Un numar record de noua filme, dintre care patru debuturi, vor concura in acest an pentru trofeul Bucuresti IFF.

Toate titlurile sunt prezentate in premiera absoluta si nu vor fi distribuite ulterior in cinematografele din Romania.

Directorul artistic al festivalului, Andrei Cretulescu, a definitivat vineri, 7 martie, lista de filme din competitie - din eclectica selectie nu lipsesc, ca de obicei, provocari, socuri si revelatii.

 

52 Tuesdays / 52 de marti (regia Sophie Hyde) este deopotriva perioada in care a fost filmat si perioada in care se intampla (cronologic) acest debut australian vibrant in care o pustoaica la varsta primelor explorari sexuale trebuie sa accepte faptul ca mama ei se pregateste sa devina barbat. Premiul de regie Sundance 2014; Ursul de Cristal – sectiunea Generation 14plus, Berlin 2014.

Murdarie / Filth (regia Jon S. Baird) este prima ecranizare dupa Irvine Welsh post-Trainspotting si darama efervescent si aplicat cam tot ce mai era de daramat in materie de tabu-uri si ordine - morala, corporala, politieneasca. Foarte probabil, rolul carierei pentru James McAvoy, premiat in 2013 la British Independent Film Awards.

In Bloom (regia Nana Ekvtimishvili, Simon Gross) este un coming-of-age pe genericul caruia te-ai fi putut astepta sa scrie „directed by Cristian Mungiu”. De altfel, acest debut georgian filmat de Oleg Mutu a fost comparat de critici (pe buna dreptate) cu productiile de vaza ale Noului Val Romanesc. Patru premii la Sarajevo 2013, inclusiv pentru Cel mai bun film.

The Selfish Giant / Uriasul cel egoist (regia Clio Barnard) este mai putin o adaptare dupa Oscar Wilde si mai mult o fabula sociala lirica si brutala care paseste hotarat pe cararea batatorita pe vremuri de Ken Loach sau Alan Clarke si urmata, mai recent, de Lynn Ramsay sau Andrea Arnold. Premiul Label Europa Cinemas – Quinzaine des realisateurs, Cannes 2013.

Short Term 12 (regia Destin Cretton) este povestea pe cat de trista, pe atat de luminoasa (si inspirata din tineretea regizorului) a unui grup de voluntari dintr-un azil pentru copii cu probleme psihice din California. Premiul pentru Cea mai buna actrita (Brie Larson), Premiul Juriului Ecumenic si Premiul Juriului Tanar – Locarno 2013.

The Strange Little Cat / O pisica ciudata (regia Ramon Zurcher) este un exercitiu de stil la limita observationalului care urmareste o familie berlineza pe parcursul unei singure zile. Un film de diploma pastorit de veteranul Bela Tarr, lansat la Berlin in 2013 si premiat in acelasi an, la CPH:PIX, cu trofeul pentru debut.

Stories We Tell / Povestile noastre (regia Sarah Polley) este un experiment fascinant la granita dintre fictiune si documentar in care actrita devenita regizor investigheaza secretele parintilor, transformand cinema-ul in realitate si invers. Pregatiti-va batistele! Premiul criticilor din Los Angeles, Toronto si New York la sectiunea (sic!) non-fiction, in 2013.

Upstream Color (regia Shane Carruth) este un manifest filmic inclasabil pe care admiratorii cineastului il asteapta de 10 ani, adica de la debutul cu Primer. Recidiva acestui regizor / scenarist / operator / monteur / actor / compozitor il confirma drept rezultatul unui mariaj utopic intre David Cronenberg si Terrence Malick. Premiul Special al Juriului – Sundance 2013.

Violet (regia Bas Devos) este un eseu ultra-saturat coloristic / emotional, pe cat de minimalist, pe atat de stilizat. Acest debut belgian in care un pusti isi vede cel mai bun prieten injunghiat mortal aduce aminte structural si tematic de Paranoid Park – si acesta este un compliment. Marele Premiu al Juriului International – sectiunea Generation 14plus, Berlin 2014.

Cea de-a 10-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti, cel mai vechi festival competitiv din Capitala destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc in perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, sala Elvira Popescu si Institutul Cervantes.

Festivalul International de Film Bucuresti este organizat de Fundatia Charta si se desfasoara cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), al Institutului Cultural Roman si Uniununii Cineastilor din Romania, sub Inaltul Patronaj al Altetei sale Regale Principele Radu al Romaniei.