Se pare ca scandalul in care este implicata Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor RomaniaFilm continua…

In cursul zilei de astazi ne-au sosit la redactie alte doua documente (o scrisoare deschisa adresata d-lui Ministru al Culturii Vlad Alexandrescu si un comunicat de presa in care se semnaleaza alte nereguli din “curtea” RADEF RomaniaFilm). 

Ambele documente sunt semnate de Presedintele Sindicatului Liber RomaniaFilm, dna. Maria Bikfalvi.

Deocamdata nu am primit la redactie nici o reactie din partea RADEF RomaniaFilm… Pana la urma si tacerea este un raspuns…

Publicam mai jos cele doua documente, in intregime.

Dlui. Vlad Alexandrescu - MINISTRUL CULTURII

Subscrisa Sindicatul Liber RomaniaFilm, sindicat reprezentativ la nivel de unitate, reprezentata prin Presedinte – Bikfalvi Maria, prin prezenta va retinem atentia cu situatia RADEF RomaniaFilm, unitate aflata sub autoritatea Ministerului Culturii si Patrimoniului National.

Va solicitam, in calitate de conducator al Ministerului Culturii – autoritate tutelara a regiei, asa cum este definita in OUG 109/2011, sa mandatati membrii consiliului de administratie al RADEF sa predea cinematografele, catre Primariile pe a caror raza teritoriala se afla, asa cum este prevazut in legea 303/2008. 

Precizam ca in repetate randuri Curtea Constitutionala a consfintit faptul ca aceste cinematografe au trecut de drept in proprietatea publica a primariilor, lipsind doar predarea faptica a acestora. In data de 28.10.2015 am notificat Consiliul de Administatie prin notificarea nr.209/2015, trimisa prin executor judecatoresc pentru insolventa, si am solicitat si predarea cinematografelor la primarii.

Solicitam acest lucru motivat fiind de faptul ca salariatii regiei nu si-au luat salariile de 3 luni de zile, datoriile sunt foarte mari, nu exista incalzire si apa in multe din cinematografe, iar Consiliul de Administratie si directorul general Mironescu Adrian nu fac nimic in acest sens. 

Va comunic faptul ca am depus la Inspectoratul Teritorial de Munca al Municipiului Bucuresti o plangere in vederea verificarii conditiilor de munca din cinematografe si de la sediul regiei, plangere inregistrata sub nr. 96370/28.12.2015.

Mentionez ca acelasi consiliu de administratie a predat cinematograful Gloria catre Primaria sector 3, la ordinele precise ale dlui Bogdan Stanoevici. Ceea ce nu intelegem este de ce nu mai doresc predarea celorlalte cinematografe, oare doar pentru ca daca le predau nu mai au active care sa faca obiectul unor contracte neperformante? 

Noi va rugam sa raspundeti pozitiv solicitarii noastre, avand in vedere, in primul rand, ca odata cu predarea la primarii, salariatii regiei vor avea o sursa de venit stabila, si, in al doilea rand certitudinea ca regia nu mai poate fi redresata din punct de vedere financiar, ceea ce face imposibila efectuarea de investitii imperios necesare in aceste cladiri.

Ca exemplu va putem da Cinematograful Patria – cel mai mare cinematograf din capitala europeana Bucuresti, cladire Monument istoric, care este incadrata pe lista cladirilor cu risc seismic, si care a fost inchisa publicului bucurestean in data de 22.11.2015, in conformitate cu noile prevederi legale in vigoare. 

Pentru a putea consolida acesta cladire este nevoie de o suma foarte mare de bani, de care regia nu dispune, si nici nu poate accesa fonduri structurale prin Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, situatia juridica fiind neclara. 

Singura institutie care poate face investitiile necesare este Primaria Municipiului Bucuresti, care are mai multe surse de finantare, fie de la bugetul local fie din fonduri europene destinate reabilitarii monumentelor istorice.

Deasemenea doresc sa mentionez, in calitate de fost administrator al acestui cinematograf in ultimii ani, ca inchiderea cinematografului a fost facuta de pe o zi pe alta, fara a putea preda gestiunea in valoare de aproximativ 500.000 euro, fara a se repara acoperisul, in acest moment ploua in cabina de proiectie pe aparatul de proiectie (aparat 3D  in stare perfecta de functionare, care a costat 120.000 euro), existand riscul unor probleme majore la sistemul electric sau un incendiu. 

