Institutul Polonez din Bucuresti cu sprijinul Institutului Polonez de Arta Cinematografica din Varsovia, va asteapta in perioada 2 - 10 noiembrie 2012, la Festivalul Filmului Polonez, care va avea loc la Bucuresti si la Chisinau.

In acest an Festivalul Filmului Polonez revine intr-o formula noua: organizatorii ne prezinta sapte dintre cele mai interesante filme poloneze ale anului trecut impreuna cu alte sapte pelicule reprezentative pentru cinematografia poloneza.

In fiecare zi de festival, spectatorii vor avea ocazia sa descopere legaturile dintre clasic si modern in cinematografia poloneza.

Proiectiile vor avea loc in doua cinematografe din Bucuresti: Cinema Studio (Bd. Magheru nr. 29, metrou Piata Romana) si Studioul Horia Bernea din incinta Muzeului National al Taranului Roman (Sos. Kiseleff nr. 3, metrou Piata Victoriei), precum si in Cinematograful Gaudeamus din Chisinau (str. Vasile Alecsandri nr. 4). Toate filmele au subtitrare in limba romana.

Informatii bilete:

Cinematograful Gaudeamus din Chisinau - intrarea libera

Cinema Studio - 10 lei / proiectie, abonament 4 proiectii - 28 lei

Muzeul National al Taranului Roman - 10 lei / proiectie, redus: 7 lei.

Program Festivalul Filmului Polonez

(2-10 noiembrie 2012, Muzeul National al Taranului Roman)

Vineri 2 noiembrie 2012

18.00 Legea si pumnul / Prawo i piesc (Polonia, 1964, 93 min., r. Jerzy Hoffman, Edward Skorzewski)

Cu: Gustaw Holoubek, Zofia Mrozowska, Hanna Skarżanka, Wieslaw Golas.

Primele zile dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Andrzej Koenig, fost detinut intr-un lagar de concentrare, este mandatat ca reprezentant al guvernului intr-o statiune balneara parasita de germani. Fara sa beneficieze de niciun sprijin, el trebuie sa apere orasul de pradatorii care sunt in stare sa incalce orice reguli pentru a se imbogati.

20.00 Roza (Polonia, 2011, 94 min., r. Wojciech Smarzowski)

Cu: Marcin Dorociński, Agata Kulesza, Kinga Preis, Jacek Braciak.

Vara anului 1945. Imediat dupa terminarea razboiului, Tadeusz, un soldat polonez, ajunge in Mazuria, un teritoriu german oferit dupa razboi Poloniei. Innopteaza la Roża, o vaduva a unui soldat german la a carui moarte fusese martor. Pe fundalul peisajului devastat de razboi, in care speranţa a devenit instrument de propaganda, intre doi oameni din lumi diferite se naste dragostea... este aceasta oare imposibila?

Ambele pelicule, filmate in conventia western si avand acelasi fundal istoric, ating problema responsabilitatii: fata de raul provocat de razboi si fata de cei lipsiti de aparare. Filmele sunt legate si printr-un motiv muzical semnat de celebrul compozitor Krzysztof Komeda.

Sambata 3 noiembrie 2012

18.00 Copoii / Psy (Polonia, 1992, 105 min., r. Wladyslaw Pasikowski)

Cu: Boguslaw Linda, Marek Kondrat, Cezary Pazura, Janusz Gajos.

Film-cult al anilor 90, care prin violenta sa si imaginea cinica a tranzitiei a zguduit cinematografia poloneza a momentului.

Comunismul a cazut, ofiterii Securitatii ard dosarele. Unii dintre ei devin politisti, iar altii - infractori. Franz Maurer, fost securist, acum politist, incearca sa ramana fidel principiilor sale: onoare, prietenie si dedicare in slujba; un lucru imposibil intr-o lume fara idealuri.

20.00 Cartita / Kret (Polonia / Franta, 2010, 108 min., r. Rafael Lewandowski)

Cu: Borys Szyc, Marian Dziedziel, Magdalena Czerwińska, Wojciech Pszoniak.

