Va salut dragi prieteni cinefani! Iata mai jos parerea mea despre unul dintre cele mai interesante filme ale anului 2015, respectiv despre Everest, dupa cum urmeaza:

Filmul nostru are uriasa aspiratie de a portretiza ambitia unui grup de alpinisti de a razbi pe cel inalt colos de pe aceasta planeta si greutatile cu care sunt loviti in acest drum. Trebuie precizat faptul ca ecranizarea este bazata pe fapte reale, respectiv cea mai puternica furtuna ce a lovit muntele Everest, datata in intervalul 10-11 Aprilie 1996 si care a provocat moartea unui numar de opt persoane ce se aflau pe masivul in cauza.

Privind castingul acestui film nu avem decat cuvinte de lauda si avand in vedere bugetul de circa 65 milioane de dolari, as putea sa-l consider filmul cu cea mai buna alegere de actori din anul 2015, intrucat sunt implicati unii dintre cei mai in voga actori de la momentul actual, respectiv Jason Clarke, Jake Gyllenhaal, Keira Knightley, Josh Brolin, Sam Worthinghton si lista poate continua cu Emily Watson, Robin Wright si Elizabeth Debicki.

Pentru o asemenea pleada de vedete, casa de productie Universal Pictures l-a ales pe relativ recent-aparut-ul regizor de origini islandeze, Baltasar Kormakur, o alegere destul de inspirata. 

Motivul pentru care apreciez aceasta alegere este acela ca mai toti regizorii cu pretentii de la ora actuala si-ar fi pus amprenta pe desfasurarea evenimentelor din intriga, insa in cazul de fata era nevoie de un dirijor care doar sa se rezume la povestea in sine, latura subiectiva a acesteia fiind destul de impresionanta. 

Pentru un exercitiu de imaginatie, v-as provoca sa va inchipuiti un asemenea film regizat de Scorsese, Tarantino, Spielberg, Scott, Bay... iar rezultatul final in loc sa acorde credit povestii si sacrificiului eroilor, ar fi usor umbrit de numele si maniera de regie ale acestor uriasi dirijori.

Ca o mentiune speciala, mi-ar fi placut sa vad acest film regizat de Clint Eastwood, Ben Affleck sau chiar Angelina Jolie, acestia fiind genul de regizori care pun accentul pe story-telling si impactul povestii asupra spectatorului in dauna efectelor speciale, violenta fizica sau in exprimare sau celebrele explozii.

Cum e lesne de inteles, intriga filmului se axeaza asupra unui grup de 12 alpinisti care formeaza un grup de aspiranti la cucerirea celui mai indraznet apogeu al acestui hobby, fiindu-ne prezentat toata perioada de acomodare, instructie, ascensiune si finalul care provoaca puternice frisoane.

Avand in vedere numarul foarte mare de participanti in cadrul acestei povesti, intriga a fost impartita pentru a crea o stare de imersiune fata de aproape fiecare alpinist, iar desfasurarea actiunii ne ofera imagini din viata fiecaruia, inclusiv deznodamantul si paralela din realitate.

Trebuie apreciata latura vizuala a peliculei noastre, peisajele prezentate sunt de o calitate impecabila si denota adevarul foarte dur dar frumos al vietii pe cel mai inalt versant de pe Terra. 

De asemenea, latura audio a filmului este bine pronuntata si ajuta la starea de imersiune fata de alpinistii ce isi pun in pericol viata pentru a-si indeplini un vis.

Privind aspectele pozitive, trebuie relevata valoarea si efortul depus de actori (vorbim totusi de cateva nume grele de la Hollywood) si ma refer aici la munca de documentare, antrenamentul de alpinist, acomodarea la conditiile montane si filmarea efectiva a scenelor, intrucat intreg filmul a fost filmat la peste 2000 de metri in Alpii Centrali, Islanda si normal pe Muntele Everest.

Tot aici as mentiona faptul ca scenariul este extrem de simplu iar scenaristii nu s-au complicat sa introduca elemente adiacente care doar ar ingreuna povestea pentru a oferi o latura mai comerciala in vederea comercializarii acestui film. 

Din pacate, nu exista film fara aspecte negative, insa in cazul de fata aceasta latura este slab conturata, singurele mentiuni pe care as putea sa le fac sunt acelea ca aproape jumatate din actorii indicati in casting nu fac decat un cameo prelungit si ca tempo-ul filmului este destul de lent si doar ultimile 30 de minute ne introduc efectiv in actiunea bruta a realitatii de pe Everest.

Personal, il consider un pretendent puternic la Oscaruri, si mi-a placut destul de mult filmul Everest pentru a-l recomanda tuturor celor care doresc sa vizioneze ceva inovator si totodata agresiv pe marile ecrane, destul de sufocate de unele blockbustere promovate artificial.

Inca o data, multumesc Ro Image pentru invitatia la acest film.