Cea de-a treia editie a Festivalului International de Film Cinepolitica incepe marti, 8 aprilie, ora 20.00, la Cinema Studio, cu premiera nationala a filmului Diplomatie / Diplomatie, in regia lui Volker Schlondorff. Gala de deschidere va fi prezentata de realizatorul TV Catalin Stefanescu.

Pana pe 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu si Union vor rula peste 20 de filme puternice, pe teme politice actuale, unele propuse sau nominalizate la Oscar, in doua sectiuni mari: Competitia si Panorama. Invitatii speciali Serge Avedikian, premiat cu Palme d'Or pentru Chienne d'histoire si protagonist in Paradjanov, si Cristian Tudor Popescu vor sustine masterclass-uri pe tema politicului in cinema si a cenzurii.

Proiectat la Berlin 2014, in premiera mondiala, Diplomatie reia un moment de rascruce din istoria Parisului: la ordinele lui Hitler, generalul nazist Dietrich von Choltitz se pregateste sa dinamiteze orasul, inainte de a-l parasi. Consulul suedez Raoul Nordling incearca sa-l convinga de absurditatea gestului.

In rolurile principale, doi dintre marii actori europeni: Niels Arestrup si André Dussollier. Volker Schlondorff este unul dintre cei mai apreciati regizori germani. Cu adaptarea romanului lui Gunter Grass, The Tin Drum / Toba de tinichea (1979), a castigat Palme d'Or la Festivalul de la Cannes si Oscarul pentru film strain.

Opt filme puternice vor concura pentru trofeul Cinepolitica 2014. Proiectiile din Competitie incep miercuri, 9 aprilie, ora 18.00, la Cinema Studio, cu Ocupatia, a 27-a imagine / Occupation, the 27th Picture, de Pavo Marinović, un documentar-portret despre un cineast din fosta Iugoslavie care, dupa caderea comunismului, devine, dintr-un rasfatat al vechiului regim, un tradator constrans sa emigreze.

De la 20.00, la Cinema Studio, mult-asteptatul The Square, nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film documentar, va fi proiectat in premiera. Filmul lui Jehane Noujaim exploreaza schimbarile sociale petrecute in Egipt de la „Primavara araba” pana in prezent, si felul in care evoluat relatiile dintre protestatarii din Piata Trahir, prin intermediul unor povesti personale.

Tot miercuri, la Cinema Union, de la ora 18.00, cineastul francez de origine armeana Serge Avedikian, distins cu Palme d'Or pentru Chienne d'histoire, co-regizor, alaturi de Olena Fetisova, si actor principal in filmul Paradjanov – adus in premiera la Cinepolitica joi, de la 20.00, la Cinema Studio - va vorbi despre „Cenzura ideologica si cenzura economica in cinema”.

Dupa dezbatere, de la 20.00, la Union va urma primul titlu din subsectiunea Eye On Films, tulburatorul Politistul / Policeman, de Nadav Lapid. Selectat in peste 40 de festivaluri si distins cu Premiul special al juriului la Locarno, in 2011, Politistul este drama unui soldat din trupa de elita, anti-tero, a Israelului, caruia ii sunt zdruncinate toate convingerile cand intalneste o grupare de strada radicala si extrem de violenta.

Eye on Films este o retea unica de profesionisti, care se asigura ca filmele cineastilor incepatori – primul si/sau al doilea lung metraj – ajung sa fie proiectate in festivaluri, in cinematografe, la televiziuni sau pe alte suporturi.

Organizat de Asociatia Cultura si Imagine, Festivalul International de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC) si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul National al Cinematografiei (CNC).

Iata programul complet Cinepolitica 2014:

 

PROGRAM CINEPOLITICA 2014



Marti, 8 aprilie

Cinema Studio

20:00 GALA DE DESCHIDERE: Diplomatie / Diplomacy / Diplomatie (Franta-Germania, 2014, r. Volker Schlondorff)

Cu: André Dussollier, Niels Arestrup

Ultima dorinta a lui Hitler este sa distruga superba capitala a Frantei; cine il poate opri pe generalul nazist, devenit guvernator al Parisului ocupat, care primeste sarcina de a executa infamul ordin? Un mare regizor german si doi mari actori francezi ne propun un raspuns intr-un film lansat cu succes la Festivalul de la Berlin de anul acesta.

 

Miercuri, 9 aprilie

Cinema Studio

18:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Ocupatia, a 27-a imagine / Occupation, the 27th Picture / Okupacija, 27. Slika (Croatia-Republica Ceha, 2013, r. Pavo Marinovic).