Zygmunt, fost membru al Solidaritatii si luptator pentru libertate, acum afacerist intr-un oras mic, este acuzat ca a colaborat cu politia politica. Proasta sa reputatie de turnator ii distruge relatiile cu vecinii si ii pune in pericol viata de familie. In cautarea adevarului, fiul sau Pawel intalneste un fost securist care pare sa aiba legatura cu problemele tatalui sau.

Securistii si dosarele nu sunt doar niste subiecte abstracte: in spatele fiecarui dosar se ascund tragediile unor oameni in carne si oase. Chiar si la 20 de ani de la caderea comunismului, procesul lustratiei pare departe de a se fi terminat.

Duminica 4 noiembrie 2012

18.00 Ki (Polonia, 2011, 99 min., r. Leszek Dawid)

Cu: Roma Gąsiorowska, Adam Woronowicz, Kamil Malecki, Krzysztof Ogloza.

Ki, o tanara energica si plina de viata nu accepta sa se lase ingradita de obligatiile sale de mama singura. Nevrand sa urmeze modelul propriei mame, ea incearca sa duca o viata colorata, alerta, plina de trairi intense. Vrea sa faca o opera de arta din propria viata. Relatiile sale complicate cu cei din jur o ajuta sa constientizeze iubirea si responsabilitatea pe care le poarta fata de fiul ei si de ea insasi.

20.00 Amatorul / Amator (Polonia, 1979, 117 min., r. Krzysztof Kieslowski)

Cu: Jerzy Stuhr, Malgorzata Ząbkowska, Ewa Pokas, Stefan Czyżewski.

Unul dintre cele mai importante filme din curentul asa-zisei cinematografii a nelinistii morale. Un angajat al unei fabrici devine brusc interesat de cinematografie. Prin documentarele pe care le realizeaza cu ajutorul camerei sale de amator, Filip incearca sa lupte impotriva nedreptatii si abuzului social, pe care le observa in jur. Plateste insa un pret mult prea mare pentru dedicarea sa.

Amatorul, realizat la sfarsitul anilor '70, a constituit la vremea respectiva un raspuns la preocuparile tinerilor de atunci. Aceeasi misiune incearca sa aiba astazi si filmul Ki. Problemele abordate - limitele responsabilitaţii si curajului, locul si rolul artei in viaţa omului au ramas actuale pana astazi.

Miercuri 7 noiembrie 2012

18.00 Abel, fratele tau / Abel, twoj brat (Polonia, 1970, 87 min., r. Janusz Nasfeter)

Cu: Katarzyna Laniewska, Witold Dederko, Zdzislaw Leśniak, Jacek Fedorowicz.

Un copil sensibil si cuminte ajunge intr-o scoala noua unde incearca sa dobandeasca increderea colegilor-huligani. Comportandu-se asemeni lor, intra intr-o situatie complicata careia nu-i poate face fata. Regizorul, cunoscut pentru filmele sale despre copii, analizeaza cu maiestrie dramele prin care trec acestia.

20.00 Curajul / Wymyk (Polonia, 2011, 85 min., r. Greg Zgliński)

Cu: Robert Wieckiewicz, Lukasz Simlat, Gabriela Muskala, Marian Dziedziel.

Relatiile dintr-o familie sunt puse la incercare dupa ce unul dintre cei doi frati, certati unul cu altul, este grav ranit de un grup de huligani. Fratele lui mai mare, care este martor al intamplarii, se afla in fata unei dileme: sa-si recunoasca vina si sa ajute la gasirea faptasilor, sau sa taca.

Cele doua filme nu sunt doar interpretari moderne ale mitului biblic despre Cain si Abel, ele ridica intrebari despre fundamentele psihologiei umane: De ce suntem rai? Ce inseamna a fi vinovat? De ce ne e frica de adevar?

Joi 8 noiembrie 2012

18.00 Maica Ioana a Ingerilor / Matka Joanna od Aniolow (Polonia, 1960, 103 min., r. Jerzy Kawalerowicz)

Cu: Lucyna Winnicka, Mieczyslaw Voit, Anna Ciepielewska, Maria Chwalibog.

