Pe lângă programul de concurs de nouă ore și jumătate, organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Alter-Native aduc în faţa publicului cele mai recente creaţii ale industriei cinematografice din România şi Ungaria.

Programul festivalului începe cu proiecția thrillerului Spre Nord. Regizat de Mihai Mincan, filmul se bazează pe o poveste adevărată. Spre Nord a concurat la Festivalul Internațional de Film de la Veneția și a câștigat premiul publicului la festivalul Les Films de Cannes de anul trecut de la București.

Va urma proiecţia documentarului Salvați soldatul Böll / Böll közlegény megmentése care ne prezintă cele trei luni de convalescenţă petrecute la Sfântu Gheorghe, Debrecen și Szentes de viitorului scriitor laureat al Premiului Nobel Heinrich Böll. Proiecția va fi urmată de o întâlnire cu publicul la care vor participa regizoarea Olga Szederkényi şi Zoltán Kinizsi, unul dintre producători.

Prima zi se încheie cu primul lungmetraj al regizorului Sándor Csoma Adâncimi și înălțimi / Magasságok és mélységek (foto sus) care prezintă din punctul de vedere al soției dispariția în munții Himalaya a renumitului alpinist Zsolt Erőss, născut în Miercurea Ciuc.

Vineri în Sala Mică va putea fi vizionat filmul documentar al lui Kata Oláh Cucerirea timpului / Keleti Ágnes - Aki legyozte az idot, prezintă un an din viaţa celei mai bătrâne campioane olimpice în viață din lume, Ágnes Keleti. Proiecția va fi urmată de o întâlnire cu publicul, în prezenţa regizoarei Kata Oláh şi a operatorului de imagine Sándor Csukás.

Programul de vineri include şi filmul Larry laureat cu premiul pentru cel mai bun film la categoria tineret și cel mai bun film de debut la Festivalul de Film din Cottbus. La proiecţie va fi prezent şi regizorul Szilárd Bernáth, unul din membrii juriului festivalului.

Seara se încheie cu filmul Tigru, semnat de Andrei Tănase, turnat chiar în Târgu Mureş. Coproducția româno-franco-germană este inspirată de fapte reale petrecute la Sibiu în 2011.

Sâmbătă, după programul de concurs va fi urmat de Libertate în regia lui Tudor Giurgiu, o coproducție româno-maghiară a lui intitulată a fost premiat cu premiu special al Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo.

Seara, după festivitatea de premiere se va proiecta cel de-al treilea lungmetraj al lui Gábor Reisz Explicație pentru tot / Magyarázat mindenre. Filmul a câștigat premiul principal la categoria Orizzonti la Festivalul de Film de la Veneția, categorie care include filme care reprezintă cele mai recente tendințe în estetică și expresie.

Duminică, în ultima zi a festivalului vor putea fi urmărite cele mai premiate filme pe plan naţional din România şi Ungaria.

Una dintre principalele atracții al festivalului va fi filmul lui Paul Negoescu Oameni de treabă, care a câștigat cele mai importante premii Gopo în 2023 (cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu, cel mai bun rol principal masculin, cel mai bun rol secundar masculin, cel mai bun montaj). Comedia neagră româno-bulgară îl are ca protagonist pe Ilie, un polițist dintr-un sat pentru ai cărui locuitori corupția e un mod de viață.

Ultimul lungmetraj al festivalului este Blocada / Blokád de Ádám Tősér, care prezintă o situaţie de criză cu care s-a confruntat primul guvern maghiar democratic după căderea comunismului. Un lungmetraj despre un important eveniment istoric recent.

Filmul a câştigat şapte dintre cele mai importante premii la Festivalul filmului maghiar din acest an (cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cel mai bun rol principal masculin, cel mai bun rol secundar feminin, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj şi cel mai bun machiaj). Proiecția va fi urmată de o întâlnire cu publicul, în prezenţa regizorului Ádám Tősér.

Co-organizator al celei de-a 31-a ediţii a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Alter-Native este Asociaţia Érted – Pentru Tine / Înţelegi. Partenerii festivalului: Consiliul Judeţean Mureş, Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Teatrul Naţional Târgu Mureș, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.

Finanţatori: Primăria Municipiului Târgu Mureş, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Fundaţia Communitas, Fondul Bethlen Gábor (Ungaria)

Mai multe detalii puteţi afla pe site-ul festivalului alternativeiff.ro

CineFan.ro este partener media al evenimentului.


Din aceeasi categorie...

Câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național I. L. Caragiale din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. ...

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Festivalul Filmului European 2024 debutează la București pe 9 mai

Ediția a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la București chiar de Ziua Europei, pe 9 mai și se va încheia la Chișinău, pe 8 iunie, în weekendul alegerilor europarlamentare.

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre Ilie Năstase, în selecția Festivalului de la Cannes 2024

Nasty, documentarul despre viața și cariera tenismenului român Ilie Năstase a fost inclus în selecția celei de-a 77-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lum...