Festivalul International de Film DaKINO 2007, editia a XVII-a se va desfasura in perioada 20-24 Noiembrie 2007 la Complexul Auditorium -Muzeul National de Arta al Romaniei.

Cei care vor alege cele mai bune filme din acest an la Festivalul International de Film DaKINO 2007 au fost impartiti in doua categorii: Juriul de Fictiune si Juriul de Documentar.

Juriul Festivalului va fi compus la sectiunea Fictiune din:

Bruno Coppola - Presedintele juriului - a lucrat ca asistent de regizor pentru David Fincher (videoclipuri muzicale), cateva documentare, filme dupa piese, ca producator muzical in Italia (Godfather III) si, pentru trei ani, ca scriitor-sef de drama la radio BBC World Service in Londra.

Scurt metrajul sau Stuff that bear! a fost realizat in Romania, obtinand premiul New Talent la Kodak European Showcase. A avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes in mai 2003 si de atunci a rulat in peste 75 de Festivaluri din 13 tari, a luat 16 premii incluzand Cel mai bun Regizor (de doua ori), Cea mai buna imagine (de doua ori), Cea mai buna Actrita si Cel mai bun Scurt metraj (de 11 ori). Este probabil cel mai vizionat scurt metraj est european. Coppola s-a intors in Bucuresti si, in decembrie 2006, a completat aspectele fotografice ale filmului sau The Dot Man.

Gregory Athanasiou - este fondatorul Minus Pictures, o companie independenta de productie din Atena, specializata pe finisarea produsului si lansarea de filme art house ale tinerilor regizori. In mai 2007, Gregory a fost desemnat drept unul dintre cei mai promitatori producatori europeni de catre European Film Promotion si a fost invitat la cea de-a 60-a editie a Festivalului de Film de la Cannes, pentru a-si prezenta compania si productiile acesteia.

Bogdan Dumitrescu - si-a inceput cariera in 1987, cu mediu metrajul de diploma - Storia di miracoli, prezentat la Festivalul de la Venetia. In 1990 debuteaza in lung metraj ca producator, scenarist si regizor: Unde la soare este frig. Este detinatorul premiilor La Baule, Quest France si premiul juriului - Quebec - Canada.

In 1993 scrie, regizeaza si co-produce Acolo unde ochii dor / ThalassaThalassa o productie germana impreuna cu televiziunea Arte si Bavaria. Obtine Tigrul de Aur la Rotterdam.

In 1995 are loc intalnirea cu Gabriel Garcia Marquez, cu care realizeaza transpunerea filmica a operei sale.

In 1998 realizeaza ca regizor, co-scenarist si producator asociat filmul Ultima Gara. Intre 1995- 2001 preia catedra de regie si productie la Universitatea din Roma. In activitatea sa de docent, produce peste 40 de scurtmetraje pentru elevii sai, obtinand de la asociatia de critici din Italia premiul national Nastro dargento pentru calitatea acestor filme.

Kamen Kalev - s-a nascut in Burgas, Bulgaria, in 1975. A absolvit Scoala de Film Femis, Paris. Scurt metrajele lui Kamen Orpheus, Maltonius Olbren, Get The Rabbit Back, Rabbit troubles au fost prezentate si premiate la multe Festivaluri de Film Internationale: Cannes, Berlin, Clermont-Ferrand, Festivalul de Film New York, Locarno si Stockholm.

De asemenea, a regizat peste 60 de spoturi publicitare si cateva videoclipuri muzicale. In prezent, Kamen lucreaza la primul sau lung metraj Leaving together.

Jurgen Kittel - a studiat Stiinte Politice la Universitatea Goethe, Frankfurt, Artele la Scoala de Arta Hamburg si Economie Politica la Universitatea din Hamburg.

In 1996 a devenit co-organizatorul asa-numitei Trash-Nite (o selectie speciala de scurt metraje ciudate, dincolo de ecuatorul ametelii, undeva intre lumea cu bun-gust si corectitudinea politica) la Festivalul International de scurt metraje din Hamburg.

Din 2000 este directorul de programe al acestuia.

Dan C. Mihailescu - nascut pe 12 Decembrie 1953, la Bucuresti. Este absolvent al Facultatii de Limba si Literatura Romana (sectia romana-franceza), Universitatea Bucuresti (19721976).

Din 1980 in 2003 este cercetator stiintific la Institutul de istorie si teorie literara G. Calinescu.

Intre 1983-1986 a fost secretar de redactie la Revista de istorie si teorie literara, iar intre 1991-1996 si 2001-2004 a fost editorul suplimentului Litere, arte, idei al ziarului Cotidianul. In 1999 a devenit consilier pe probleme de comunicare al Presedintelui Societatii Romane de Televiziune.