Cu: Lordan Zafranović, Pavo Marinković

Un documentar-portret despre un cineast din fosta Iugoslavie care, dupa caderea comunismului, devine, dintr-un rasfatat al vechiului regim, un tradator respins de confrati si constrans sa emigreze. Un film incitant, care ne indeamna sa meditam la mereu actuala tema a relatiei dintre artist si putere.

20:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Piata / Al Midan / The Square (Egipt / SUA, 2013, r. Jehane Noujaim).

Cu: Khalid Abdalla, Ahmed Hassan, Ramy Essam

Daca vrei sa descoperi cum s-au manifestat si ce efecte au avut schimbarile sociale petrecute in Egipt de la „Primavara araba” pana in prezent, precum si cum au evoluat relatiile dintre protestatarii din Piata Trahir, e greu de gasit un documentar mai potrivit decat acest film foarte intens, care a reusit performanta sa fie nominalizat la Oscar dupa ce productia sa a fost finantata exclusiv prin crowdfunding.

 

Cinema Union

18:00 MASTERCLASS: „Cenzura ideologica si cenzura economica in cinema”. Conferinta sustinuta de cineastul francez de origine armeana Serge Avedikian, distins cu Palme d'Or pentru Chienne d histoire la Festivalul de la Cannes

20:00 PANORAMA – Program EYE ON FILMS: Politistul / Policeman / Ha-shoter (Israel, 2011, r. Nadav Lapid).

Cu: Yiftach Klein, Yaara Pelzig, Michael Moshonov

Atunci cand convingerile politice devin obsesii, distanta de la teorie la practica e singura care desparte viata de moarte. Un film tulburator, portstindard al conflictului dintre miscarile de strada radicale si trupele speciale

 

Joi, 10 aprilie

 

Cinema Studio

14:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Ocupatia, a 27-a imagine / Occupation, the 27th Picture / Okupacija, 27. Slika (Croatia-Republica Ceha, 2013, r. Pavo Marinovic).

16:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Piata / Al Midan / The Square (Egipt / SUA, 2013, r. Jehane Noujaim).

18:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Clandestinii / Friends from France / Les Interdits (Franta / Rusia / Canada / Germania, 2013, r. Philippe Kotlarski, Anne Weil).

Cu: Soko, Jérémie Lippmann

URSS, 1979: o incursiune in lumea brutala si absurda din spatele Cortinei de Fier (unde evreii care incercasera sa paraseasca teritoriul sovietic sunt hartuiti fara mila de catre reprezentantii regimului totalitar), prin intermediul a doi tineri francezi, turisti ziua si clandestini noaptea.

20:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Paradjanov (Ucraina / Franta / Georgia / Armenia, r. Serge Avedikian, Olena Fetisova).

Cu: Serge Avedikian, Yuliya Peresild, Zaza Kashybadze

Un regizor genial, dar rebel si, ca atare, incomod pentru puterea sovietica. Un film biografic despre ascensiunea si decaderea, gloria si mizeria, vrajmasiile si peregrinarile din viata unui cineast legendar.

 

Cinema Union

PANORAMA – POLITIA POLITICA

18:00 Program EYE ON FILMS: Cartita / The Mole / Kret (Polonia / Franta, 2011, r. Rafael Lewandowski).

Cu: Borys Szyc, Marian Dziedziel, Magdalena Czerwinska.

Este posibil ca un lider al miscarii muncitoresti „Solidaritatea” sa fi fost de fapt un informator al Securitatii comuniste? Atunci cand eroii sunt coborati de pe piedestalul lor, orice se poate intampla, iar noile realitati sunt cu atat mai greu de acceptat, cu cat e vorba de un membru al propriei tale familii. O investigatie sinonima cu un dureros drum catre adevar.

20:00 Dragii mei prieteni turnati / Drága besúgott barátaim / Dear Betrayed Friends (Ungaria, 2012, r. Sara Cserhalmi).

Cu: Janos Derzsi, Gyorgy Cserhalmi, Anna Gyorgyi

In Ungaria, la peste doua decenii de la inlaturarea regimului comunist, reteaua de fosti informatori si legea lustratiei sunt in continuare subiecte-tabu. Filmul abordeaza fara prejudecati tema inca delicata a relatiilor dintre turnatori si turnati.

 

Vineri, 11 aprilie

 

Cinema Studio

14:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Clandestinii / Friends from France / Les Interdits (Franta / Rusia / Canada / Germania, 2013, r. Philippe Kotlarski, Anne Weil)

20:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Paradjanov (Ucraina / Franta / Georgia / Armenia, r. Serge Avedikian, Olena Fetisova).

18:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Zgomot in cartier / O Som ao Redor / Neighbouring Sounds (Brazilia, 2012, r. Kleber Mendonca Filho).

Cu: Gustavo Jahn, W.J. Solha

Intre opresori si oprimati s-a incheiat de mult un armistitiu, insa Brazilia din acest subtil film-metafora se afla inca in plin Razboi Rece. Va invitam sa descoperiti un giuvaier ascuns, asa cum considera acest debut importantul critic si teoretician american David Bordwell.

20:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Ingerul mortii / Wakolda / The German Doctor (Argentina-Franta-Spania-Norvegia, 2013, r. Lucia Puenzo).

Cu: Natalia Oreiro, Diego Peretti, Alex Brendemuhl

In 1960, membrii unei familii argentiniene descopera cu groaza ca un temut medic nazist, responsabil pentru experimente teribile avandu-i drept cobai pe evreii de la Auschwitz si cautat cu disperare de agentii israelieni, le este vecin. Filmul, bazat pe un cutremurator caz real si adaptat dupa un bestseller semnat chiar de catre regizoare, are la activ numeroase selectii si distinctii internationale importante.

 

Cinema Elvira Popescu

15:00 PANORAMA - Program EYE ON FILMS: Super Trash (Franta, 2013, r. Martin Esposito).

Cu: Martin Esposito

Cel mai stralucitor spectacol din lume nu e lipsit de controverse, gunoiul fiind, ca de fiecare data, ascuns sub pres. Presul e covorul rosu de la Cannes, metafora a unei societati superficiale, care, de dragul propriului confort, se sinucide, incetul cu incetul si cu zambetul pe buze.

17:00 Sacul cu faina / Le Sac de farine / The Bag of Flour (Belgia / Maroc / Franta, 2012, r. Kadija Leclere).

Cu: Hafsia Herzi, Hiam Abbass, Smain Fairouze

Drama cu elemente autobiografice a unei tinere femei care, dupa ce cunoscuse privilegiile vietii fara griji din Occident in anii 70, a ajuns intr-o foarte saraca tara africana, care, un deceniu mai tarziu, se afla in plina „revolutie a foamei”.

19:00 Complot pentru Mandela / Plot for Peace (Africa de Sud, 2013, r. Carlos Agullo, Mandy Jacobson).

Cu: Jean-Yves Ollivier, Nelson Mandela

Cand guvernele renunta sa mai caute o solutie si razboaiele se hranesc din inertie, cand marile puteri mondiale vad in tarile mici doar o piata de desfacere, lupta unui om poate aduce libertatea unei natiuni. Acest documentar fascinant despre un intreprinzator a carui afacere a devenit pacea ne dezvalui, pentru prima data, culisele eliberarii lui Nelson Mandela si ale sfarsitului apartheid-ului.

21:00 MASTERCLASS: „Interferente ale politicului in cinematografia romaneasca”. Conferinta sustinuta de scriitorul, ziaristul si filmologul Cristian Tudor Popescu

 

Sambata, 12 aprilie

 

Cinema Studio

14:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Zgomot in cartier / O Som ao Redor / Neighbouring Sounds (Brazilia, 2012, r. Kleber Mendonca Filho).

16:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Ingerul mortii / Wakolda / The German Doctor (Argentina / Franta / Spania / Norvegia, 2013, r. Lucia Puenzo)

18:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Foc in vine / Fire in the Blood (India, 2013, r. Dylan Mohan Gray).

Cu: William Hurt, Bill Clinton, Desmond Tutu

Documentarul, remarcat la Sundance si premiat in alte festivaluri importante, abordeaza curajos un subiect aproape incredibil: „genocidul medicamentelor”, prin care marile companii farmaceutice occidentale au pecetluit soarta a milioane de africani si asiatici infestati cu HIV.

20:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Jumatate de soare / Half of a Yellow Sun (Marea Britanie / Nigeria, 2013, r. Biyi Bandele).

Cu: Chiwetel Ejiofor, Thandie Newton, Joseph Mawle

Debutul regizoral al cunoscutului prozator, dramaturg, jurnalist si comentator britanic, de origine nigeriana Biyi Bandele beneficiaza de un scenariu adaptat dupa un bestseller premiat si de o distributie de Oscar. O emotionanta drama romantica pe fundalul sangerosului razboi civil care a avut loc in Nigeria la sfarsitul deceniului sapte.

 

Cinema Elvira Popescu

13:00 PANORAMA: EU 013, ultima frontiera / EU 013, L Ultima frontiera / EU 013, The Last Frontier (Italia, 2013, r. Alessio Genovese)

Primul documentar care reuseste sa patrunda in lumea cruda a centrelor de identificare si expulzare din Italia, in care mii de cetateni straini pot fi retinuti chiar si un an si jumatate fara a se fi facut vinovati de vreo infractiune sau fara a fi fost condamnati de vreun judecator.

14:30 PROGRAM EYE ON FILMS: Politica intimitatii / Doutes – Chronique du sentiment politique / Left Over – Intimate Politics (Franta, 2013, r. Yamini Lila Kumar).

Cu: Christophe Barbier, Benjamin Biolay, Lara Guirao, Suliane Brahim

Cateodata, politica poate fi mai mult decat terenul pe care se manifesta ideologii si se exprima convingeri personale. Politica ne insoteste pretutindeni, chiar si in pat: ea poate uni, poate duce la despartiri si, uneori, chiar ucide.

16:00 1914-2014 ILUZIE SI TEROARE: PRIMUL RAZBOI MONDIAL. Iluzia cea mare / La Grande illusion (Franta, 1937, r. Jean Renoir).

Cu: Jean Gabin, Pierre Fresnay, Marcel Dalio, Erich von Stroheim

Considerat o capodopera a cinematografului mondial, filmul lui Jean Renoir ne prezinta povestea unui grup de soldati francezi luati prizonieri de germani in timpul Primului Razboi Mondial.

(Eveniment organizat de Fondul Franco-German Elysee, Institutul Francez, Institutul Goethe si Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana).

18:30 NORD SI SUD: Securitate nationala / Namyeong-dong 1985 / National Security (Coreea de Sud, 2012, r. Chung Ji-young).

Cu: Park Weon-sang, Lee Kyeong-yeong

In urma cu trei decenii, un lider al miscarii democratice din Coreea de Sud este arestat si torturat fara mila, in temutul centru de interogare Namyeong-dong, pentru a-si marturisi colaborarea cu comunistii din Nord. Peste ani, el isi reintalneste tortionarul.

20:30 NORD SI SUD: Coreea de Nord, nimic de invidiat / North Korea – Nothing to Envy (Romania, 2013, r. Adelin Petrisor). Proiectie urmata de discutie cu realizatorul filmului.

Un film documentar semnat de unul dintre cei mai cunoscuti reporteri romani, Adelin Petrisor, dupa vizita pe care a facut-o in 2012 in cel mai dur lagar comunist inca existent in lume – Coreea de Nord –, alaturi de colegul sau de la TVR, cameramanul Catalin Popescu. Cei doi au fost primii jurnalisti TV romani carora li s-a permis accesul dupa 1989 in tara izolata de restul lumii. Experienta lor s-a mai concretizat in publicarea albumului de fotografii „Coreea de Nord, un lagar cat o tara” si a volumului non-fictional „Tara cu un singur gras”.

 

Duminica, 13 aprilie

 

Cinema Studio

15:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Foc in vine / Fire in the Blood (India, 2013, r. Dylan Mohan Gray).

20:00 COMPETITIA INTERNATIONALA: Jumatate de soare / Half of a Yellow Sun (Marea Britanie / Nigeria, 2013, r. Biyi Bandele).

20:00 GALA DE INCHIDERE (include acordarea premiilor Cinepolitica 2014): Inapoi in 1942 / Yi jiu si er / Back to 1942 (China, 2012, r. Feng Xiaogang).

Cu: Adrien Brody, Tim Robbins, Guoli Zhang.

Cand razboiul trebuie castigat cu orice pret si alternativele sunt a-ti hrani soldatii sau a salva vietile civililor (de ordinul milioanelor si unii, si altii), ce alegi? Aceasta superproductie istorica, semnata de cineastul supranumit „Spielberg al Chinei” si inscrisa in cursa pentru Oscarurile de anul acesta, ne prezinta radiografia dramatica a acestei alegeri imposibile.


Din aceeasi categorie...

Este Film Festival revine în 2024 cu ediția a opta

Este Film Festival revine în 2024 cu ediția a opta

Este Film Festival revine în perioada 29 mai - 2 iunie la Sibiu, cu filme europene apreciate internațional, discuții cu cineaștii invitați, competiție de scurtmetraje românești, Academia LINE-UP, cine-concert, dar și proiecții de film și a...

Scurtmetraje premiate, în programul Festivalului Filmului European 2024

Scurtmetraje premiate, în programul Festivalului Filmului European 2024

Festivalul Filmului European prezintă la București, în cadrul ediției 28, o serie de scurtmetraje de animație și ficțiune, care au obținut numeroase premii la festivalurile internaționale.

Câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național I. L. Caragiale din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. ...