Directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile și scenograful Cristian Niculescu, doi dintre cei mai importanți oameni din cinematografia română, vor avea parte de un focus cu trei filme la care au lucrat împreună, la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film București (BIFF), ce va avea loc între 24 și 30 iunie, la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Grădina cu Filme – Cinema & More și Teatrelli din București.

Vivi Drăgan Vasile și Cristian Niculescu vor discuta cu publicul despre ce înseamnă relația de lucru operator-scenograf, după fiecare dintre cele trei filme românești a căror acțiune este plasată în diverse perioade istorice, Moromeții 2 (2018, r. Stere Gulea), Q.E.D. (2013, r. Andrei Gruzsniczki) și Caravana cinematografică (2009, r. Titus Muntean).

Cele trei proiecții sunt cu intrare liberă și vor avea loc la Grădina cu Filme – Cinema & More din Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, sediul creart - Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. Ele vor fi însoțite și de un masterclass despre imaginea de film pe care Vivi Drăgan Vasile îl va susține pentru cei interesați tot la sediul creart, în sala Teatrelli.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică în 1973, Vivi Drăgan Vasile și-a început activitatea la mijlocul anilor '70, iar de atunci a realizat imaginea la zeci de filme, atât românești, cât și străine, devenind unul dintre cei mai îndrăgiți operatori. 

A lucrat cu regizori importanți din mai multe generații, printre care Alexandru Tatos (Secretul armei secrete), Stere Gulea (Moromeții), Mircea Daneliuc (Patul conjugal), Nae Caranfil (Filantropica, 6,9 pe scara Richter), Radu Muntean (Furia) sau Cristian Mungiu (Occident). Pentru activitatea sa a fost recompensat cu numeroase premii, cel mai recent fiind un trofeu Gopo pentru imaginea la Moromeții 2.

Între 1990 și 1994 a fost profesor invitat la UNATC, iar din 1992 este director executiv al Fundației Arte Vizuale, cu care a produs mai multe filme.   

Cu o activitate extrem de apreciată de peste trei decenii, Cristian Niculescu a realizat scenografia pentru zeci de filme, dar și pentru câteva seriale, deopotrivă românești și străine. 

A colaborat cu regizori importanți, de la Radu Mihăileanu, cu care a lucrat la aproape toate filmele (Trahir, Trenul vieții, Concertul, Izvorul femeilor, Povestea iubirii), la Nae Caranfil (Closer to the Moon) și Stere Gulea (Moromeții 2), până la Adrian Sitaru (Domestic), Bogdan Mirică (serialul Umbre) și Radu Jude (Inimi cicatrizate).

De-a lungul carierei, a obținut mai multe premii, cele mai recente fiind trofeele Gopo și UCIN, acordate pentru scenografia filmului Moromeții 2.

Festivalul este organizat de Fundația Charta sub Înaltul Patronaj ASR Principele Radu.

Manifestare organizată în cadrul Sezonului România - Franța 2019.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), Dacin Sara.


Din aceeasi categorie...

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie, în weekendul alegerilor europarlamentare.

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre viața și cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecția celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lum...

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, va avea premiera mondială în Competiția Oficială la Cannes 2024

Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat în Competiția Oficială a celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes care va avea loc între 14 și 25 mai. ...