Pe 24 februarie la Berlin va avea loc proiectia primelor doua parti ale trilogiei The Last Peasants, de Angus Macqueen

Evenimentul face parte din programul conex al expozitiei Minunata lume noua. Case ale migrantilor romani, organizata de Institutul Cultural Roman din Berlin in colaborare cu Departamentul Europa centrala si de sud-est din cadrul Muzeulului Culturilor Europene Berlin (Koordinierung Ostmittel-und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen). 

Proiectia filmului, care va avea loc in foyerul Muzeului Culturilor Europene, va fi precedata de un tur ghidat al expozitiei, cu incepere de la orele 18.00. 

Minunata lume noua. Case ale migrantilor romani prezinta intr-o forma inedita diferite aspecte ale migratiei si boom-ului din constructii in regiunile din Nordul Romaniei, putand fi vizitata pana pe 24 aprilie 2016 la Muzeul Culturilor Europene din Berlin. 

Aceasta expozitie, initiata de ICR Berlin, prezinta un numar important de fotografii realizate de fotograful Petrut Calinescu in cadrul mult apreciatului sau proiect Mandrie si beton

Alte fotografii apartin artistului Matei Bejenaru precum si unui numar important de cercetatori care au documentat aceasta tema in Romania si in tarile de destinatie.  

Atat expozitia cat si precedentele proiectii de filme organizate in cadrul programului de evenimente conexe – scurt metrajul Calea Dunarii de Sabin Dorohoi si Waiting for August de Teodora Ana Mihai – s-au bucurat de un mare succes, numarul vizitatorilor pana in luna februarie depasind cifra de 10.000. 

Cele trei parti ale documentarului The Last Peasants (2003) prezinta povestile a trei familii din satul Budesti, Romania. 

Aceste familii au in comun faptul ca unul sau mai multi membri au hotarat sa emigreze ilegal in Uniunea Europeana, pentru a lasa in urma problemele economice de acasa. 

In timp ce prima parte intitulata Journeys prezinta realitatea cu care se confrunta migrantii, a doua parte, Temptation, aduce in discutie conflictul cultural si asteptarile diferitelor generatii din Romania rurala. 

Filmul The Last Peasants, care este rezultatul a patru ani de filmari in Romania, Londra, Paris si Dublin, nareaza nu numai aceste povesti despre migratie, dar si procesul disparitiei lumii agrare romanesti, cauzate de presiunea unui val de modernizare de neoprit. 

Presa de specialitate a apreciat foarte favorabil documentarul realizat de Angus Macqueen. Ziarul britanic The Observer afirma ca filmul este „de neuitat“. 

Mai mult, acesta reuseste, intocmai ca si documentarul anterior al lui Angus Macqueen dedicat gulagului sovietic, sa te faca constient de oportunitatea privilegiata oferita, si anume aceea de a observa populatia rurala din Romania in momentul unei turnuri importante. 

Si Royal Television Society elogiaza filmul, considerand-ul „o admirabila opera de arta, care permite oamenilor sa isi creeze propriile opinii despre un subiect foarte complex“. 

Documentarul a fost recompensat cu mai multe premii, precum Prix Europa 2003, Grierson Documentary Series Award, Kodak Award for Documentary on Film si premiul pentru cel mai bun regizor, sectiunea documentare, oferit de Director’s Guild of Great Britain.

Regizorul britanic Angus Macqueen a produs documentare timp de 20 de ani, avand oportunitatea sa lucreze cu unele dintre cele mai importante persoane si companii din acest domeniu: de la Brian Lapping si Norma Percy la Tom Roberts si Clive Gordon. 

In perioada 2006-2008 a fost directorul departamentului de documentare al televiziunii Channel 4 din Londra. 

Filmele sale sunt prezentate in diverse festivaluri din toata lumea, fiind cunoscut in special pentru Death of Yugoslavia (1995), Gulag (1999), Dancing for Dollars (1997), Cocaine (2005), Our Drugs War (2010), Hostage in the Jungle (2010).