Plasat in secolul al XVII-lea, intr-o manastire retrasa, filmul relateaza povestea unui tanar preot care trebuie sa exorcizeze stareta si maicutele care erau posedate de demoni. In incercarile sale repetate de a alunga raul, preotul se indragosteste de frumoasa maicuta Ioana.

20.00 In numele diavolului / W imieniu diabla (Polonia, 2011, 112 min., r. Barbara Sass)

Cu: Katarzyna Zawadzka, Anna Radwan, Marian Dziedziel, Mariusz Bonaszewski.

O poveste socanta inspirata din fapte reale despre femei care s-au aflat la granita dintre credinta si nebunie, iubire si dorinta trupeasca. In incercarea de a se apara de lumea decazuta, plina de pacate, un grup de calugarite rupe orice legatura cu lumea inconjuratoare si formeaza o secta. Doar una dintre ele incearca sa lupte pentru a-si pastra libertatea.

Cele doua drame monahale analizeaza sursa raului din om, conflictul dintre aspiratia catre divinitate si fascinatia pentru lumesc. Ele nu ofera raspunsuri, ci provoaca mai degraba la o dezbatere continua asupra acestor teme.

Vineri 9 noiembrie 2012

18.00 Tabara mortilor / Baza ludzi umarlych (Polonia, 1958, 105 min., r. Czeslaw Petelski)

Cu: Zygmunt Kestowicz, Emil Karewicz, Teresa Iżewska, Leon Niemczyk.

O adaptare dupa romanul-cult din anii 50 de Marek Hlasko, Urmatorul catre rai. Filmul este plasat in decorul sumbru al unei baze de transport silvic izolate din Muntii Bieszczady, unde in conditii de neindurat lucreaza fosti puscariasi si tineri care vor sa fuga de civilizatie.

20.00 Camera sinucigasilor / Sala samobojcow (Polonia, 2011, 112 min., r. Jan Komasa)

Cu: Jakub Gierszal, Roma Gąsiorowska-Żurawska, Agata Kulesza, Krzysztof Pieczyński.

Dominik este un baiat de liceu ca oricare altul. Are prieteni, vine dintr-o familie instarita, insa, la un moment dat, totul se schimba si colegii incep sa-l umileasca. Din cauza aceasta, renunta la scoala si ajunge sa se izoleze in lumea virtuala, unde intalneste o fata care il va conduce in camera sinucigasilor, locul de unde nimeni nu pare sa scape.

Doua filme cat se poate de diferite: primul, realizat in tehnica cruda, naturalista a jocului actoricesc prezinta barbati puternici, celalalt, plin de efecte speciale, are ca personaj principal un tanar sensibil. Cu toate acestea, ambele sunt metafore ale vietii retrase, nefericite si pline de reprosuri, cosmaruri si frica de viitor.

Sambata 10 noiembrie 2012

18.00 Canalul / Kanal (Polonia, 1956, 91 min., r. Andrzej Wajda)

Cu: Teresa Iżewska, Tadeusz Janczar, Wieńczyslaw Gliński, Tadeusz Gwiazdowski.

Sfarsitul lui septembrie 1944. Insurectia de la Varsovia este pe punctul sa fie inabusita. Un detasament coboara in canale pentru a ajunge la razvratiti. In culoarele subterane sinuoase, pline de excremente, comandantul incearca sa salveze viata oamenilor sai. Scenariul este bazat pe experientele scenaristului Jerzy Stawiński, fost ofiter in Armata Tarii.

20.00 In bezna / W ciemnosci (Polonia, Canada, Germania, 2011, 145 min., r. Agnieszka Holland)

Cu: Robert Wieckiewicz, Benno Furmann, Agnieszka Grochowska, Maria Schrader.

