In aceasta saptamana avem 5 premiere in cinematografe, dintre care doua in “limited release” – adica vor putea fi vazute doar in cateva cinematografe din tara.

Dar sa incepem cu inceputul. Omul pasare sau (Virtutea nesperata a ignorantei) / Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) isi faca aparitia timid in cinematografele din Romania. Filmul poate fi vazut in majoritatea cinematografelor din tara (mai putin reteaua Cinema City unde Birdman lipseste cu desavarsire).

Birdman este o comedie neagra care spune povestea unui actor (Michael Keaton) faimos pentru interpretarea rolului unui supererou emblematic (Birdman-ul din titlu), care intampina dificultati in montarea unei piese pe Broadway. In zilele dinaintea premierei, el se lupta cu propriul orgoliu si demonii interior, incercand sa isi recapete familia, cariera si pe sine insusi.

Noul film regizat de Alejandro Gonzalez Inarritu (autor al unor filme de referinta precum Amores Perros, 21 Grams, Babel sau Biutiful) ne aduce de aceasta data o poveste care seaman putin (mai mult) cu viata lui Michael Keaton dupa aparitia in Batman-ul lui Tim Burton.

Birdman este unul dintre cele mai bune filme ale lui Inarritu (dovada stau si zecile de nominalizari si premii pe care filmul a inceput sa le primeasca), iar Keaton face un rol de zile mari!

Birdman reuseste sa mixexe foarte bine mai multe genuri cinematografice: comedia, drama, SF-ul sau fantasy-ul. Combinatia pe care o vedem pe ecran este cel putin inedita pentru un film care se doreste o analiza a alegerilor unui om, o radiografie a carierei la Hollywood dar si o critica la adresa filmelor cu bugete impresionante si efecte speciale.

Birdman beneficiaza si de o distributie impresionanta. Alaturi de excelentul Michael Keaton ii mai putem vedea pe Edward Norton – care dupa mult timp reuseste un rol de exceptie, precum si pe minunata Emma Stone care fura pur si simplu ecranul intr-o secventa memorabila alaturi de Michael Keaton. Doamne, ce ochi are fata asta!

Ca toate filmele lui Inarritu, Birdman scruteaza existenta umana asa cum se vede ea prin ochii personajelor, intre care Riggan are rolul central, dar filmul reuseste o echilibristica intre comedie si patos, intre iluzie si realitate, permitand multiple interpretari.

Mergeti la Birdman, pentru ca merita a fi vazut la cinema.

 

Hacker / Blackhat este a doua premiera a saptamanii. Plasat in universul cybercriminalitatii mondiale, Blackhat urmareste povestea unui hacker eliberat din inchisoare cu conditia sa ajute autoritatile americane si chineze sa dea de urma unei retele criminale care ameninta cu distrugerea globala. Cursa ii va purta pe acestia de la Chicago la Los Angeles, si de la Hong Kong la Jakarta.

Regizat si produs de Michael Mann (autor al unor filme de exceptie precum Heat, Collateral, Ali sau The Insider) Hacker nu reuseste sa se ridice la inaltimea precedentelor. Subiectul este greoi (plin de tot felul de explicatii IT-iste), extrem de lung (2h 13 minute!) iar imaginea este extrem de intunecata. 

Pe tot parcursul sau aveam impresia ca vad o copie de lucru a filmului si nu versiunea finala – la un moment dat pe niste secvente apare textul “stock footage” (precizez ca am vazut filmul la cinema, ca sa nu fiu acuzat ca am “tras” de pe net cine stie ce versiunea a sa).

Pentru cine se intreaba de unde vine titlul filmului, Blackhat este denumirea primita de hackerii care realizeaza Cyber-crime in scopuri personale sau din pura distractie.

Blackhat este primul film al lui Mann filmat complet digital, precedentele avand si secvente filmate pe pelicula de 35 mm.

A treia premiera a acestui weeek-end este The Water Diviner: Promisiunea. Russell Crowe revine in cinematografe in dublu rol: regizor si actor. Un tata in cautarea fiilor sai, intr-un context istoric incert: la sfarsitul Primului Razboi Mondial, cand lumea este inca devastata de oribilele sale consecinte.

Batalia de la Gallipoli a fost sursa de inspiratie pentru mai multe creatii cinematografice, insa niciodata pana acum nu s-a aplecat asupra destinului unui singur om - un tata in cautarea fiilor sai. 

The Water Diviner este centrat pe aceasta idee, prezentand batalia din punctul de vedere al ambelor tabere aflate in conflict, intr-un context mai larg. De altfel, filmul nu incepe cu imagini ale trupelor australiene, ci a celor turcesti care, ca si Aliatii, erau o combinatie de soldati de profesie si "baietei speriati", aratand ca trauma sufleteasca a fost aceeasi de ambele parti.

Somn de iarna / Winter Sleep este castigatorul premiului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2014.

Filmul regizorului turc Nuri Bilge Ceylan (cunoscut pentru Once Upon a Time in Anatolia sau Three Monkeys), este o drama ce spune povestea fostului actor Aydin, proprietar al unui mic hotel intr-un sat din podisul Anatoliei, care e intr-un permanent conflict cu cei din jur, cu mariajul sau, dar si cu sine.

Scenariul scris de Nuri Bilge Ceylan impreuna cu sotia sa, actrita si fotografa Ebru Ceylan, preia elemente si teme din opera lui Anton Cehov, dar majoritatea replicilor din film sunt inspirate de propria lor relatie, "timpul petrecut scriind a fost scurt, dar cel petrecut in dezbateri a fost mult mai lung", spune Ceylan.