Din data de 22.11.2015 cinematogaful Patria este inchis, cheile fiind la mine, directorul general nefiind in stare sa asigure paza sau monitorizarea acestui imobil, in cinematograf existand niste camera de luat vederi nefunctionale, ceea ce mie personal imi poate aduce grave prejudicii. 

Pe acesta cale informez public ca nu voi raspunde de nicio lipsa materiala din cinematograf, dl director general facandu-se vinovat, in mod evident de orice sustragere din aceasta locatie.

Ceea ce ne intriga este faptul ca pentru postul de sef serviciu achizitii publice nu a fost organizat concurs, fiind angajat un absolvent de teologie.

De asemenenea nu intelegem cum dintr-o populatie de 2.000.000 de locuitori a Bucurestiului, din mii de  oameni de cultura – regizori, scenaristi, profesionisti de film, a fost ales ca director general dl. Adrian Mironescu - fost prefect al Bacaului iar directorul economic este tot din Bacau. Oare sa fie o coincidenta?

In conformitate cu prevederile legale in vigoare va rugam sa dispuneti, catre conducerea regiei,  inchiderea sediului administrativ al regiei, din Sos. Straulesti nr. 3-5, sector 1 Bucuresti, acesta neavand nici autorizatie ISU, fiind debransat de la gaze, centralele termice neavand autorizatii ISCIR in termen, fiind in orice moment un iminent pericol pentru cei 50 de salariati si bineinteles pentru tertele persone care vin la dl. Mironescu in birou pentru diverse negocieri de contracte.

Va rugam sa dispuneti verificarea documentelor emise in baza dorintelor exprese a dlui Bogdan Stanoievici, de catre consiliul de administratie, mai exact de dl. Caramfil, prin care l-au mandatat pe dl. Pascu Marinel sa predea cinematografe pe criterii politice.

Amintind de dl. Pascu Marinel - o eminenta cenusie a regiei- vrem sa va relatam ca acesta l-a amenintat pe dl. Mironescu Adrian – prin depunerea unor documente la Ministerul Culturii, acesta constrans fiind si bineinteles cu aprobarea consiliului de administratie, i-a dat o functie mult mai complexa cu salariu mai mare.

Ceea ce face acest consiliu de adminstratie (reorganizari de personal, vanzari de active, angajari de preoti si sefi de serviciu fara concurs etc.) sunt actiuni cu repercursiuni majore, la care ar trebui sa se abtina avand in vedere ca este un consiliu interimar, numit pe o perioada limitata de timp (9 luni) ce nu poate fi prelungita.

Deci, concluzionand, daca doriti sa salvati salariatii cinamatografelor precum si familile acestora, va rugam sa fiti realist si rational, si sa emiteti un mandat pentru membrii consiliului de administratie, sa sa predea cinematografele catre primarii pentru a putea beneficia de salarii, protectie sociala si surse de finantare a  investitiilor necesare.

Alaturat va atasez copii ale notificarii si plangerii la ITM specificate in prezenta adresa.

Cu respect,

Presedintele Sindicatului Liber RomaniaFilm

Bikfalvi Maria

 

“COMUNICAT DE  PRESA

Regie falimentara, angajam… preoti

Subscrisa, Sindicatul Liber RomaniaFilm, doreste sa atraga din nou atentia atat opiniei publice, cat si reprezentantilor Ministerului Culturii referitor la gravele probleme ce persista in cadrul R.A.D.E.F. RomaniaFilm!

Cu toate ca am trecut in anul 2016, salariatii regiei raman in continuare blocati in anul 2015, intrucat nici pana in prezent acestia nu au primit salariile restante pe lunile octombrie, noiembrie si decembrie 2015!

Nu mai amintim de faptul ca ar trebui sa primeasca in curand si avansul pe luna ianuarie 2016. Aparent se pare ca pe nimeni nu intereseaza aceasta situatie. Nimeni nu are curaj sa spuna sau macar sa incerce sa faca ceva. 

Exista totusi o petitie a sindicatului Ecranul din 26.11.2015 in care se aminteste vag problema salariilor. Noi intelegem perfect comoditatea liderului acelui sindicat si dezinteresul complet al acestuia pentru salariatii sai, intrucat de curand, domnul presedinte al sindicatului Ecranul a fost numit in functie de conducere, fiind sef de serviciu in cadrul R.A.D.E.F. RomaniaFilm. 