Este anul 1941. Leopold Socha, vidanjor si borfas marunt, da peste un grup de evrei fugiţi din ghetou care vor sa se ascunda in canalele subterane ale orasului, pe care el le cunoaste foarte bine. Drept care, se invoieste sa-i ajute contra cost. Ceea ce debuteaza ca un targ se transforma in ceva neasteptat, pe masura ce, timp de 14 luni de pericol maxim, ei incearca impreuna sa pacaleasca moartea.

Cele doua filme au in comun nu doar locul actiunii si modul in care a fost construita actiunea, amandoua povestesc despre curaj, speranta si dedicare, pun intrebari importante despre sensul eroismului.

Program Festivalul Filmului Polonez

(2-8 noiembrie 2012, Cinema Studio si Gaudeaumus)

Vineri 2 noiembrie 2012

18.00 Canalul / Kanal, 1956, 91 min.

20.00 In bezna / W ciemności, 2011, 145 min.

Sambata 3 noiembrie 2012

18.00 Abel, fratele tau / Abel, twoj brat, 1970, 87 min.

20.00 Curajul / Wymyk, 2011, 85 min.

Duminica 4 noiembrie 2012

18.00 Maica Ioana a Ingerilor / Matka Joanna od Aniolow, 1960, 103 min.

20.00 In numele diavolului / W imieniu diabla, 2011, 112 min.

Luni 5 noiembrie 2012

18.00 Tabara mortilor / Baza ludzi umarlych, 1958, 105 min.

20.00 Camera sinucigasilor / Sala samobojcow, 2011, 112 min.

Marti 6 noiembrie 2012

18.00 Legea si pumnul / Prawo i piesc, 1964, 93 min.

20.00 Roza, 2011, 94 min.

Miercuri 7 noiembrie 2012

18.00 Copoii / Psy, 1992, 105 min.

20.00 Cartita / Kret, 2010, 108 min.

Joi 8 noiembrie 2012

18.00 Ki, 2011, 99 min.

20.00 Amatorul / Amator, 1979, 117 min.

Institutul Polonez din Bucuresti cu sprijinul Institutului Polonez de Arta Cinematografica din Varsovia, va asteapta in perioada 2 - 10 noiembrie 2012, la Festivalul Filmului Polonez, care va avea loc la Bucuresti si la Chisinau.

In acest an Festivalul Filmului Polonez revine intr-o formula noua: organizatorii ne prezinta sapte dintre cele mai interesante filme poloneze ale anului trecut impreuna cu alte sapte pelicule reprezentative pentru cinematografia poloneza.

In fiecare zi de festival, spectatorii vor avea ocazia sa descopere legaturile dintre clasic si modern in cinematografia poloneza.

Proiectiile vor avea loc in doua cinematografe din Bucuresti: Cinema Studio (Bd. Magheru nr. 29, metrou Piata Romana) si Studioul Horia Bernea din incinta Muzeului National al Taranului Roman (Sos. Kiseleff nr. 3, metrou Piata Victoriei), precum si in Cinematograful Gaudeamus din Chisinau (str. Vasile Alecsandri nr. 4). Toate filmele au subtitrare in limba romana.

Informatii bilete:

Cinematograful Gaudeamus din Chisinau - intrarea libera

Cinema Studio - 10 lei / proiectie, abonament 4 proiectii - 28 lei

Muzeul National al Taranului Roman - 10 lei / proiectie, redus: 7 lei.

Program Festivalul Filmului Polonez

(2-10 noiembrie 2012, Muzeul National al Taranului Roman)

Vineri 2 noiembrie 2012

18.00 Legea si pumnul / Prawo i piesc (Polonia, 1964, 93 min., r. Jerzy Hoffman, Edward Skorzewski)

Cu: Gustaw Holoubek, Zofia Mrozowska, Hanna Skarżanka, Wieslaw Golas.

Primele zile dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Andrzej Koenig, fost detinut intr-un lagar de concentrare, este mandatat ca reprezentant al guvernului intr-o statiune balneara parasita de germani. Fara sa beneficieze de niciun sprijin, el trebuie sa apere orasul de pradatorii care sunt in stare sa incalce orice reguli pentru a se imbogati.