Este realizatorul emisiunii Omul care aduce cartea, Pro TV, incepand cu anul 2000. A fost cronicar literar la revistele Transilvania (19841989), 22 (1994-2000), Ziarul de duminica - supliment al Ziarului financiar (20002006).

Din februarie 2006 detine rubrica saptamanala Lecturi la tava in "Jurnalul National".

Andi Vasluianu - absolvent al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. A participat la Festivalul International de Film de la Cannes cu scurtmetrajele 17 minute intarziere si Bucuresti-Wien 8:15.

In 2004, participa la Beijing cu spectacolul Hic sunt leones, in 2002, la Grenoble, cu spectacolul Made in Romania, iar in 2001, la Marsilia si Hanovra, cu spectacolul Costumele.

A fost distins, in 1999, cu Premiul Special al Juriului la Festivalul George Constantin, Bucuresti, iar in 2003 a obtinut Premiul pentru cea mai buna interpretare intr-un rol principal la Festivalul International de Film Studentesc CineMaiubit.

Anul 2007 ii aduce Premiul Gopo pentru cea mai buna interpretare masculina intr-un rol secundar, in filmul Hirtia va fi albastra, regia Radu Muntean.

Juriul festivalului la sectiunea Documentar:

Shimon Dotan - Presedintele juriului - cineast premiat, avand 12 filme de lung metraj la activ. S-a nascut in Romania, iar la varsta de 9 ani s-a mutat in Israel. A obtinut diploma BFA la Universitatea Tel Aviv, unde filmele lui din studentie au castigat de 2 ori Israels Best Short Film si Best Director Awards.

A predat Productia de Filme si Filmografia la Universitatea Tel Aviv, Universitatea New School din New York si Universitatea Concordia din Montreal.

Dotan colaboreaza cu Institutul pentru Umanitate din New York, este membru al Breslei Scriitorilor si a Regizorilor din America, iar in prezent preda Cinematografia Politica la Universitatea din New York.

Dotan este castigatorul a numeroase premii, incluzand Premiul Special al Juriului pentru Best World Documentary, la Festivalul de Film Independent Sundance, pentru filmul Hot House, Ursul de Argint la Berlin pentru Smile of the Lamb, premiul pentu cel mai bun film la Festivalul de la New Port Beach pentru You Can Thank Me Later.

De asemenea, este de 2 ori castigator al Premiului Israeli Academy pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor pentru Repeat Dive si Smile Of The Lamb.

Vasile Alecu - a studiat Facultatea de Teatru la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale Bucuresti.

In 1985 a castigat Premiul Presei pentru filmul documentar artistic Omul - masura tuturor lucrurilor.

In 1986 primeste Premiul UCIN pentru filmul documentar artistic Suntem acasa. Filmul Evocare Bogdan Petriceicu Hasdeu ii aduce in anul 1999 Premiul APTR pentru documentar de cultura, iar in 2002 castiga acelasi premiu pentru filmul Un invins, un invingator - Octavian Goga.

In 2004 este premiat de UCIN pentru regie film documentar si obtine premiul APTR pentru documentar social cu filmul Europa Inceputurilor: Viscri.

In anul 2005 castiga Premiul UCIN pentru film documentar si Premiul APTR pentru documentar de cultura cu filmul Vasile Voiculescu - rug si ruga.

In anul 2006, obtine Premiul UCIN pentru scenariu film documentar cu filmul Alexandru Macedonski - mastile poetului.

Florin Paraschiv - a studiat la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Ion Luca Caragiale - sectia Arta Imaginii de Film - Bucuresti, Romania. Are peste 60 de filme la activ, dintre care 11 de fictiune (director de imagine) si peste 50 de documentare (director de imagine, producator executiv si director de productie).

In anul 2000, a castigat Premiul I de Imagine pentru docudrama Domnul din Koln la Festivalul Kolner Medienpreis - Koln, Germania. Din anul 2003 este Vicepresedinte la Uniunea Producatorilor de Film din Romania

Myrocia Watamaniuk - programator de film, producator de televiziune si prezentator de emisiune, ea programeaza documentare internationale pentru Festivalul International Hot Docs (Canada), cel mai mare Festival de documentare al Americii de Nord. De asemenea, este si Programator Senior la Festivalul Worldwide Short Film din Toronto, Canada. A fost Director Asociat si Programator la Festivalul de Film ReelWorld. Este prezentatoare si producatoare la Canadian Broadcasting Company (CBC).

Acestia sunt membrii juriilor a celei de-a XVII-a editii a Festivalului International de Film al Bucurestiului - DaKINO 2007.

Urmariti in zilele urmatoare CineFan.ro pentru programul oficial al Festivalului si mult-asteptatele titluri de la sectiunea Programelor Paralele.

