, subtitrat in limba romana)

Regia: Jancso Miklos

Cu: Andras Kozak, Andrea Drahota, Zoltan Latinovits.

Aceasta parabola realizata din cateva situatii, este structurata pe coregrafia fricii si a subjugarii, respectiv pe alegoria epocii lui Kadar, epoca de consolidare. Mediul in care se desfasoara intamplarea chiar daca este vorba de inceputul anilor douazeci , ne sugereaza permanent ca ne aflam intr-o perioada imediat urmatoare unui adevarat, dar ascuns moment al terorii si represiunii. Este suficient ca unui individ simplu, care a suferit istoria, sa-i aducem aminte de existenta unei situatii fata de care prezentul este suportabil, ca acel individ simplu sa devina de bunavoie partener cooperant al acestui prezent. In interpretarea filmului Liniste si strigat autoumilirea constituie esenta consolidarii, deci si motorul noii dictaturi contemporane. Asadar nu este nevoie de violenta, nici macar de amenintare, ci pur si simplu de atitudinea de supravietuire a omului de rand, memoria si speranta: a fost si mai rau, si poate fi chiar si mai rau. (Hirsch Tibor)

Marti, 15 noiembrie, ora 20.00:

Strada Verii, nu merge mai departe / Nyar utca, nem megy tovabb (2011, 72 min., tragicomedie, subtitrat in romana)

Regia: Janos Vecsernyes

Distributia: Eva Kerekes, Peter Haumann, Kata Bartsch, Vera Sipos.

Actiunea se desfasoara intr-o dimineata de duminica la Budapesta, in troleul 71. Totul se petrece in timp real, pe parcursul a saptezeci si ceva de minute, fara a trece peste timp. Esenta povestii este deturnarea unui troleibuz. Tipul care urca in troleul 74 incearca sa deturneze un vehicul cu ruta fixa. Si pe deasupra, este cunoscut de toti calatorii aflati in troleu aproape gol. Se pare ca absurdul este limbajul cel mai potrivit pentru a vorbi despre evenimentele inexplicabile logic din Ungaria de astazi, absurdul caracterizeaza cel mai bine cotidianul. Insusi absurdul este simbolul conditiei noastre de astazi.

Miercuri, 16 noiembrie, ora 18.00

Retrospectiva JANCSO 90

Confruntarea / Fenyes szelek (1968, 78 min., drama, subtitrat in romana)

Regia: Miklos Jancso

Cu: Lajos Balazsovits, Andrea Drahota, Kati Kovacs.

In acest film Miklos Jancso modeleaza relatia dintre violenta puterii si subordonarea umana in epoca brizei luminoase. Pelicula lui Jancso comprima anatomia revolutiei intr-o poveste despre ocuparea unui colegiu si atrage atentia asupra pericolelor revolutiei care se aplaneaza datorita impersonalitatii maselor si prin urmare se lasa loc violentei puterii.

Miercuri, 16 noiembrie, ora 20.00

Fiul bland - Proiectul Frankenstein / Szelid teremtes A Frankenstein-terv (2010, 105 min., drama, subtitrat in romana)

Regia: Kornel Mundruczo

Cu: Rudolf Frecska, Kitty Csikos, Kornel Mundruczo.

Filmul bazat pe renumitul roman gotico-clasic Frankenstein sau un Prometheus modern, de Mary Shelley, este povestea creatorului si a creaturii. Intalnirea dintre tata si fiu reinvie mitul omului dornic de iubire, dar marginalizat.

Joi, 17 noiembrie, ora 18.00

Retrospectiva JANCSO 90

Inima tiranului, sau Boccacio in Ungaria / A zsarnok szive, avagy Boccacio Magyarorszagon (1981, 96 min., drama, subtitrat in romana)

Regia: Miklos Jancso

Cu: Teresa Ann Savoy, Galffy Laszlo, Ninetto Davoli.

Inima Tiranului ne vorbeste exact despre ceea ce ne indica titlul: inima Tiranului. Pelicula constituie o sinteza a ceea ce ne-a prezentat Jancso in filmele anterioare - prin intermediul unor parabole istorice - despre tiranie si evident, despre libertate si asuprire. Acest film insa nu mai este o parabola istorica in sensul ca regizorul ar face o demonstratie pe marginea unui eveniment din trecut sau a unei povestiri mitologice: de aceasta data vedem Inima Tiranului de aproape, in intimitatea sa sinistra. Atat de aproape, incat spectatorul are impresia ca este definitiv ferecat in aceasta inima.

