Determinați să susțină viața culturală tecuceană și animați de dorința de a vedea un oraș vibrant, activ cultural, în ultimul an, asociatia Vira a implementat proiectul Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni și proiecții de film documentar – Tecuci.

Obiectivul organizatorilor a fost clar de la început: să transforme elevii de liceu din simpli spectatori în participanți activi și creatori în cultura locală. Au vrut să le ofere tinerilor instrumentele și oportunitățile necesare pentru a-și exprima și explora creativitatea, contribuind astfel la un viitor mai bogat și mai diversificat pentru orașul în care trăiesc și învață.

A fost un an intens, în care am colaborat strâns cu partenerul nostru de nădejde de la nivel local, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu", pentru a oferi comunității din Tecuci activitățile culturale de care avea nevoie.

Am organizat două ateliere practice de film documentar cu temele „Istoria locală" în noiembrie 2023 și „Cultura și comunitatea locală" în martie 2024. Aceste ateliere au fost concepute pentru a dezvolta competențele liceenilor în domeniile artistic și creativ, cu accent pe tehnicile de filmare, montaj și fotografie. Scopul a fost de a-i înzestra pe tineri cu abilitățile necesare pentru a reprezenta vizual subiecte legate de propria comunitate. La finalul fiecărui atelier, am organizat festivități pentru a viziona în premieră alături de comunitate filmele realizate de elevi, celebrând astfel creativitatea și efortul lor.

Adițional, au fost organizate șapte evenimente publice cu proiecții de filme documentare urmate de dezbateri moderate de specialiști. Conf. univ. dr. Florentina Nițu, istoricul Răzvan Voinea, sociologul Andrei Crăciun și specialista în proiecte culturale Ruxandra Miuți au discutat cu publicul tecucean teme istorice și culturale relevante pentru comunitate.

Pe scurt, la finalul proiectului trecem în revistă:

  • 2 ateliere de film documentar organizate în noiembrie 2023 și martie 2024; 
  • 31 de participanți la cele două ateliere; 
  • 11 filme documentare realizate tinerii participanți la ateliere;
  • 2 festivități de premiere a filmelor realizate în cadrul fiecărui atelier organizate în decembrie 2023 (la Casa de Cultură a Municipiului Tecuci) și aprilie 2024 (la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”);
  • Peste 200 de participanți la cele 2 festivități de premiere a filmelor;
  • 7 evenimente publice cu proiecții de filme documentare urmate de dezbateri moderate de specialiști;
  • Peste 300 de participanți la cele 7 evenimente publice cu proiecții de filme documentare;

„Prin activitatea noastră, încurajăm dialogul dintre mediul academic și comunitățile urbane, iar proiectul pe care l-am implementat la Tecuci este foarte important pentru că a permis comunității locale să redescopere și să valorifice istoria recentă într-un mod personal și relevant. Proiecțiile de filme documentare și dezbaterile cu specialiști, organizate la Muzeul de Istorie, au demonstrat că educația și cultura pot fi motoare puternice pentru revitalizarea comunității." a concluzionat, la finalul proiectului, Andrei Răzvan Voinea, președinte Asociația Studio Zona.

„Prin intermediul atelierelor de film documentar, am reușit să conectăm trecutul orașului Tecuci cu prezentul său, oferind tinerilor nu doar cunoștințe, ci și un mijloc de exprimare personală. Per ansamblu, proiectul a valorificat istoria recentă și cultura comunității tecucene, iar rezultatele obținute dovedesc încă o dată necesitatea acestui tip de activități pentru localități în care oferta culturală este limitată." a subliniat Andrei Crăciun, managerul de proiect.

„Atelierele de film documentar au oferit o fereastră spre trecutul nostru, dar și un ecran pe care tinerii noștri pot proiecta viitorul. Acest proiect nu doar că ne ajută să cunoaștem mai mult din istoria recentă a Tecuciului, dar a cultivat și o nouă generație de creatori vizuali care sunt acum mai pregătiți să își exprime felul în care văd comunitatea și cultura locală." apreciază Daniel Dojan, managerul Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci.

Proiectul Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni – Tecuci este implementat de Asociația Studio Zona în parteneriat cu Asociația VIRA și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și cofinanțat de Primăria Municipiului Tecuci. Bugetul total al proiectului este de 187.423 lei, din care 168.483 este finanțarea nerambursabilă PNRR, iar 18.940 este cofinanțare asigurată de autoritatea publică locală, Primăria Municipiului Tecuci. Perioada de desfășurare a proiectului este august 2023 – mai 2024. Cod proiect: 153. 
 
Asociația Studio Zona este un proiect de istorie publică, inițiat de cercetători de la Facultatea de Istorie a Universității București și de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, concentrat pe istoria urbană și culturală și a aspectelor complementare (politice și sociale) din secolul al XX-lea.
 
Asociația Vira este un ONG cultural cu activitate structurată pe cinci direcții: documentare vizuală, educație non-formală, cultură și patrimoniu, dezvoltare locală prin cultură, organizare comunitară și o echipă alcătuită din sociologi, istorici, documentariști vizuali. Inițiatori ai proiectului PMFD.

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu" este un muzeu de arheologie, artă plastică, numismatică, istorie modernă și contemporană din Tecuci. Muzeul deține cea mai însemnată parte a patrimoniului arheologic descoperit la Poiana, cetatea antică Piroboridava.

Proiect finanțat în cadrul Investiției I5, C11 din Planul Național de Redresare și Reziliență.

PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE”