Sinopsis Fiecare vede altceva
Presedintele Statelor Unite se afla in Spania pentru a tine un discurs important despre terorism. In timp ce se apropie de podiumul instalat intr-o piata aglomerata, se aud niste impuscaturi care declanseaza un haos general. Presedintele cade la pamant.
Acesta este cadrul in care se petrece noul film al Columbia Pictures, un thriller de actiune, in care regizorul Pete Travis a avut ocazia de a explora ideea de adevar – si teoria ca adevarul se afla in ochii privitorului. Pe masura ce se deruleaza, filmul exploreaza perioadele de dinaintea si de dupa atentat, din punctele de vedere ale opt participanti – incepand de la presedinte, agentii Secret Service, care-l protejau si pana la un turist aflat din intamplare in piata.
Daca iei in calcul o singura marturie, nu vei afla niciodata adevarul asupra celor intamplate, spune Travis. Pe masura ce vezi si alte versiuni, incepi sa afli lucruri pe care nu le stiai la inceput. Abia cand ajungi la sfarsitul acestor povesti intelegi ce s-a intamplat cu adevarat.
Travis subliniaza faptul ca in afara de cei 5 actori americani renumiti si de cei 4 actori internationali de renume care joaca in Vantage Point, mai exista un star: acel star este scenariul. Ai opt oameni diferiti, opt feluri de a vedea lumea, opt piese dintr-un puzzle. E un vis pentru un regizor: nu poti rezolva misterul fara a vedea realitatea asa cum o vad acei oameni. Este o poveste pe care nu o poti spune decat prin intermediul cinematografului.
Scenaristul Barry L. Levy adauga ca o viziune multipla asupra aceluiasi eveniment poate crea haos – si ca adevarul nu poate iesi la lumina decat daca punctele diferite de vedere converg intrucatva. Fiecare crede numai ceea ce vede cu proprii sai ochi, sau ceea ce poate deduce. Acest lucru insa da posibilitatea persoanei sa inteleaga ceea ce se intampla, spune el. Numai dupa ce vede toate cele opt povesti, toate cele opt piese din puzzle, spectatorul va putea sa inteleaga ce s-a intamplat. Pana la urma, filmul este o singura poveste, calatoria unui personaj –dar spusa din opt puncte de vedere.
Pentru a transpune ideea lui Levy pe ecran, producatorul Neal H. Moritz l-a adus pe Travis, al carui prim film, Omagh, vorbea despre un atac cu bomba din 1998, in Irlanda de Nord. Felul in care Pete a reusit sa surprinda realitatea, personajele, sunetul, totul era original, spune Moritz. Abordarea lui Pete era asa de proaspata incat mi-am dat seama imediat ca Vantage Point este in maini bune.
Dupa filmari, Travis a mai gasit o modalitate de a mentine suspansul: Cand am ajuns la montaj, am avut grija ca fiecare dintre versiunile martorilor sa se termine in aer. Abia la final, dupa ce ai aflat toate punctele de vedere, iti poti da seama ce s-a intamplat.
Filmul are o distributie de actori care au in palmaresul lor premii de interpretare, cum ar fi Dennis Quaid, Matthew Fox, Forest Whitaker, William Hurt si Sigourney Weaver, sau staruri internationale in devenire, cum ar fi spaniolul Eduardo Noriega (care a jucat in Abre los ojos, versiunea originala a lui Vanilla Sky), israeliana Ayelet Zurer (Munich), francezul Said Taghmaoui (La Haine) si venezueleanul Edgar Ramirez (The Bourne Ultimatum).
Quaid afirma ca a fost atras de film datorita sansei pe care i-o oferea de a lucra cu acest regizor. Vazusem filmul anterior al lui Pete, Omagh, in care e vorba despre un atac terorist cu bomba din Irlanda. Imi place stilul lui realist de film; totodata are si multa actiune. Filmele lui sunt palpitante – stii ca urmaresti jocul unor actori, dar ei par oameni reali, dintr-un documentar.
Fox arata ca meandrele personajului sau l-au atras imediat. Ma fascineaza conceptul de perspectiva, spune el. Eo mare oportunitate sa joci rolul unui tip despre care crezi ca e intr-un fel, dupa care iti dai seama ca e cu totul altfel.
Whitaker, care si-a adjudecat in 2007 premiul al Academiei de Film pentru interpretarea din The Last King of Scotland, adauga, Cand l-am intalnit pe Pete, mi-a povestit despre trecutul sau. El a lucrat ca asistent social inainte de a face filme. Vorbim aici de o cu totul alta perspectiva! Din prima noastra intalnire mi-am dat seama ca vreau sa fac filmul acesta si, din fericire, a iesit bine.
Producatorul Neal H. Moritz dorea sa realizeze acest film ca un omagiu fata de filmul sau favorit. Rashomon este un clasic de patru stele si daca el este lider la aceasta categorie, m-am gandit ca ar fi foarte palpitant sa dezvoltam aceasta tema.
Detalii tehnice Fiecare vede altceva
Tara
SUA
Ecran
Cinemascop (2.35:1)
Culori
Distribuit in Romania de
InterComFilm Distribution
Distribuitor international
Sony Pictures Releasing International