Pe data de 4 octombrie a avut premiera noului film din seria DC, Joker.

Regizat de Todd Phillips după un scenariu scris de Scott Silver, Joker e povestea de început al acestui criminal în serie din Gotham. E mai violent și tulburător decât în orice altă ecranizare.

Joker-ul a mai fost adus la viață de alți 3 actori: Jack Nicholson (Batman 1989) primind premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, Heath Ledger (The Dark Knight 2008) primind premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar și Jared Leto (Suicide Squad 2016) - cel mai slab Joker văzut pe marele ecran. Nu-mi dau seama ce au încercat să facă cu Joker în Suicide Squad.

De această dată Joker e interpretat magistral de Joaquin Phoenix. Râsul acela proeminent pe care îl are Joker e de fapt o boală. Nu se poate opri din acel râs isteric când intră în transă. Ce îl face pe Arhur Fleck să devină Joker?!

Bolile mintale, deţinerea armelor, degradarea apatică a societăţii, prăpastia dintre bogaţi şi săraci, toate aceste probleme fac din societate un mediu greu de respirat şi dificil de acceptat.

Arthur Fleck e un bolnav mintal care trăieşte împreună cu mama sa, care prezintă afecţiuni similare.  Arthur lucrează ca clovn şi îi place foarte mult ceea ce face. Se bucură că are şansa să distreze oamenii şi să îi facă să zâmbească. Visul lui este să devină un adevărat comediant, însă problema lui cum spuneam mai sus o constituie o tulburare incontrolabilă, acel râs puternic imposibil de gestionat. De aceea, Arthur este și văzut de ceilalți oameni/angajați ca un ciudat.

Gotham City e un oraș în criză. Cei bogați se lăfăie pe când cei săraci își duc viața de pe o zi pe alta. Rata criminalităţii a crescut, iar miliardarul Thomas Wayne (Brett Cullen) intenţionează să candideze în funcţia de primar pentru a restabili ordinea în oraş. Dar să nu vă imaginați că tatăl lui Bruce Wayne e doar lapte și miere. De această dată facem cunoștință cu un alt Thomas.

O zi foarte grea la locul de muncă schimbă totul pentru Arthur. Rămâne fără servici și începe să se transforme încet încet în psihopatul care începe să ucidă și îi și place ceea ce face. Arthur este un suflet disperat într-un loc care îi zdrobeşte pe cei nevoiaşi. Strigătele lui de ajutor trec neobservate acolo unde nimănui nu îi pasă. Transformarea lui în Joker reprezintă un rezultat al mediului în care trăieşte. 

Gotham City este e un oraş întunecat în care abundă sărăcia, drogurile, criminalitatea, disperarea şi amărăciunea. Joker este de fapt produsul violenţei care a pus stăpânire pe Gotham City. 

Joaquin Phoenix e aproape de recunoscut cu corpul său ca un schelet, râsul de necontrolat... Cu siguranță va fi nominalizat la Oscar pentru cel mai bun rol principal. Dacă ar lua premiul Oscar, ar fi pentru prima dată când acest personaj ar primi pentru rolul principal (celelalte două statuete au fost acordate pentru rolul secundar). Nu știu dacă face un rol mai bun decât cel al lui Heath Ledger, dar e altceva. 

Știați că?! (extrase de pe buzzfeed.com)

i) Pentru rolul din Joker, Joaquin Phoenix a adoptat o dietă extremă, prin care a pierdut peste 20 de kilograme.

ii) Rolul Jokerului a fost conceput pentru Joaquin Phoenix

iii) Phoenix susţine că nu a avut în minte personajul Joker-ului din filmele Batman anterioare atunci când şi-a construit rolul.

iv) În timpul pregătirilor pentru rol, Phoenix a studiat mişcările starurilor filmului mut. S-a mai inspirat din personajul lui Sperie-Ciori din Vrăjitorul din Oz. Şi filmul mut The Man Who Laughs a fost o referinţă majoră pentru film.

v) Povestea personajului, care urmăreşte destinul unui comic de stand-up ratat, vine din romanul grafic Batman: The Killing Joke. The Killing Joke este considerat povestea finală Batman vs. Joker şi una dintre cele mai populare benzi desenate. 

vi) Machiajul de clovn al lui Arthur a fost făcut „antichizat” cu intenţie - buzele au fost făcute într-un roşu-închis pentru a semăna cu sângele. 

vii) Scenariul filmul s-a schimbat pe loc de numeroase ori, înainte de filmări, şi actorii au fost nevoiţi să improvizeze. Din declaraţiile regizorului Todd Phillips, personajul Sophie (Zazie Beets) a fost cea mai „implicată” în improvizaţii. 

viii) Înainte de filmări, Phillips i-a spus lui Phoenix că vede râsetul caracteristic al Joker-ului drept ceva aproape dureros. Phoenix a exersat diferite maniere de a râde şi a „dat probe” în faţa regizorului. 

ix) Ar fi cel puţin trei râsete diferite ale Jokerului: cel de „suferinţă”, cel de „băiatul de gașcă” şi „râsetul autentic” de bucurie la final. Înspăimântător. 

x) Deşi Robert DeNiro este actorul american preferat al lui Phoenix, cei doi abia şi-au vorbit pe platou. În mare parte datorită stilului actoricesc similar al celor doi. 

xi) De fapt, a existat o anumită tensiune între cei doi, deoarece DeNiro a insistat ca toată distribuţia să facă o repetiţie generală înaintea scenelor în care joacă, pe când Phoenix nu a agreat repetiţiile generale. În pofida poziţiilor contrare, cei doi au ajuns la un acord şi totul a mers bine. 

xii) Phillips i-a ceruit compozitoarei Hildur Guðnadóttir să scrie muzica după scenariu, un lucru neobişnuit pentru muzica de film. Interesant: Guðnadóttir a semnat şi muzica pentru serialul Cernobîl de la HBO (mini serie care la noi se lansează din păcate doar pe DVD... Trebuie să fiu tâmpit să mi-l cumpăr pe DVD, când îl pot viziona la o calitate mult mai bună pe HBOGO. Să se uite cei de la Warner pe DVD, dacă lor li se pare că se vede așa de bine pe DVD). 

xiii) Tot muzica ei a fost adesea pusă pe platou ca fundal pentru a face echipa să intre în atmosfera filmului. Beets susţine că muzica era „o motivaţie pentru ceea ce făceam”. De fapt, muzica ei a schimbat scena de dans din baie faţă de cum era în scenariu. În scenariu, Arthur intră în baie, ascunde arma şi se spală pe faţă. Phillips a pus muzica lui Guðnadóttir în timpul filmării, iar Phoenix a început să danseze, lucru care a rămas în film.