Joi, 17 noiembrie, ora 20.00

Copii dragonului verde / A zold sarkany gyermekei (2011, 93 min., comedie, subtitrat in limba romana)

Regia: Miklauzic Bence

Cu: Zoltan Ratoti, Yu Debin, Eszter Banfalvi.

Mate, un agent imobiliar divortat si singuratic, primeste de la seful sau sarcina sa vanda un depozit din suburbii. Depozitul este inchiriat de un grup de chinezi care-si tine acolo bunurile mai mult sau mai putin legale. Miile de cutii sunt pazite de un chinez, Wu, care si traieste in depozit. Aproprierea fortata ii va face pe cei doi barbati singuri pe lume sa lege o surprinzatoare prietenie.

Vineri, 18 noiembrie ora 16.00:

Apasii / Apacsok (2010, 80 min., drama, subtitrat in romana)

Regia: Ferenc Torok

Cu: Csanyi Sandor, Tibor Szervet, Zoltan Schneider.

In mai 2011 Teatrul Radnoti a fost in turneu la Bucuresti cu piesa intitulata Apasii. Regizorul Ferenc Torok a realizat un film in baza acestei piese, pe care l-am introdus in programul saptamanii filmului maghiar in urma succesului de care s-a bucurat spectacolul teatral.

La inceputul anilor saizeci numerosi tineri au ales o forma pasiva bizara a rezistentei de dupa `56. Fondeaza un trib de indieni, se incalta in mocasini si se retrag din societate. In atmosfera de represiune insa indienii budapestani a atras atentia puterii care i-a tinut sub observatia, a recrutat reprezentantii gruparii, creand coloane unui film tipic de spionaj: filmul trateaza problema conducatorilor carismatici si a tradarii scuzabil.

Vineri, 18 noiembrie, ora 18.00: Scurt metraje

Fiara / Csicska (2011, 20 min., drama, subtitrat in romana)

Regia si scenariul: Till Attila

Cu: Thuroczy Szabolcs, Szitas Balazs, Balsai Monika.

Un fermier nu prea bogat, domneste asupra sotiei, copiilor si a sclavului sau "angajat". Izolat de lume intr-o ferma din campie, incearca sa se tina la inaltimea unor standarde familiale bazate pe traditii rigide. Relatiile stranse si extreme dintre personaje le vor impinge pe acestea spre tragedie. Filmul este inspirat din articole de ziar, stiri, precum si marturiile unor oameni care au trait acest fenomen tabu al societatii, cel al sclavismului modern.

Minute infinite / Vegtelen percek (2011, 18 min., fictiune, subtitrat in limba romana)

Regia si scenariul: Cecilia Felmeri

Cu: Jozsef Biro, Gyorgy Honti, Bea Lass.

Intr-o dupa-amiaza de vara cineva se pateaza cu cafea, cineva hraneste porumbei, cineva starpeste un viespe, cineva moare, cineva evadeaza, cineva copiaza, cineva asculta radioul, cineva vorbeste la telefon, cineva Si poate exista o legatura intre toate acestea.

Inalta tensiune / Magasfeszultseg (2010, 12 min., drama, subtitrat in romana)

Regia si scenariul: Daniel Erdelyi

Cu: Fatyol Hermina, Bogdan Arpad, Robert Gabor.

In marginea unui sat lucratorii unei fabrici high-tech si locuitorii cocioabelor din apropiere traiesc alaturi de parca nu s-ar cunoaste. Ambele comunitati se ocupa de electricitate. O activitate necesita furnizare permanenta de curent, cealalta pene de curent temporare. Scurtmetrajul Inalta tensiune este o parabola sociala bazata pe o stire frecventa in ziarele de provincie, potrivit careia oameni foarte saraci fura metale si cabluri electrice pentru a supravietui.

Vineri, 18 noiembrie, ora 19.30:

Antigona / Antigone (2010, 152 min., drama, subtitrat in romana)

Regia si scenariul: Dettre Gabor

Cu: Fatyol Kamilla, Mucsi Zoltan, Fatyol Hermina.

