În a XI-a ediţie a Dracula Film Festival, trofeul şi titlul de „Conte Dracula” va fi oferit din Braşov unuia dintre cei mai populari cineaşti italieni din ultimele decenii, Enzo G. Castellari.

Regizorul Enzo Girolami Castellari a devenit celebru în anii 1960 regizând mai multe filme spaghetti western precum Vado... l'ammazzo e torno / Go Kill and Come Back (1967), Cei trei care au speriat Vestul / I tre che sconvolsero il West (Vado, vedo e sparo) / One Dollar Too Many (1968), Sette winchester per un massacre / Seven Winchesters for a Massacre (1967) și Ucide-i pe toţi şi întoarce-te singur / Ammazzali tutti e torna solo / Go Kill Everybody and Come Back Alone (1968).

De asemenea, a regizat două filme de război de mare succes: La battaglia d'Inghilterra / Eagles Over London (1969) și Acel blestemat tren blindat / Quel maledetto treno blindato / The Inglorious Bastards (1978).

Quentin Tarantino i-a adus un omagiu acestuia din urmă, folosind titlul filmului în filmul său din 2009 Ticăloşi fără Glorie / Inglorious Basterds, unde Enzo însuși a avut o cameo, ca general german, care asistă la premiera filmului Stolz der Nation.

După ucenicia în Western-uri Spaghetti, atât de prizate la finele anilor ’60, Enzo G. Castellari (născut pe 29 iulie 1938) a semnat încă din 1971 un prim Thriller notabil, Gli occhi freddi della paura / Cold Eyes of Fear, cu Fernando Rey şi Gianni Garko, urmat, timp de aproape un deceniu, de o serie de filme Poliziotteschi, având pe generic, de obicei, pe unul dintre actorii săi fetiş, Franco Nero (Poliţia acuză, legea achită / La polizia incrimina la legge assolve / High Crimes (1973), Cipolla Colt / Cry, Onion (1975), Keoma (1976)) sau Fabio Testi (Il grande racket / The Big Racket (1976), La via della droga / The Heroin Busters (1977)).

Castellari nu este asociat ca regizor cu genul Horror, întrucât experienţa lui cu Sensitività / The House by the Edge of the Lake (1979), a fost traumatizantă prin problemele de buget şi producţie, dar inspiraţia lui s-a manifestat plenar, inclusiv ca scenarist, în zona Adventure-Fantasy/SF, pe parcursul anilor ’80, cu ciclul său cinematografic Bronx Warriors / New Barbarians.

În cadrul Dracula Film Festival este, de altfel, programată proiecţia filmului I Nuovi barbari / Warriors of the Wasteland, a.k.a. The New Barbarians, de la a cărui premieră se împlinesc 40 de ani, aniversarea urmând a fi marcată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri ale cinefililor cu Enzo G. Castellari.

Castellari şi-a făcut debutul ca actor într-un film de aventuri din 1959 intitulat Un canto nel deserto, iar de atunci a apărut în alte 34 de proiecte ca actor şi a regizat 39 de filme de lung metraj.

Iată de ce Enzo G. Castellari este omagiat în cadrul DFF XI prin înmânarea la Braşov, în seara de 28 octombrie 2023, a trofeului asociat titlului onorific de Conte Dracula.

Acordarea în fiecare an a cel puţin unui titlu onorific de Conte Dracula la Dracula Film Festival a devenit o tradiție, iar printre deținătorii trofeului, celebraţi astfel pentru realizările lor memorabile în spaţiul filmului fantastic, se numără regizorii Lamberto Bava şi Ruggero Deodato, actriţa Debbie Rochon, producătorul şi directorul de imagine Vlad Păunescu, maestrul efectelor speciale Sergio Stivaletti şi actorul Armand Assante.

enzocastellari2


Din aceeasi categorie...

Este Film Festival revine în 2024 cu ediția a opta

Este Film Festival revine în 2024 cu ediția a opta

Este Film Festival revine în perioada 29 mai - 2 iunie la Sibiu, cu filme europene apreciate internațional, discuții cu cineaștii invitați, competiție de scurtmetraje românești, Academia LINE-UP, cine-concert, dar și proiecții de film și a...

Scurtmetraje premiate, în programul Festivalului Filmului European 2024

Scurtmetraje premiate, în programul Festivalului Filmului European 2024

Festivalul Filmului European prezintă la București, în cadrul ediției 28, o serie de scurtmetraje de animație și ficțiune, care au obținut numeroase premii la festivalurile internaționale.

Câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național I. L. Caragiale din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. ...