Din acest weekend vom putea viziona un film romantic pentru adolescenţi/adulți Every Day / Zi după zi bazat pe fenomenalul bestseller New York Times cu același nume scris de David Levitah.

Every Day / Zi după zi e un film romantic regizat de Michael Sucsy după un scenariu scris de Jesse Andrews.

V-ați pus vreodată problema cum ar fi zi după zi să vă treziți în alt trup? Dar ce ați face dacă ați fi îndrăgostit de aceeași fată? Aceasta este tema la care încearcă să ne răspundă și acest film.

O poveste de dragoste adolescentină, neașteptată, care prin supranatural găsește o cale să atingă subiectul sacrificiului şi al dragostei, despre acceptare şi despre diferenţele care ne fac pe toţi speciali şi deosebiţi.

În acest weekend la cinema mai putem viziona The Post, The Shape of Water şi Scurtcircuit. Cum la Reșița nu a rulat Scurcircuit, cea mai interesantă premieră mi s-a părut Every Day. De obicei nu vizionez filme romantice la cinema dar la acest film mi-a plăcut și motto-ul: „Zi după zi un alt trup. Zi după zi o altă viaţă. Zi după zi îndrăgostit de aceeaşi fată.”

Un adolescent care-şi spune, simplu, „A”, se trezeşte în fiecare dimineaţă într-un alt trup, trăind o altă viaţă. Niciodată nu e prevenit în legătură cu locul unde se va afla sau persoana în trupul căreia va fi. „A” s-a împăcat cu situaţia lui şi chiar şi-a stabilit câteva reguli „de supravieţuire": „Niciodată să nu se ataşeze prea tare. Să evite să fie remarcat. Să nu se implice.” Totul până într-o zi când se trezeşte în corpul lui Justin (Justice Smith) şi o cunoaşte pe iubita acestuia, Rhiannon (Angourie Rice).

Cucerit de fata timidă cu ochi triști, „A” începe să-și încalce regulile, încercând cu disperare, zi dupa zi, să o reîntalnească pe Rhiannon și să-i fie alături măcar pentru câteva clipe. Deși „A” nu a avut niciodată parte de iubirea și protecția unor părinți sau de loialitatea și sprijinul unor prieteni este un personaj de care vă veți atașa cu ușurință, acesta dă dovadă de noblețe, compasiune și bunătate.

Guvernat de principii morale puternic înrădăcinate după care se ghidează întotdeauna, „A” își respectă trupul temporar încercând să ajute pe cel în al cărui corp trăiește și are grijă să nu-l pună-n pericol. Viața pe care „A” o duce este incredibil de tristă și singuratică.

Simțind că între ei se stabilește o legătură incredibil de puternică, Rhiannon și „A” se străduiesc să se regăsească în fiecare zi, fără să știe ce sau pe cine va aduce ziua următoare. Cu cât cei doi se îndrăgostesc mai tare unul de celălalt, cu atât mai mult consecințele acestei iubiri în care la fiecare 24 de ore partenerul este altcineva (și totuși același), apasă mai tare asupra lor, obligându-i pe Rhiannon și „A” să ia cea mai grea decizie din viața lor.

Dacă ați citit bestsellerul New York Times, veți vedea că adaptarea de la carte la marile ecrane diferită. În carte e totul din perspectiva lui „A”, dar în film ne e prezentată povestea de dragoste urmărind-o mai îndeaproape pe Rhiannon. Alegerea scenaristului Jesse Andrews de a evita voice-over-ul într-o poveste care parcă s-ar cere narată este una îndrăzneață.

O provocare a fost rolul lui „A”, pentru care regizorul Michael Sucsy le-a indicat tinerilor actori care îi dau viață acestuia să citească și să înțeleagă întregul scenariu, nu doar partea lor de interpretare. „A” este un personaj complex, este despre fiecare, despre descoperirea și dezvoltarea sinelui printr-un act „zilnic”de altruism, de înțelegere a celuilalt.

La un moment dat chiar mi-am pus întrebarea: Ce se va întâmpla când vor fi adulți?! Dacă se căsătoresc și vor avea un copil ce se va întâmpla cu „A”? Ce se va întâmpla cu copilul lor? De ce boală suferă „A”? Va reuși să aibă un corp al lui? La unele din aceste întrebări veți afla răspunsul, la altele răspunsul va rămâne în aer.

Every Day / Zi după zi va putea fi vizionat în cinematografe din 23 februarie fiind distribuit de Forum Film.