Confruntarea ordinii lumesti cu ordinea cereasca. Confruntarea puterii si a legii cu sentimentele umane. Lupta cu zeii a unui om care se crede dumnezeiesc. Lupta noului cu traditionalul. Dar in Antigone apar si problemele vesnice ale interesului si onestitatii.

Filmul prezinta intr-o viziune moderna si puritana o poveste clasica bazata pe contradictia dintre putere si spirit, traditie si lumea noua, cruda, analizand relationarea continutului psihologic complex al textului antic cu viata moderna.

Sambata, 19 noiembrie, ora 16.00:

Retrospectiva Film.dok 2011

documentare, subtitrat in romana

Ideea festivalului de film documentar roman-maghiar s-a nascut in anul 2004 si de atunci acest eveniment cinematografic anual s-a bucurat de un succes tot mai mare. La editia din acest an al festivalului au participat creatii din intreg spatiul Bazinului Carpatic. Scopul enuntat de organizatori este acela ca festivalul sa devina in viitor o trambulina a filmelor documentare sosite din est, catre Europa. Selectia cuprinde filme prezentate la editia din 2011 a festivalului.

Sambata, 19 noiembrie, ora 18.00:

Vant din Est / Keleti szel (2010, 80 min., documentar, subtitrat in limba romana)

Regia si scenariul: Gyorgy Szomjas

Cu: Miqueu Montanaro, Baltazar Montanaro, Bujak Andor.

O calatorie in spatiu, timp si suflet. Un tanar isi cauta radacinile, iar un om mai in varsta prietenii vechi... Asa, cum ne cautam cu totii locul in traditie, in Europa. Filmul este povestea unor persoane reale, culminand intr-un concert cu prieteni vechi si noi, la melodii franceze, spaniole (si altele) occitane cei din Ungaria raspunzand cu cate-o melodie proprie, si asa se naste un dialog memorabil purtat in limbajul muzicii, rezolvandu-se problema distantei dintre culturi si persoane.

Sambata, 19 noiembrie, ora 20.00:

Din dragoste cu cele mai bune intentii / Legjobb szandek (2011, 104 min., drama, subtitrat in limba maghiara)

Regia si scenariul: Adrian Sitaru

Cu: Bogdan Dumitrache, Natasa Raab, Marian Ralea, Toth Orsolya, Torok-Illyes Orsolya.

Filmul spune povestea lui Alex, un personaj destul de nevrotic. Dupa ce mama lui este internata in spital in urma unui accident vascular cerebral, viata lui Alex iese de pe fagasul normal. La spital, Alex se gaseste prins intr-un spectacol burlesc plin de personaje neasteptate si evenimente surprinzatoare. In timp ce mama lui pare sa se simta bine, Alex face o serie de greseli si totul din dragoste, cu cele mai bune intentii.

Duminica, 20 noiembrie, ora 17.00:

Scurt metraje BuSho / BuSho rovidfilmek (120 min., subtitrat in limba engleza)

Festivalul international de scurt metraje din Budapesta a fost infiintat in 2004 de un grup de tineri cineasti. Numele festivalului provine din prescurtarea Budapest Short, dar in acelasi timp se refera si la un obicei popular maghiar prin care se alunga iarna, pelerinajul cu masti specifice denumite buso. Festivalul a devenit un fenomen international in scurt timp, dovedind astfel necesitatea genului.

Prin calupul oferit de acest festival, va prezentam scurtmetraje maghiare din 2010 prezentate la acest festival.

Duminica, 20 noiembrie, ora 19.30:

Calul din Torino / A torinoi lo (2011, 146 min., drama, subtitrat in limba romana)

Regia: Bela Tarr

Distributia: Bok Erika, Derzsi Janos, Kormos Mihaly.

Calul din Torino este inspirat de o intamplare adevarata din viata filozofului german din secolul 19 Friedriech Nietzche, care a protejat la un moment dat un cal de biciul stapanului sau. Filmul exploreaza viata stapanului, a fiicei sale si chiar a calului.

