După peste 10 ani de ateliere care au adunat aproape 300 de tineri, proiectul Primul meu film documentar se extinde într-o nouă comunitate.

Tecuci va fi orașul #12 în care liceenii vor deprinde principii de bază în filmare, montaj și fotografie, vor explora comunitatea prin intermediul camerei de filmat, vor identifica subiecte relevante pentru filme și vor putea edita un film documentar având ca subiect o temă de interes pentru comunitatea din care provin.

Toate acestea se vor petrece sub îndrumarea unor coordonatori cu experiență precum Ileana Gabriela Szasz, doctor în sociologie și cadru didactic asociat în mediul universitar din București, însoțită de experți în domeniul cinematografiei care îi vor sprijini pe tineri să își ducă propriul film documentar la bun sfârșit.

„Mereu sunt impresionată de cât de conștienți sunt liceenii de realitățile din jurul lor și de ei înșiși. De aceea, cred cu tărie că utilizarea camerei foto-video poate contribui la îmbunătățirea înțelegerii aspectelor culturale și sociale, atât de către participanții la atelier, dar și de către noi, ceilalți membri ai comunității” - Ileana Gabriela Szasz expert coordonator și trainer în cadrul proiectului „Primul meu film documentar”.

„Acest atelier de film documentar dedicat istoriei și culturii locale din Tecuci aduce împreună activitatea celor trei parteneri implicați în proiect. Ne-am propus să oferim liceenilor oportunități pentru dezvoltarea competențelor artistice și creative, precum și pentru implicarea lor activă în viața culturală locală. Prin toate activitățile la care vor lua parte, tinerii tecuceni vor deprinde aprecierea critică a filmelor documentare și vor cunoaște mai bine diversitatea istoriei locale” - Andrei Răzvan Voinea, președinte Asociația Studio Zona.
 
„Atelierul de film documentar pentru elevii de liceu este o oportunitate pentru viața culturală a comunității noastre. Acest proiect nu numai că educă și formează tinerii într-un domeniu artistic (filmul documentar), dar îmbogățește și comunitatea locală și muzeul. Prin tinerii care vor participa la atelier, poveștile comunității tecucene vor prinde viață, conservând istoria, cultura și experiențele noastre pentru generațiile viitoare. Ne bucurăm că prin acest proiect muzeul va fi un catalizator al expresiei creative în rândul tinerilor” - Daniel Dojan, manager Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci.
 
Primul din cele două ateliere din Tecuci are ca temă principală Istoria Recentă și se va desfășura între 10 și 19 noiembrie la Muzeul de Istorie Teodor Cincu. Participarea este gratuită, iar tinerii se pot înscrie până pe 7 noiembrie, ora 23:59 prin completarea acestui formular.
 
Proiectul Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni – Tecuci este implementat de Asociația Studio Zona în parteneriat cu Asociația VIRA și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și cofinanțat de Primăria Municipiului Tecuci. Bugetul total al proiectului este de 187.423 lei, din care 168.483 este finanțarea nerambursabilă PNRR, iar 18.940 este cofinanțare asigurată de autoritatea publică locală, Primăria Municipiului Tecuci. Perioada de desfășurare a proiectului este august 2023 – mai 2024. Cod proiect: 153. 
 
Asociația Studio Zona este un proiect de istorie publică, inițiat de cercetători de la Facultatea de Istorie a Universității București și de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, concentrat pe istoria urbană și culturală și a aspectelor complementare (politice și sociale) din secolul al XX-lea.
 
Asociația Vira este un ONG cultural cu activitate structurată pe cinci direcții: documentare vizuală, educație non-formală, cultură și patrimoniu, dezvoltare locală prin cultură, organizare comunitară și o echipă alcătuită din sociologi, istorici, documentariști vizuali. Inițiatori ai proiectului PMFD.