Festivalul International de Film DaKINO 2007, editia a XVII-a se va desfasura in perioada 20-24 Noiembrie 2007 la Complexul Auditorium -Muzeul National de Arta al Romaniei.

Cei care vor alege cele mai bune filme din acest an la Festivalul International de Film DaKINO 2007 au fost impartiti in doua categorii: Juriul de Fictiune si Juriul de Documentar.

Juriul Festivalului va fi compus la sectiunea Fictiune din:

Bruno Coppola - Presedintele juriului - a lucrat ca asistent de regizor pentru David Fincher (videoclipuri muzicale), cateva documentare, filme dupa piese, ca producator muzical in Italia (Godfather III) si, pentru trei ani, ca scriitor-sef de drama la radio BBC World Service in Londra.

Scurt metrajul sau Stuff that bear! a fost realizat in Romania, obtinand premiul New Talent la Kodak European Showcase. A avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes in mai 2003 si de atunci a rulat in peste 75 de Festivaluri din 13 tari, a luat 16 premii incluzand Cel mai bun Regizor (de doua ori), Cea mai buna imagine (de doua ori), Cea mai buna Actrita si Cel mai bun Scurt metraj (de 11 ori). Este probabil cel mai vizionat scurt metraj est european. Coppola s-a intors in Bucuresti si, in decembrie 2006, a completat aspectele fotografice ale filmului sau The Dot Man.

Gregory Athanasiou - este fondatorul Minus Pictures, o companie independenta de productie din Atena, specializata pe finisarea produsului si lansarea de filme art house ale tinerilor regizori. In mai 2007, Gregory a fost desemnat drept unul dintre cei mai promitatori producatori europeni de catre European Film Promotion si a fost invitat la cea de-a 60-a editie a Festivalului de Film de la Cannes, pentru a-si prezenta compania si productiile acesteia.

Bogdan Dumitrescu - si-a inceput cariera in 1987, cu mediu metrajul de diploma - Storia di miracoli, prezentat la Festivalul de la Venetia. In 1990 debuteaza in lung metraj ca producator, scenarist si regizor: Unde la soare este frig. Este detinatorul premiilor La Baule, Quest France si premiul juriului - Quebec - Canada.

In 1993 scrie, regizeaza si co-produce Acolo unde ochii dor / ThalassaThalassa o productie germana impreuna cu televiziunea Arte si Bavaria. Obtine Tigrul de Aur la Rotterdam.

In 1995 are loc intalnirea cu Gabriel Garcia Marquez, cu care realizeaza transpunerea filmica a operei sale.

In 1998 realizeaza ca regizor, co-scenarist si producator asociat filmul Ultima Gara. Intre 1995- 2001 preia catedra de regie si productie la Universitatea din Roma. In activitatea sa de docent, produce peste 40 de scurtmetraje pentru elevii sai, obtinand de la asociatia de critici din Italia premiul national Nastro dargento pentru calitatea acestor filme.

Kamen Kalev - s-a nascut in Burgas, Bulgaria, in 1975. A absolvit Scoala de Film Femis, Paris. Scurt metrajele lui Kamen Orpheus, Maltonius Olbren, Get The Rabbit Back, Rabbit troubles au fost prezentate si premiate la multe Festivaluri de Film Internationale: Cannes, Berlin, Clermont-Ferrand, Festivalul de Film New York, Locarno si Stockholm.

De asemenea, a regizat peste 60 de spoturi publicitare si cateva videoclipuri muzicale. In prezent, Kamen lucreaza la primul sau lung metraj Leaving together.

Jurgen Kittel - a studiat Stiinte Politice la Universitatea Goethe, Frankfurt, Artele la Scoala de Arta Hamburg si Economie Politica la Universitatea din Hamburg.

In 1996 a devenit co-organizatorul asa-numitei Trash-Nite (o selectie speciala de scurt metraje ciudate, dincolo de ecuatorul ametelii, undeva intre lumea cu bun-gust si corectitudinea politica) la Festivalul International de scurt metraje din Hamburg.

Din 2000 este directorul de programe al acestuia.

Dan C. Mihailescu - nascut pe 12 Decembrie 1953, la Bucuresti. Este absolvent al Facultatii de Limba si Literatura Romana (sectia romana-franceza), Universitatea Bucuresti (19721976).

Din 1980 in 2003 este cercetator stiintific la Institutul de istorie si teorie literara G. Calinescu.

Intre 1983-1986 a fost secretar de redactie la Revista de istorie si teorie literara, iar intre 1991-1996 si 2001-2004 a fost editorul suplimentului Litere, arte, idei al ziarului Cotidianul. In 1999 a devenit consilier pe probleme de comunicare al Presedintelui Societatii Romane de Televiziune.