In perioada 14-20 noiembrie 2011, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, impreuna cu Centrul Cultural al Republicii Ungare la Bucuresti organizeaza a cincea editie a Saptamanii Filmului Maghiar, eveniment desfasurat in baza semnarii, la 20 octombrie 2005, a Programului de colaborare culturala intre Ministerul Culturii si Cultelor din Romania si Ministerul Patrimoniului Cultural National al Republicii Ungare.

Saptamana Filmului Maghiar va avea loc la Muzeul National al Taranului Roman, Studioul Horia Bernea (Noul Cinematograf al Regizorului Roman, cu intrarea prin str. Monetariei nr. 3).

Intrarea la proiectii va fi libera. Filmele vor fi subtitrate in limba romana.

In deschiderea SFM 2011 va fi proiectat filmul Mephisto, castigator al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film strain in 1982, al Premiului FIPRESCI si al Premiului pentru Cel mai bun scenariu la Cannes, 1981. Filmul va fi proiectat in prezenta regizorului Istvan Szabo.

De asemenea, la deschiderea festiva vor mai fi prezenti Excelenta sa dl. Fuzes Oszkar, ambasadorul Republicii Ungare la Bucuresti, dl. Kelemen Hunor, ministrul Culturii si Patrimoniului National si dl. Bretter Zoltan, directorul Centrului Cultural al Republicii Ungare.

In programul SFM 2011 vor fi proiectate o selectie de lung metraje noi, productii din anii 2010-2011, precum si filme documentare si scurt metraje, oferind, astfel, posibilitatea ca iubitorii de film sa cunoasca si aceste genuri mai putin promovate ale industriei cinematografice maghiare.

Prin Retrospectiva Jancso 90, ii aducem un omagiu celebrului regizor si scenarist maghiar al filmelor narative devenite cult in anii 60 70, Jancso Miklos, care a implinit recent, 90 de ani.

In 2008, in cadrul acestui Festival a fost organizata o masa rotunda pe tema coproductiilor romano-maghiare. De atunci. a devenit o traditie ca, in fiecare an, sa proiectam o coproductie romano-maghiara.

Anul acesta, vom proiecta filmul regizorului roman Adrian Sitaru, Din dragoste cu cele mai bune intentii, cu subtitrare in limba maghiara.

Filmul care va incheia Saptamana va fi Calul din Torino, al regizorului Bela Tarr, castigator al Premiului Ursul de Argint, la Festivalul de Film International din Berlin, 2011. Proiectia este realizata cu sprijinul Asociatiei Macondo.

Filmele vor fi prezentate, in fiecare seara, de criticul de film, profesor Radu Igazsag.

Atasat, gasiti programul complet al Saptamanii Filmului Maghiar. Mai multe informatii despre filme: ccu.ro, muzeultaranuluiroman.ro si ncrr.ro.

CineFan.ro va prezinta programul complet al SAPTAMANII FILMULUI MAGHIAR

14-20 NOIEMBRIE 2011

Bucuresti, editia 5-a

Luni, 14 noiembrie, ora 18.00

Mephisto (1981, 139 min., drama, subtitrat in limba romana)

in prezenta regizorului Istvan Szabo

Regia: Istvan Szabo

Cu: Klaus Maria Brandauer, Gyorgy Cserhalmi, Krystyna Janda

Mephisto este povestea unui actor de origine germana care descopera succesul si binecuvantarea in popularitatea prestatiei sale intr-o piesa de teatru, iar cu acest succes isi incepe o cariera de neoprit tocmai atunci cand Partidul National Socalist ajunge la putere. Nu mai are nevoie de vechii prieteni, pe drumul gloriei isi neaga trecutul, isi tradeaza prietenii si incetul cu incetul se inchina puterii naziste.

Marti, 15 noiembrie, ora 18.00

Retrospectiva JANCSO 90

Liniste si strigat / Csend es kialtas (1967, 75 min., drama, subtitrat in limba romana)

Regia: Jancso Miklos

Cu: Andras Kozak, Andrea Drahota, Zoltan Latinovits.

