Am întâlnit-o pe Mary-Louise Parker la București și am avut plăcerea să-i adresez câteva întrebări.

Cunoscută publicului din întreaga lume pentru rolurile sale din Boys on the Side, RED, miniseria Angels in America sau seria de televiziune Weeds, Mary-Louise Parker a fost invitata specială a ediției de anul acesta a American Independent Film Festival.

Actrița premiată cu Golden Globe, Emmy, Tony și multe alte distincții importante la nivel internațional, a fost prezentă la proiecția filmului Romance & Cigarettes - din cadrul festivalului, sâmbătă, 24 iunie, la Cinema Elvire Popesco unde s-a întâlnit cu publicul. Ea a participat la eveniment alături de fiul ei, regizorul și actorul William Atticus Parker.

Interviu Mary Louise Parker 4

Mary-Louise Parker a început dialogul cu publicul lăudând Bucureştiul şi în special... lumina din oraşul nostru!

"Bucureştiul este atât de frumos! Este atât de evocator și aproape poetic. La o anumită oră a zilei, este ceva incredibil... Adică, poți să cauţi locații în atât de multe orașe și să găsești locuri care au tot ce ai nevoie, dar asta nu poți să prezici sau să produci…

Modul în care lumina se mișcă printre copaci și felul în care lumina lovește clădirile. "Lumina românească" este sublimă. Este atât de frumos și nu este ceva pe care să-l poți cuprinde în cuvinte. Este cu adevărat, foarte frumos. Eu am călătorit mult, şi vă pot spune că de exemplu lumina din Los Angeles, nu se compară cu ce aveţi aici. Aici este splendid!"

Interviu Mary Louise Parker 3

Întrebată dacă există vreo diferență în modul în care abordează un film independent faţă de un blockbuster, Mary Louise a răspuns:

"Filmele independente sunt de obicei mai distractive, pentru că la Blockbustere dacă ai mai mult timp și mai mulți bani, uneori există tendința de a le folosi pentru lucruri care nu contează la fel de mult.

La filmul independent, trebuie să te axezi mult pe filmare, sunt echipe mici și oamenii trebuie să lucreze împreună și să se ajute între ei. Dacă este ceva în neregulă cu costumul cuiva, de exemplu, voi ajuta la remediere. Dacă lipsește o recuzită, încerci să ajuţi.

La blockbustere există bugete de milioane de dolari, oameni pe fiecare departament. Cu cât sunt mai mulți bani, cu atât sunt mai mulți oameni la conducere. Și, uneori, acești oameni, nu sunt genul de persoane care ar trebui să fie implicate în crearea de poveşti… Nu vreau să par nerecunoscătoare, dar uneori sunt prea mulți “bucătari” în bucătărie..."

emanuel mary louise

Am reusit să stau cateva minute la povesti cu Mary Louise Parker despre rolul ei din filmul Clientul / The Client (1994, r. Joel Schumacher), film bazat pe un roman scris de John Grisham.

Cum avem şi Fan Club-ul John Grisham, nu puteam să ratez ocazia de a-i lua câteva declaraţii în exclusivitate pentru CineFan.ro:

Emanuel Lăzărescu: Ce îmi puteţi spune despre filmul Clientul?

Mary-Louise Parker: Clientul este un film cu totul special pentru mine, deoarece este locul în care m-am împrietenit cu Susan Sarandon. Și am avut o prietenie îndelungată de atunci, iar ea a devenit nașa fiului meu!

Iar Joel Schumacher (n.r. - regizorul) era o persoană pe care am admirat-o, venea mereu să mă vadă la teatru și era un prieten foarte loial, un om foarte bun.

Brad Renfro... Îmi amintesc că l-am condus prin Tennessee cu maşina și am vorbit cu el despre viața lui… Era un copil cu adevărat bun și a fost foarte tragic ceea ce i s-a întâmplat (n.r. - A murit datorită unei supradoze de droguri în 2008, la doar 25 ani). Ȋmi voi aminti mereu de el… Și, de asemenea, de momentele de a filma alături de Tommy Lee Jones, care este unul dintre eroii mei.

Emanuel Lăzărescu: Aţi citit cartea înainte de a juca în film?

Mary-Louise Parker: Ca să fiu perfect sinceră, nu-mi amintesc. A fost acum 30 de ani... S-ar putea să o fi făcut... Nu-mi amintesc. Iar apoi… eu de obicei nu văd filmele în care joc.

Emanuel Lăzărescu: De ce?

Mary-Louise Parker: Pentru că nu mă face un actor mai bun. Doar mă face mai conștientă de mine. Este ca atunci când vezi o poză cu tine şi data viitoare când mergi să pozezi pentru o poză, s-ar putea să fii conștient de tine și să nu mai fi relaxat… Asta mi se întâmpla mie. Ȋntr-o zi s-ar putea să mă simt confortabil cu asta, dar până acum, nu m-a făcut să mă simt mai confortabil ca actor.