Lumea lui Geo Saizescu este ultima premiera a saptamanii. Filmul poate fi vazut deocamdata la Cinema Union din Bucuresti.

Documentarul in regia lui Dan Doroftei, este o incursiune în fascinanta lume a personajelor de film create si puse in valoare de marele regizor Geo Saizescu.

Vedem pe parcursul lui imagini din toate filmele importante regizate de Geo Saizescu si avem bucuria de a asculta povesti de pe platouri depanate de Geo Saizescu, Sebastian Papaiani, Maia Morgenstern, Ion Besoiu, Laurentiu Damian, Dumitru Radu Popescu, Dinu Sararu, Stela Popescu, Mircea Muresan sau Violeta Andrei.

Pot spune ca am aflat si lucruri noi din acest film, printre ele ca Geo Saizescu a realizat si un serial TV imediat dupa Revolutia din decembrie 1989 si care din pacate nu a fost reluat de TVR. Serialul, intitulat Calatorie de neuitat avea o distributie de zile mari: Stefan Banica Jr., Mihai Constantin, Elvira Deatcu, Ovidiu Iuliu Moldovan si Tudor Petrut.

Documentarul prezinta si ultimul interviu al lui Geo Saizescu, realizat in curtea sa de la Darasti Vlasca.


Evenimente

Licenta de difuzare filme in spatiul public

Dragi cinefani, răspândirea rapidă a pandemiei de COVID-19 în lumea întreagă a avut un impact major, afectând toate sectoarele artistice. ...

Ultimele Stiri

Gemini Man pe 4K UHD, Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe 4K UHD, Blu-ray și DVD, un thriller cu 60 de cadre pe secundă, Gemini Man / Gemini: Conspirația. 

29-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Pet Sematary pe 4K UHD, Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe 4K UHD, Blu-ray și DVD, ecranizarea romanului lui Stephen King, Pet Sematary / Cimitirul animalelor. 

29-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Rocketman pe 4K UHD, Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe 4K UHD, Blu-ray și DVD, pelicula inspirată din viaţa legendarului muzician Elton John, Rocketman. 

29-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Top Gun pe 4K UHD

Pro Video lansează pe 4k UHD, filmul cu cei mai buni piloţi de vânătoare din lume, Top Gun. 

29-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Dora and the Lost City of Gold pe Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe Blu-ray și DVD, un film de aventură pentru întreaga familie Dora and the Lost City of Gold / Dora în căutarea orașului secret. 

29-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Wonder Park pe DVD

Pro Video lansează pe DVD, animaţia  Wonder Park / Parcul de distracţii. 

29-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Relansari Paramount

Pro Video a preluat licența Paramountl de la Odeon Film şi reansează titluri cunoscute pe 4k UHD, Blu-ray și DVD

29-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

The Invisible Man pe blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe Blu-ray și DVD, o nouă interpretare a clasicei povești The Invisible Man / Omul invizibil, a lui Herbert George Wells. 

20-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Emma pe Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe Blu-ray și DVD filmul bazat pe celebra poveste a lui Jane Austen, Emma. 

10-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Last Christmas pe DVD

Pro Video lansează pe DVD Last Christmas / O nouă poveste de Crăciun, filmul inspirat din melodia cu același nume a lui George Michael.

10-07-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Sebastian Papaiani: De la inceput pana la sfarsit

Iată titlul biografiei unuia dintre cei mai populari actori de cinema din România, apărută la Editura Terra din Focșani.

05-07-2020 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Dolittle pe Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe Blu-ray și DVD ecranizarea romanului Doctor Dolittle, scris de Hugh Lofting Dolittle. 

26-05-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Cats pe DVD

Pro Video lansează pe DVD muzicalul lui Andrew Lloyd Webber, care a bătut orice record de longevitate pe scena internaţională, într-un eveniment cinematografic fără precedent Cats. 

26-05-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

The Way Back pe DVD

Pro Video lansează pe DVD o dramă cu un Ben Affleck în formă de zile mari The Way Back / Drumul de întoarcere. 

26-05-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Lego DC Shazam: Magic and Monsters pe DVD

Pro Video lansează pe DVD a 21-a animaţie LEGO DC: Lego DC Shazam: Magic and monsters / Lego DC Shazam: Magie și monștrii. 

26-05-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Licenta de difuzare filme in spatiul public

Dragi cinefani, răspândirea rapidă a pandemiei de COVID-19 în lumea întreagă a avut un impact major, afectând toate sectoarele artistice.

22-05-2020 | Eveniment | Avramescu Alexandru Virgil

Universul Bad boys prinde viata pe micul ecran

Din 11 mai vom putea viziona pe AXN de la ora 22:00 un serial a cărui acțiune se petrece în universul Bad Boys, LA's Finest / Detectivele din LA.

09-05-2020 | Eveniment | Avramescu Alexandru Virgil

Duologia Sherlock Holmes pe 4k

Pro Video lansează pe 4K UHD duologia Sherlock Holmes. 

28-04-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Richard Jewell pe Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe Blu-ray și DVD un film bazat pe o poveste adevărată Richard Jewell / Cazul lui Richard Jewell. 

28-04-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Just Mercy pe Blu-ray si DVD

Pro Video lansează pe Blu-ray și DVD un film bazat pe o poveste adevărată Just Mercy / În slujba dreptății. 

24-04-2020 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Benzi desenate

Romanul grafic Watchmen, disponibil in Romania la Editura Art

In colectia Grafic (Editura Art) a fost lansat volumul de banda desenata Watchmen. ...