Aceasta parabola realizata din cateva situatii, este structurata pe coregrafia fricii si a subjugarii, respectiv pe alegoria epocii lui Kadar, epoca de consolidare. Mediul in care se desfasoara intamplarea chiar daca este vorba de inceputul anilor douazeci , ne sugereaza permanent ca ne aflam intr-o perioada imediat urmatoare unui adevarat, dar ascuns moment al terorii si represiunii. Este suficient ca unui individ simplu, care a suferit istoria, sa-i aducem aminte de existenta unei situatii fata de care prezentul este suportabil, ca acel individ simplu sa devina de bunavoie partener cooperant al acestui prezent. In interpretarea filmului Liniste si strigat autoumilirea constituie esenta consolidarii, deci si motorul noii dictaturi contemporane. Asadar nu este nevoie de violenta, nici macar de amenintare, ci pur si simplu de atitudinea de supravietuire a omului de rand, memoria si speranta: a fost si mai rau, si poate fi chiar si mai rau. (Hirsch Tibor)

Marti, 15 noiembrie, ora 20.00:

Strada Verii, nu merge mai departe / Nyar utca, nem megy tovabb (2011, 72 min., tragicomedie, subtitrat in romana)

Regia: Janos Vecsernyes

Distributia: Eva Kerekes, Peter Haumann, Kata Bartsch, Vera Sipos.

Actiunea se desfasoara intr-o dimineata de duminica la Budapesta, in troleul 71. Totul se petrece in timp real, pe parcursul a saptezeci si ceva de minute, fara a trece peste timp. Esenta povestii este deturnarea unui troleibuz. Tipul care urca in troleul 74 incearca sa deturneze un vehicul cu ruta fixa. Si pe deasupra, este cunoscut de toti calatorii aflati in troleu aproape gol. Se pare ca absurdul este limbajul cel mai potrivit pentru a vorbi despre evenimentele inexplicabile logic din Ungaria de astazi, absurdul caracterizeaza cel mai bine cotidianul. Insusi absurdul este simbolul conditiei noastre de astazi.

Miercuri, 16 noiembrie, ora 18.00

Retrospectiva JANCSO 90

Confruntarea / Fenyes szelek (1968, 78 min., drama, subtitrat in romana)

Regia: Miklos Jancso

Cu: Lajos Balazsovits, Andrea Drahota, Kati Kovacs.

In acest film Miklos Jancso modeleaza relatia dintre violenta puterii si subordonarea umana in epoca brizei luminoase. Pelicula lui Jancso comprima anatomia revolutiei intr-o poveste despre ocuparea unui colegiu si atrage atentia asupra pericolelor revolutiei care se aplaneaza datorita impersonalitatii maselor si prin urmare se lasa loc violentei puterii.

Miercuri, 16 noiembrie, ora 20.00

Fiul bland - Proiectul Frankenstein / Szelid teremtes A Frankenstein-terv (2010, 105 min., drama, subtitrat in romana)

Regia: Kornel Mundruczo

Cu: Rudolf Frecska, Kitty Csikos, Kornel Mundruczo.

Filmul bazat pe renumitul roman gotico-clasic Frankenstein sau un Prometheus modern, de Mary Shelley, este povestea creatorului si a creaturii. Intalnirea dintre tata si fiu reinvie mitul omului dornic de iubire, dar marginalizat.

Joi, 17 noiembrie, ora 18.00

Retrospectiva JANCSO 90

Inima tiranului, sau Boccacio in Ungaria / A zsarnok szive, avagy Boccacio Magyarorszagon (1981, 96 min., drama, subtitrat in romana)

Regia: Miklos Jancso

Cu: Teresa Ann Savoy, Galffy Laszlo, Ninetto Davoli.

Inima Tiranului ne vorbeste exact despre ceea ce ne indica titlul: inima Tiranului. Pelicula constituie o sinteza a ceea ce ne-a prezentat Jancso in filmele anterioare - prin intermediul unor parabole istorice - despre tiranie si evident, despre libertate si asuprire. Acest film insa nu mai este o parabola istorica in sensul ca regizorul ar face o demonstratie pe marginea unui eveniment din trecut sau a unei povestiri mitologice: de aceasta data vedem Inima Tiranului de aproape, in intimitatea sa sinistra. Atat de aproape, incat spectatorul are impresia ca este definitiv ferecat in aceasta inima.

Joi, 17 noiembrie, ora 20.00

Copii dragonului verde / A zold sarkany gyermekei (2011, 93 min., comedie, subtitrat in limba romana)

Regia: Miklauzic Bence

Cu: Zoltan Ratoti, Yu Debin, Eszter Banfalvi.