20.00 Roza (Polonia, 2011, 94 min., r. Wojciech Smarzowski)

Cu: Marcin Dorociński, Agata Kulesza, Kinga Preis, Jacek Braciak.

Vara anului 1945. Imediat dupa terminarea razboiului, Tadeusz, un soldat polonez, ajunge in Mazuria, un teritoriu german oferit dupa razboi Poloniei. Innopteaza la Roża, o vaduva a unui soldat german la a carui moarte fusese martor. Pe fundalul peisajului devastat de razboi, in care speranţa a devenit instrument de propaganda, intre doi oameni din lumi diferite se naste dragostea... este aceasta oare imposibila?

Ambele pelicule, filmate in conventia western si avand acelasi fundal istoric, ating problema responsabilitatii: fata de raul provocat de razboi si fata de cei lipsiti de aparare. Filmele sunt legate si printr-un motiv muzical semnat de celebrul compozitor Krzysztof Komeda.

Sambata 3 noiembrie 2012

18.00 Copoii / Psy (Polonia, 1992, 105 min., r. Wladyslaw Pasikowski)

Cu: Boguslaw Linda, Marek Kondrat, Cezary Pazura, Janusz Gajos.

Film-cult al anilor 90, care prin violenta sa si imaginea cinica a tranzitiei a zguduit cinematografia poloneza a momentului.

Comunismul a cazut, ofiterii Securitatii ard dosarele. Unii dintre ei devin politisti, iar altii - infractori. Franz Maurer, fost securist, acum politist, incearca sa ramana fidel principiilor sale: onoare, prietenie si dedicare in slujba; un lucru imposibil intr-o lume fara idealuri.

20.00 Cartita / Kret (Polonia / Franta, 2010, 108 min., r. Rafael Lewandowski)

Cu: Borys Szyc, Marian Dziedziel, Magdalena Czerwińska, Wojciech Pszoniak.

Zygmunt, fost membru al Solidaritatii si luptator pentru libertate, acum afacerist intr-un oras mic, este acuzat ca a colaborat cu politia politica. Proasta sa reputatie de turnator ii distruge relatiile cu vecinii si ii pune in pericol viata de familie. In cautarea adevarului, fiul sau Pawel intalneste un fost securist care pare sa aiba legatura cu problemele tatalui sau.

Securistii si dosarele nu sunt doar niste subiecte abstracte: in spatele fiecarui dosar se ascund tragediile unor oameni in carne si oase. Chiar si la 20 de ani de la caderea comunismului, procesul lustratiei pare departe de a se fi terminat.

Duminica 4 noiembrie 2012

18.00 Ki (Polonia, 2011, 99 min., r. Leszek Dawid)

Cu: Roma Gąsiorowska, Adam Woronowicz, Kamil Malecki, Krzysztof Ogloza.

Ki, o tanara energica si plina de viata nu accepta sa se lase ingradita de obligatiile sale de mama singura. Nevrand sa urmeze modelul propriei mame, ea incearca sa duca o viata colorata, alerta, plina de trairi intense. Vrea sa faca o opera de arta din propria viata. Relatiile sale complicate cu cei din jur o ajuta sa constientizeze iubirea si responsabilitatea pe care le poarta fata de fiul ei si de ea insasi.

20.00 Amatorul / Amator (Polonia, 1979, 117 min., r. Krzysztof Kieslowski)

Cu: Jerzy Stuhr, Malgorzata Ząbkowska, Ewa Pokas, Stefan Czyżewski.

Unul dintre cele mai importante filme din curentul asa-zisei cinematografii a nelinistii morale. Un angajat al unei fabrici devine brusc interesat de cinematografie. Prin documentarele pe care le realizeaza cu ajutorul camerei sale de amator, Filip incearca sa lupte impotriva nedreptatii si abuzului social, pe care le observa in jur. Plateste insa un pret mult prea mare pentru dedicarea sa.

