Pe 15 martie 2016, Ambasada Romaniei la Copenhaga si Institutul Cultural Roman, in colaborare cu Institutul Cultural Francez

din capitala daneza, organizeaza o seara dedicata filmului romanesc in contextul Festivalului Filmului Francofon din acest an din Danemarca. 

Programul include difuzarea filmului Concertul / Le Concert (in limba franceza), in regia lui Radu Mihaileanu, la sediul institutiei franceze, precum si un vin d’honneur oferit de Ambasada Romaniei.

Reprezentarea Romaniei la Festivalul Filmului Francofon din Copenhaga se inscrie in seria de evenimente organizate anual de Ambasada Romaniei pentru celebrarea Zilei Internationale a Francofoniei si este rezultatul colaborarii de succes a misiunii diplomatice romane din capitala daneza, Institutul Cultural Roman si Institutul Cultural Francez din statul danez. 

Filmul Le Concert relateaza povestea lui Andrei Filipov, dirijorul de prestigiu al Orchestrei Bolshoi, concediat in plina faima pentru ca a refuzat sa renunte la colaborarea cu interpretii sai evrei, considerati “dusmani ai poporului”. 

Filipov reia activitatea la Orchestrei Bolshoi dar in calitate de om de serviciu. Destinul sau se schimba cand primeste pe neasteptate o invitatie pentru intreaga sa orchestra de a concerta la Pleyel, in Paris, pe o perioada de doua saptamani, ca inlocuitor de ultim moment pentru Filarmonica San Francisco, indisponibila pentru prestatie.

Filmul s-a bucurat de reactii pozitive in randul criticilor de film. Pelicula a fost nominalizata la Premiile Cesar pentru cel mai bun film, regizor, scenariu original, sunet, coloana sonora si montaj si a castigat pentru cel mai bun sunet si coloana sonora, semnata de Armand Amar

Totodata, Le Figaro scrie ca “regizorul filmului traieste cu generozitatea sa naucitoare, semneaza o fabula calduroasa despre revansa celor umiliti, alungati din propria lor viata, care regasesc demnitatea si bucuria de a trai”.  

Intrarea este libera. Numarul de locuri este limitat, astfel ca persoanele interesate sa vizioneze pelicula sunt invitate sa confirme prezenta la pagina aceasta.

Festivalul Filmului Francofon este un proiect cultural derulat anual de institutiile franceze din strainatate. 

In acest an, 14 state francofone (inclusiv Romania) participa la Festivalul Filmului Francofon din Copenhaga (1-31 martie 2016). 

In calitate de stat membru al Organizatiei Internationale a Francofoniei, Romania organizeaza programe educationale si culturale specifice pentru celebrarea afinitatii sale culturale cu statul francez.