Mate, un agent imobiliar divortat si singuratic, primeste de la seful sau sarcina sa vanda un depozit din suburbii. Depozitul este inchiriat de un grup de chinezi care-si tine acolo bunurile mai mult sau mai putin legale. Miile de cutii sunt pazite de un chinez, Wu, care si traieste in depozit. Aproprierea fortata ii va face pe cei doi barbati singuri pe lume sa lege o surprinzatoare prietenie.

Vineri, 18 noiembrie ora 16.00:

Apasii / Apacsok (2010, 80 min., drama, subtitrat in romana)

Regia: Ferenc Torok

Cu: Csanyi Sandor, Tibor Szervet, Zoltan Schneider.

In mai 2011 Teatrul Radnoti a fost in turneu la Bucuresti cu piesa intitulata Apasii. Regizorul Ferenc Torok a realizat un film in baza acestei piese, pe care l-am introdus in programul saptamanii filmului maghiar in urma succesului de care s-a bucurat spectacolul teatral.

La inceputul anilor saizeci numerosi tineri au ales o forma pasiva bizara a rezistentei de dupa `56. Fondeaza un trib de indieni, se incalta in mocasini si se retrag din societate. In atmosfera de represiune insa indienii budapestani a atras atentia puterii care i-a tinut sub observatia, a recrutat reprezentantii gruparii, creand coloane unui film tipic de spionaj: filmul trateaza problema conducatorilor carismatici si a tradarii scuzabil.

Vineri, 18 noiembrie, ora 18.00: Scurt metraje

Fiara / Csicska (2011, 20 min., drama, subtitrat in romana)

Regia si scenariul: Till Attila

Cu: Thuroczy Szabolcs, Szitas Balazs, Balsai Monika.

Un fermier nu prea bogat, domneste asupra sotiei, copiilor si a sclavului sau "angajat". Izolat de lume intr-o ferma din campie, incearca sa se tina la inaltimea unor standarde familiale bazate pe traditii rigide. Relatiile stranse si extreme dintre personaje le vor impinge pe acestea spre tragedie. Filmul este inspirat din articole de ziar, stiri, precum si marturiile unor oameni care au trait acest fenomen tabu al societatii, cel al sclavismului modern.

Minute infinite / Vegtelen percek (2011, 18 min., fictiune, subtitrat in limba romana)

Regia si scenariul: Cecilia Felmeri

Cu: Jozsef Biro, Gyorgy Honti, Bea Lass.

Intr-o dupa-amiaza de vara cineva se pateaza cu cafea, cineva hraneste porumbei, cineva starpeste un viespe, cineva moare, cineva evadeaza, cineva copiaza, cineva asculta radioul, cineva vorbeste la telefon, cineva Si poate exista o legatura intre toate acestea.

Inalta tensiune / Magasfeszultseg (2010, 12 min., drama, subtitrat in romana)

Regia si scenariul: Daniel Erdelyi

Cu: Fatyol Hermina, Bogdan Arpad, Robert Gabor.

In marginea unui sat lucratorii unei fabrici high-tech si locuitorii cocioabelor din apropiere traiesc alaturi de parca nu s-ar cunoaste. Ambele comunitati se ocupa de electricitate. O activitate necesita furnizare permanenta de curent, cealalta pene de curent temporare. Scurtmetrajul Inalta tensiune este o parabola sociala bazata pe o stire frecventa in ziarele de provincie, potrivit careia oameni foarte saraci fura metale si cabluri electrice pentru a supravietui.

Vineri, 18 noiembrie, ora 19.30:

Antigona / Antigone (2010, 152 min., drama, subtitrat in romana)

Regia si scenariul: Dettre Gabor

Cu: Fatyol Kamilla, Mucsi Zoltan, Fatyol Hermina.

Confruntarea ordinii lumesti cu ordinea cereasca. Confruntarea puterii si a legii cu sentimentele umane. Lupta cu zeii a unui om care se crede dumnezeiesc. Lupta noului cu traditionalul. Dar in Antigone apar si problemele vesnice ale interesului si onestitatii.

Filmul prezinta intr-o viziune moderna si puritana o poveste clasica bazata pe contradictia dintre putere si spirit, traditie si lumea noua, cruda, analizand relationarea continutului psihologic complex al textului antic cu viata moderna.