Amatorul, realizat la sfarsitul anilor '70, a constituit la vremea respectiva un raspuns la preocuparile tinerilor de atunci. Aceeasi misiune incearca sa aiba astazi si filmul Ki. Problemele abordate - limitele responsabilitaţii si curajului, locul si rolul artei in viaţa omului au ramas actuale pana astazi.

Miercuri 7 noiembrie 2012

18.00 Abel, fratele tau / Abel, twoj brat (Polonia, 1970, 87 min., r. Janusz Nasfeter)

Cu: Katarzyna Laniewska, Witold Dederko, Zdzislaw Leśniak, Jacek Fedorowicz.

Un copil sensibil si cuminte ajunge intr-o scoala noua unde incearca sa dobandeasca increderea colegilor-huligani. Comportandu-se asemeni lor, intra intr-o situatie complicata careia nu-i poate face fata. Regizorul, cunoscut pentru filmele sale despre copii, analizeaza cu maiestrie dramele prin care trec acestia.

20.00 Curajul / Wymyk (Polonia, 2011, 85 min., r. Greg Zgliński)

Cu: Robert Wieckiewicz, Lukasz Simlat, Gabriela Muskala, Marian Dziedziel.

Relatiile dintr-o familie sunt puse la incercare dupa ce unul dintre cei doi frati, certati unul cu altul, este grav ranit de un grup de huligani. Fratele lui mai mare, care este martor al intamplarii, se afla in fata unei dileme: sa-si recunoasca vina si sa ajute la gasirea faptasilor, sau sa taca.

Cele doua filme nu sunt doar interpretari moderne ale mitului biblic despre Cain si Abel, ele ridica intrebari despre fundamentele psihologiei umane: De ce suntem rai? Ce inseamna a fi vinovat? De ce ne e frica de adevar?

Joi 8 noiembrie 2012

18.00 Maica Ioana a Ingerilor / Matka Joanna od Aniolow (Polonia, 1960, 103 min., r. Jerzy Kawalerowicz)

Cu: Lucyna Winnicka, Mieczyslaw Voit, Anna Ciepielewska, Maria Chwalibog.

Plasat in secolul al XVII-lea, intr-o manastire retrasa, filmul relateaza povestea unui tanar preot care trebuie sa exorcizeze stareta si maicutele care erau posedate de demoni. In incercarile sale repetate de a alunga raul, preotul se indragosteste de frumoasa maicuta Ioana.

20.00 In numele diavolului / W imieniu diabla (Polonia, 2011, 112 min., r. Barbara Sass)

Cu: Katarzyna Zawadzka, Anna Radwan, Marian Dziedziel, Mariusz Bonaszewski.

O poveste socanta inspirata din fapte reale despre femei care s-au aflat la granita dintre credinta si nebunie, iubire si dorinta trupeasca. In incercarea de a se apara de lumea decazuta, plina de pacate, un grup de calugarite rupe orice legatura cu lumea inconjuratoare si formeaza o secta. Doar una dintre ele incearca sa lupte pentru a-si pastra libertatea.

Cele doua drame monahale analizeaza sursa raului din om, conflictul dintre aspiratia catre divinitate si fascinatia pentru lumesc. Ele nu ofera raspunsuri, ci provoaca mai degraba la o dezbatere continua asupra acestor teme.

Vineri 9 noiembrie 2012

18.00 Tabara mortilor / Baza ludzi umarlych (Polonia, 1958, 105 min., r. Czeslaw Petelski)

Cu: Zygmunt Kestowicz, Emil Karewicz, Teresa Iżewska, Leon Niemczyk.

O adaptare dupa romanul-cult din anii 50 de Marek Hlasko, Urmatorul catre rai. Filmul este plasat in decorul sumbru al unei baze de transport silvic izolate din Muntii Bieszczady, unde in conditii de neindurat lucreaza fosti puscariasi si tineri care vor sa fuga de civilizatie.

20.00 Camera sinucigasilor / Sala samobojcow (Polonia, 2011, 112 min., r. Jan Komasa)

Cu: Jakub Gierszal, Roma Gąsiorowska-Żurawska, Agata Kulesza, Krzysztof Pieczyński.

