Premiera irlandeza a filmului De ce eu? va avea loc in data de 22 februarie la Festivalul International de Film de la Dublin, in prezenta regizorului Tudor Giurgiu

In ultimii ani, cel mai mare festival de film din Irlanda a inclus in program numeroase filme si evenimente romanesti si a avut ca invitati nume importante ale cinematografiei noastre. 

Proiectele au fost realizate cu sprijinul ICR Londra si al Ambasadei Romaniei la Dublin si au ilustrat o strategie, elaborata si derulata de ICR Londra, de a crea o prezenta culturala romaneasca in intreaga regiune atlantica, prin extinderea actiunii in Irlanda si Islanda. 

Cinefilii irlandezi se vor putea intretine cu reputatul cineast si producator Tudor Giurgiu, care isi prezinta cel mai recent film, De ce eu?, o incursiune plina de suspans in arcanele sistemului de justitie din Romania. 

Filmul spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanar procuror idealist care incearca sa rezolve un complicat caz de coruptie in tumultuosul context social-politic din Romania anilor 2000. El investigheaza cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mita, fals si uz de fals, precum si sustragere de documente. 

Ancheta are insa implicatii la nivel extrem de inalt si ii spulbera tanarului magistrat increderea in justitie. Incercind sa descopere adevarul, Cristian intra intr-o zona periculoasa si se expune unor revelatii dureroase si neasteptate.

Nascut in 1972, in Cluj-Napoca, Tudor Giurgiu a absolvit in 1995 Academia de Teatru si Film, sectia regie film. 

Este fondatorul si presedintele Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). Membru al Academiei Europene de Film si initiator al Galei Premiilor Gopo, Tudor a lucrat ca asistent de regie al unor importanti regizori romani, precum Lucian Pintilie si Radu Mihaileanu

A produs si regizat numeroase reclame si videoclipuri, iar in perioada 2005-2007 a fost Directorul General al Televiziunii Romane. 

Lung metrajul sau de debut, Legaturi bolnavicioase, a fost selectat in sectiunea Panorama-Berlinale 2006 si premiat la numeroase festivaluri internationale. 

Cel de-al doilea lung metraj, Despre oameni si melci, s-a bucurat de succes atat la nivel national (filmul romanesc cu cel mai mare numar de spectatori in 2012), cat si international.

Fondat in 2003, Festivalul International de Film de la Dublin a devenit rapid cel mai important festival irlandez de film si include in programul sau premiere, evenimente speciale si intalniri cu cineastii. Editia din 2016 are loc in perioada 18-28 februarie.