Sambata, 19 noiembrie, ora 16.00:

Retrospectiva Film.dok 2011

documentare, subtitrat in romana

Ideea festivalului de film documentar roman-maghiar s-a nascut in anul 2004 si de atunci acest eveniment cinematografic anual s-a bucurat de un succes tot mai mare. La editia din acest an al festivalului au participat creatii din intreg spatiul Bazinului Carpatic. Scopul enuntat de organizatori este acela ca festivalul sa devina in viitor o trambulina a filmelor documentare sosite din est, catre Europa. Selectia cuprinde filme prezentate la editia din 2011 a festivalului.

Sambata, 19 noiembrie, ora 18.00:

Vant din Est / Keleti szel (2010, 80 min., documentar, subtitrat in limba romana)

Regia si scenariul: Gyorgy Szomjas

Cu: Miqueu Montanaro, Baltazar Montanaro, Bujak Andor.

O calatorie in spatiu, timp si suflet. Un tanar isi cauta radacinile, iar un om mai in varsta prietenii vechi... Asa, cum ne cautam cu totii locul in traditie, in Europa. Filmul este povestea unor persoane reale, culminand intr-un concert cu prieteni vechi si noi, la melodii franceze, spaniole (si altele) occitane cei din Ungaria raspunzand cu cate-o melodie proprie, si asa se naste un dialog memorabil purtat in limbajul muzicii, rezolvandu-se problema distantei dintre culturi si persoane.

Sambata, 19 noiembrie, ora 20.00:

Din dragoste cu cele mai bune intentii / Legjobb szandek (2011, 104 min., drama, subtitrat in limba maghiara)

Regia si scenariul: Adrian Sitaru

Cu: Bogdan Dumitrache, Natasa Raab, Marian Ralea, Toth Orsolya, Torok-Illyes Orsolya.

Filmul spune povestea lui Alex, un personaj destul de nevrotic. Dupa ce mama lui este internata in spital in urma unui accident vascular cerebral, viata lui Alex iese de pe fagasul normal. La spital, Alex se gaseste prins intr-un spectacol burlesc plin de personaje neasteptate si evenimente surprinzatoare. In timp ce mama lui pare sa se simta bine, Alex face o serie de greseli si totul din dragoste, cu cele mai bune intentii.

Duminica, 20 noiembrie, ora 17.00:

Scurt metraje BuSho / BuSho rovidfilmek (120 min., subtitrat in limba engleza)

Festivalul international de scurt metraje din Budapesta a fost infiintat in 2004 de un grup de tineri cineasti. Numele festivalului provine din prescurtarea Budapest Short, dar in acelasi timp se refera si la un obicei popular maghiar prin care se alunga iarna, pelerinajul cu masti specifice denumite buso. Festivalul a devenit un fenomen international in scurt timp, dovedind astfel necesitatea genului.

Prin calupul oferit de acest festival, va prezentam scurtmetraje maghiare din 2010 prezentate la acest festival.

Duminica, 20 noiembrie, ora 19.30:

Calul din Torino / A torinoi lo (2011, 146 min., drama, subtitrat in limba romana)

Regia: Bela Tarr

Distributia: Bok Erika, Derzsi Janos, Kormos Mihaly.

Calul din Torino este inspirat de o intamplare adevarata din viata filozofului german din secolul 19 Friedriech Nietzche, care a protejat la un moment dat un cal de biciul stapanului sau. Filmul exploreaza viata stapanului, a fiicei sale si chiar a calului.


Din aceeasi categorie...

Este Film Festival revine în 2024 cu ediția a opta

Este Film Festival revine în 2024 cu ediția a opta

Este Film Festival revine în perioada 29 mai - 2 iunie la Sibiu, cu filme europene apreciate internațional, discuții cu cineaștii invitați, competiție de scurtmetraje românești, Academia LINE-UP, cine-concert, dar și proiecții de film și a...

Scurtmetraje premiate, în programul Festivalului Filmului European 2024

Scurtmetraje premiate, în programul Festivalului Filmului European 2024

Festivalul Filmului European prezintă la București, în cadrul ediției 28, o serie de scurtmetraje de animație și ficțiune, care au obținut numeroase premii la festivalurile internaționale.

Câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național I. L. Caragiale din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. ...