Dominik este un baiat de liceu ca oricare altul. Are prieteni, vine dintr-o familie instarita, insa, la un moment dat, totul se schimba si colegii incep sa-l umileasca. Din cauza aceasta, renunta la scoala si ajunge sa se izoleze in lumea virtuala, unde intalneste o fata care il va conduce in camera sinucigasilor, locul de unde nimeni nu pare sa scape.

Doua filme cat se poate de diferite: primul, realizat in tehnica cruda, naturalista a jocului actoricesc prezinta barbati puternici, celalalt, plin de efecte speciale, are ca personaj principal un tanar sensibil. Cu toate acestea, ambele sunt metafore ale vietii retrase, nefericite si pline de reprosuri, cosmaruri si frica de viitor.

Sambata 10 noiembrie 2012

18.00 Canalul / Kanal (Polonia, 1956, 91 min., r. Andrzej Wajda)

Cu: Teresa Iżewska, Tadeusz Janczar, Wieńczyslaw Gliński, Tadeusz Gwiazdowski.

Sfarsitul lui septembrie 1944. Insurectia de la Varsovia este pe punctul sa fie inabusita. Un detasament coboara in canale pentru a ajunge la razvratiti. In culoarele subterane sinuoase, pline de excremente, comandantul incearca sa salveze viata oamenilor sai. Scenariul este bazat pe experientele scenaristului Jerzy Stawiński, fost ofiter in Armata Tarii.

20.00 In bezna / W ciemnosci (Polonia, Canada, Germania, 2011, 145 min., r. Agnieszka Holland)

Cu: Robert Wieckiewicz, Benno Furmann, Agnieszka Grochowska, Maria Schrader.

Este anul 1941. Leopold Socha, vidanjor si borfas marunt, da peste un grup de evrei fugiţi din ghetou care vor sa se ascunda in canalele subterane ale orasului, pe care el le cunoaste foarte bine. Drept care, se invoieste sa-i ajute contra cost. Ceea ce debuteaza ca un targ se transforma in ceva neasteptat, pe masura ce, timp de 14 luni de pericol maxim, ei incearca impreuna sa pacaleasca moartea.

Cele doua filme au in comun nu doar locul actiunii si modul in care a fost construita actiunea, amandoua povestesc despre curaj, speranta si dedicare, pun intrebari importante despre sensul eroismului.

Program Festivalul Filmului Polonez

(2-8 noiembrie 2012, Cinema Studio si Gaudeaumus)

Vineri 2 noiembrie 2012

18.00 Canalul / Kanal, 1956, 91 min.

20.00 In bezna / W ciemności, 2011, 145 min.

Sambata 3 noiembrie 2012

18.00 Abel, fratele tau / Abel, twoj brat, 1970, 87 min.

20.00 Curajul / Wymyk, 2011, 85 min.

Duminica 4 noiembrie 2012

18.00 Maica Ioana a Ingerilor / Matka Joanna od Aniolow, 1960, 103 min.

20.00 In numele diavolului / W imieniu diabla, 2011, 112 min.

Luni 5 noiembrie 2012

18.00 Tabara mortilor / Baza ludzi umarlych, 1958, 105 min.

20.00 Camera sinucigasilor / Sala samobojcow, 2011, 112 min.

Marti 6 noiembrie 2012

18.00 Legea si pumnul / Prawo i piesc, 1964, 93 min.

20.00 Roza, 2011, 94 min.

Miercuri 7 noiembrie 2012

18.00 Copoii / Psy, 1992, 105 min.

20.00 Cartita / Kret, 2010, 108 min.

Joi 8 noiembrie 2012

18.00 Ki, 2011, 99 min.

20.00 Amatorul / Amator, 1979, 117 min.


Din aceeasi categorie...

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie, în weekendul alegerilor europarlamentare.

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre viața și cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecția celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lum...

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în Competiția Oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes care va avea loc între 14 și 25 mai. ...