La sfârșitul lunii mai, când primăvara se îngână cu vara, Caravana filmului românesc ajunge, pentru prima dată, în Municipiul Petroșani, cu o selecție de filme pentru toate gusturile și toate vârstele.

Primăria Municipiului Petroșani invită publicul de toate vârstele în Parcul „Comunitatea Europeană” (lângă Teatrul Dramatic „I.D.Sârbu”), în perioada 24 – 26 mai, pentru a viziona unele dintre cele mai frumoase filme românești.

Cine nu își aduce aminte de  replicile savuroase ale îndrăgitului trio de infractori mărunți: Gogu Steriade (Dem Rădulescu), Trandafir (Puiu Călinescu) şi Patraulea (Jean Constantin) din celebra serie B.D. – Brigada Diverse? Dar de șarmul lui Nea Mărin Juvete atât de ușor de confundat cu miliardarul american Marlon Juvett? Sau de Nică, năzdrăvanul copil care fură cireșele mătușii Mărioara?

Programul proiecțiilor începe vineri, 24 mai, de la ora 21.00, cu filmul Nea Mărin miliardar regizat de Sergiu Nicolaescu, după un scenariu scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada şi Amza Pellea.

Alegerea acestui film pentru a deschide programul „Caravanei filmului românesc” la Petroșani nu este una întâmplătoare. De exemplu, potrivit unui clasament realizat în 2006, de către Uniunea Autorilor și Realizatorilor de film din România, Nea Mărin miliardar se află pe primul loc în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile. Alături de Amza Pellea, mai pot fi văzuți Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Ştefan Mihăilescu Brăila, Sebastian Papaiani.

Sâmbătă, 25 mai, de la ora 21.00, publicul se va putea întâlni cu inegalabilii Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu și Jean Constantin și vor putea urmări aventurile acestora în Brigada diverse la munte și la mare (regia: Mircea Drăgan).

Duminică, tot de la ora 21.00, spectatorii de toate vârstele sunt invitați să umărească aventurile lui Nică a Petrei, aşa cum le-a descris Ion Creangă şi cum le-a aşezat, în rama ecranului cinematografic, maestra filmului pentru copii, Elisabeta Bostan, în Amintiri din copilărie.

În filmul care a câştigat în 1965 Premiile speciale ale Juriilor la Festivalurile Internaționale de Film de la Gijon (Spania) şi La Plata (Argentina), marele povestitor Ion Creangă (interpretat de inegalabilul Ştefan Ciubotăraşu) îşi aminteşte cu nostalgie de copilăria sa petrecută în satul Humuleşti şi de toate necazurile pe care şi le atrăgea singur, căutându-le, cu inteligența sa soluții. Peste cinci milioane de spectatori a avut acest film, ceea ce, pentru o producție cinematografică românească, este imens. Dar calitatea filmului explică, desigur, audiența lui.

Poate pentru cei mai mulți dintre cinefili aceste titluri reprezintă doar o ocazie potrivită de a le revedea și de a retrăi măcar pentru câteva ore parfumul vremurilor de altădată, dar și de a se reîntâlni cu generația de aur a teatrului și filmului românesc. Însă, pentru tinerii spectatori ele pot fi o oportunitate deosebită de a descoperi valori autentice din istoria cinematografiei noastre. Și, de ce nu? - de a se întâlni cu umorul de calitate în cele mai variate forme ale sale: de situație, de limbaj, de caracter sau de nume. De fapt, acesta este și principalul scop al proiectului cultural „Caravana filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naționale”. Acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana, din toate timpurile, care promovează exclusiv filmul românesc.

La toate proiecțiile din cadrul „Caravanei filmului românesc” accesul publicului este liber,  în limita locurilor disponibile!

În cazul în care vremea va fi nefavorabilă pentru vizionarea în aer liber, proiecțiile vor avea loc la Cinema „Șerban Ionescu”, cu începere de la ora 19.00.

Caravana filmului romanesc la Petrosani 2024

Programul complet al „Caravanei filmului românesc” la Petroșani

Parcul „Comunitatea Europeană” (lângă Teatrul Dramatic „I.D.Sârbu”) este următorul:

Vineri, 24 mai, ora 21.00: NEA MĂRIN MILIARDAR

Regia: Sergiu Nicolaescu;

Cu: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Stela Popescu

comedie / 1979 / 88 de min.

 

Sâmbătă, 25 mai, ora 21.00: B.D.  LA MUNTE ŞI LA MARE

Regia: Mircea Drăgan

Cu: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin

comedie / 1971 / 102 min.

 

Duminică, 26 mai, ora 21.00: AMINTIRI DIN COPILĂRIE

Scenariul şi regia: Elisabeta Bostan;  

Cu: Ştefan Ciobotăraşu, Ion Bocancea, Corina Constantinescu, Emanoil Petruţ

aventuri / 1964 / 68 min.

Scopul Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale, proiect aflat la a XII-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei unsprezece ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual, ANF - Arhiva Naţională de Filme.

La Petroșani, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Petroșani.