Interviu Mary Louise Parker 6

Emanuel Lăzărescu: L-aţi întâlnit pe John Grisham pe platou?

Mary-Louise Parker: Nu l-am întâlnit. Nu.

Emanuel Lăzărescu: Ȋntreb asta pentru că ştiu că a fost foarte implicat în filmele realizate după cărţile lui…

Mary-Louise Parker: Ei bine, pentru a fi pe deplin sinceră, am fost foarte adânc intrată în personaj pentru acest film. Și îmi amintesc de oamenii de la coafură și machiaj care mă tot urmăreau, încercând să mă retușeze, iar eu nu îi lăsam. Deci, dacă l-aș fi întâlnit, este posibil să nu-mi amintesc.

Dar mi-a plăcut foarte mult rolul! Iar unul dintre momentele mele preferate din film a fost o secvenţă foarte scurtă. Dar filmarea a fost unul dintre momentele mele preferate pe care le-am avut vreodată. A fost un moment rapid. Nici nu știu dacă este în film... Nu știu dacă acum ar părea special, dar este un moment în care s-a întâmplat ceva special între mine și Will Patton, un actor minunat. Și a fost doar ceva ce s-a întâmplat din punct de vedere energetic și a fost palpitant și minunat să lucrez cu el. Îmi este prieten și unul dintre actorii mei preferați.

Interviu Mary Louise Parker 5

Mary-Louise Parker alături de fiul ei, regizorul și actorul William Atticus Parker.

Emanuel Lăzărescu: Clientul a avut distribuție grozavă și un regizor grozav...

Mary-Louise Parker: Da, ai perfectă dreptate!

Emanuel Lăzărescu: Să sperăm ca John va avea mai mult noroc în viitor şi vom vedea şi alte romane ale sale ecranizate. În anii 90 au fost vreo 6 şi apoi… nimic. Nu ştiu de ce… poate nu mai sunt de interes filmele cu avocaţi?

Mary-Louise Parker: Ceea ce se întâmplă uneori este că sunt o mulțime de filme în dezvoltare mulți ani și, indiferent de motiv, se mai schimbă studiourile, cineva pierde drepturile... Așa că de multe cineva intenționează să facă un film, dar nu reuşeşte. Asta se întâmplă de multe ori. Și sunt sigură că asta s-a întâmplat cu unele dintre ele. Sunt sigură că în viitor lucrurile se vor mai schimba.

Emanuel Lăzărescu: Ştiu că aţi realizat şi un audiobook după un roman al lui – The Judge’s List.

Mary-Louise Parker: Chiar recent s-a întamplat… A fost o experienţă foarte frumoasă!

Emanuel Lăzărescu: Mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat. Şi mulțumesc pentru prezenţa la eveniment.

Mary-Louise Parker: Mulţumesc. Mi-a părut bine de cunoştinţă.

mary louise emanuel

Apoi am rugat-o pe Mary-Louise să-mi semneze posterul original de la Clientul (poster care are 29 ani – a fost tipărit atunci când s-a lansat filmul!). Vădit emotionată şi impresionată, l-a semnat, iar apoi am facut un selfie împreună. O altă întâlnire foarte frumoasă, plină de emoţii.

autograf mary louise

Romanele lui John Grisham sunt disponibile în România la Editura RAO.

Fan Clubul John Grisham poate fi găsit pe Facebook aici: https://www.facebook.com/groups/305607971564222

Mulţumesc Dan Lupu pentru ajutorul dat realizării acestui interviu.

Foto: ©Cristian Codrescu şi ©Maria Dinulescu.

 


Din aceeasi categorie...

Hit Man și Kinds of Kindness la American Independent Film Festival 2024

Hit Man și Kinds of Kindness la American Independent Film Festival 2024

Kinds of Kindness, al lui Yorgos Lanthimos, cu Emma Stone și Willem Dafoe, are premiera la București în cadrul AIFF 8 îndată după premiera mondială de la Cannes. ...

I ❤ DOC, o extensie specială a Festivalului fARAD, sosește în mai la București, la ARCUB

I ❤ DOC, o extensie specială a Festivalului fARAD, sosește în mai la București, la ARCUB

În 2023, Festivalul Internațional de Film Documentar fARAD  – co-produs de Insula 42 și Centrul Municipal de Artă Arad / Primăria Arad – a împlinit zece ani.

Dogman de Luc Besson deschide TIFF 2024

Dogman de Luc Besson deschide TIFF 2024

Miile de spectatori așteptați la Gala de Deschidere a celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 14 – 24 iunie 2024) vor avea parte de o experiență cinematografică intensă și memorabilă. ...