Este realizatorul emisiunii Omul care aduce cartea, Pro TV, incepand cu anul 2000. A fost cronicar literar la revistele Transilvania (19841989), 22 (1994-2000), Ziarul de duminica - supliment al Ziarului financiar (20002006).

Din februarie 2006 detine rubrica saptamanala Lecturi la tava in "Jurnalul National".

Andi Vasluianu - absolvent al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. A participat la Festivalul International de Film de la Cannes cu scurtmetrajele 17 minute intarziere si Bucuresti-Wien 8:15.

In 2004, participa la Beijing cu spectacolul Hic sunt leones, in 2002, la Grenoble, cu spectacolul Made in Romania, iar in 2001, la Marsilia si Hanovra, cu spectacolul Costumele.

A fost distins, in 1999, cu Premiul Special al Juriului la Festivalul George Constantin, Bucuresti, iar in 2003 a obtinut Premiul pentru cea mai buna interpretare intr-un rol principal la Festivalul International de Film Studentesc CineMaiubit.

Anul 2007 ii aduce Premiul Gopo pentru cea mai buna interpretare masculina intr-un rol secundar, in filmul Hirtia va fi albastra, regia Radu Muntean.

Juriul festivalului la sectiunea Documentar:

Shimon Dotan - Presedintele juriului - cineast premiat, avand 12 filme de lung metraj la activ. S-a nascut in Romania, iar la varsta de 9 ani s-a mutat in Israel. A obtinut diploma BFA la Universitatea Tel Aviv, unde filmele lui din studentie au castigat de 2 ori Israels Best Short Film si Best Director Awards.

A predat Productia de Filme si Filmografia la Universitatea Tel Aviv, Universitatea New School din New York si Universitatea Concordia din Montreal.

Dotan colaboreaza cu Institutul pentru Umanitate din New York, este membru al Breslei Scriitorilor si a Regizorilor din America, iar in prezent preda Cinematografia Politica la Universitatea din New York.

Dotan este castigatorul a numeroase premii, incluzand Premiul Special al Juriului pentru Best World Documentary, la Festivalul de Film Independent Sundance, pentru filmul Hot House, Ursul de Argint la Berlin pentru Smile of the Lamb, premiul pentu cel mai bun film la Festivalul de la New Port Beach pentru You Can Thank Me Later.

De asemenea, este de 2 ori castigator al Premiului Israeli Academy pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor pentru Repeat Dive si Smile Of The Lamb.

Vasile Alecu - a studiat Facultatea de Teatru la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale Bucuresti.

In 1985 a castigat Premiul Presei pentru filmul documentar artistic Omul - masura tuturor lucrurilor.

In 1986 primeste Premiul UCIN pentru filmul documentar artistic Suntem acasa. Filmul Evocare Bogdan Petriceicu Hasdeu ii aduce in anul 1999 Premiul APTR pentru documentar de cultura, iar in 2002 castiga acelasi premiu pentru filmul Un invins, un invingator - Octavian Goga.

In 2004 este premiat de UCIN pentru regie film documentar si obtine premiul APTR pentru documentar social cu filmul Europa Inceputurilor: Viscri.

In anul 2005 castiga Premiul UCIN pentru film documentar si Premiul APTR pentru documentar de cultura cu filmul Vasile Voiculescu - rug si ruga.

In anul 2006, obtine Premiul UCIN pentru scenariu film documentar cu filmul Alexandru Macedonski - mastile poetului.

Florin Paraschiv - a studiat la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica Ion Luca Caragiale - sectia Arta Imaginii de Film - Bucuresti, Romania. Are peste 60 de filme la activ, dintre care 11 de fictiune (director de imagine) si peste 50 de documentare (director de imagine, producator executiv si director de productie).

In anul 2000, a castigat Premiul I de Imagine pentru docudrama Domnul din Koln la Festivalul Kolner Medienpreis - Koln, Germania. Din anul 2003 este Vicepresedinte la Uniunea Producatorilor de Film din Romania

Myrocia Watamaniuk - programator de film, producator de televiziune si prezentator de emisiune, ea programeaza documentare internationale pentru Festivalul International Hot Docs (Canada), cel mai mare Festival de documentare al Americii de Nord. De asemenea, este si Programator Senior la Festivalul Worldwide Short Film din Toronto, Canada. A fost Director Asociat si Programator la Festivalul de Film ReelWorld. Este prezentatoare si producatoare la Canadian Broadcasting Company (CBC).

Acestia sunt membrii juriilor a celei de-a XVII-a editii a Festivalului International de Film al Bucurestiului - DaKINO 2007.

Urmariti in zilele urmatoare CineFan.ro pentru programul oficial al Festivalului si mult-asteptatele titluri de la sectiunea Programelor Paralele.