De ce s-ar mai obosii sa atraga cuiva atentia referitor la problemele salariatiilor. Scaunul de sef e mai comfortabil, salariatii, treaba lor, sa stea in frig si sa astepte probabil venirea primaverii si sa se roage ca vremea sa se incalzeasca, ca de salarii sau rezolvarea problemelor cu caldura nici vorba. 

Nici macar faptul ca angajatii aflati inscrisi in sindicatul domniei sale sunt concediati nu pare sa il deranjeze. De faptul ca de curand la aceasta regie falimentara a fost angajat un preot, iar la fel, nici un fel de reactie! Probabil ca in opinia domniei sale un preot este chiar bine venit, intrucat in momentul de fata doar in Dumnezeu mai putem spera sa faca ceva pentru remedierea acestei catastrofe. 

In membrii C.A. am incetat de mult sa ne mai incredem. Totusi dorim sa ii invitam in mod public, sa stea si domniile lor macar 10 ore alaturi de personalul din cinematografe si sa suporte frigul din ele, macar 10 ore. In ciuda faptului ca acestia suporta frigul de cateva luni si nici macar nu sunt platiti!

Asa cum am precizat intr-un comunicat anterior, incepand cu data de 23 noiembrie 2016, cel mai mare cinematograf din Romania, cinematograful Patria Bucuresti a fost inchis. Nimeni nu a parut deranjat de acest lucru. Nimeni nu a ridicat nici un semn de intrebare referitor la ce se va intampla cu salariatii acestui cinematograf sau cu aparatura de proiectie existenta in acest cinematograf. 

Cinematograful Patria a beneficiat in ultimii ani de investitii semnificative, infiintarea unei Sali Caffe Cinema 3D, renovarea cinematorafului si aducerea unui proiector 3D performant in valoare de aprox. 120.000 euro impreuna cu un ecran de tip 3D Silver. In prezent toata investitia de aproximativ 500 000 de euro, facuta la cinematograful Patria Bucuresti este lasata la mila sortii si a vremii.

In prezent proiectorul de 120.000 de euro se afla inchis in cinematograful Patria din Bucuresti, iar mai nou in urma zapezilor cazute ploua pe acesta. As dori sa ii intreb pe membrii C.A. al R.A.D.E.F. dar si pe domnul sef de serviciu Marinel Pascu ce au de gand sa faca cu acest proiector? 

De ce in 2 luni de zile, de cand este inchis cinematograful aparatura de proiectie nu a fost mutata la alt cinematograf unde ar putea sa produca bani? Domnilor aveti prea multi bani si nu aveti ce face cu ei? Aveti toate cinematografele complet digitalizate si echipate corespunzator si acest proiector va permiteti sa il dati la casat? 

Doresc pe aceasta cale sa va aduc aminte ca inca mai aveti cinematografe nedigitalizate care ruleaza filme in reluare pe suport de pelicula, iar majoritatea cinematografelor inca functionale sunt dotate cu videoproiectoare mult mai slabe din punct de vedere al performantelor. 

Cred ca este mai util, domnule Pascu, sa va concentrati eforturile asupra gasirii unei noi locatii pentru proiectorul de la cinematograful Patria decat sa continuati sa amenintati salariatii (cinema Scala).

Oricum din punct de vedere al activitatii sindicatului dumneavoastra, suntem convinsi de faptul ca nu urmariti sa aparati interesele salariatilor pe care ii reprezentati. Astfel nu se explica calmitatea dumneavoastra cand salariatii dumneavoastra sunt concediati dar in acelasi timp sunt angajati preoti. Sau poate ca o explica numirea dumneavoastra in functie de conducere?

Inchei prezentul comunicat printr-o simpla intrebare: Domnilor, este mai mult decat limpede ca nu sunteti in stare sa mai gestionati aceste cinematografe, de ce refuzati sa le predati primariilor? Sau doar cinematograful Gloria a fost singurul care trebuia urgent predat?

In cazul cinematografului Gloria dorim ca Ministerul Culturii sa verifice in ce baza a fost predat cinematograful Gloria atat de rapid catre Primaria Sector 3? Iar responsabilii pentru aceasta predare, domnul fost secretar de stat Stanoevici si prietenul domniei sale domnul Pascu sa fie trasi la raspundere. 

Deasemenea i-as intreba de ce refuza sa predea cinematografe pentru care primariile au facut solicitari de predare inca din 2013, cand aceasta era o prioritate pentru C.A? Doar Gloria reprezenta o urgenta?

Presedinte Sindicatul Liber RomaniaFilm

Bikfalvi Maria.”