Pasionaţii de film sunt invitaţi să se înscrie la Atelierul Ceau, Cineva!, care va fi dedicat primelor etape din pregătirea unui scenariu.

Cineasta Cristina Groşan îl va susţine în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara.

În perioada 13-16 iulie, participanţii la Atelierul Ceau, Cineva!: Ferestre spre alte lumi vor învăţa primii paşi în scenaristică, de la cum să-şi aleagă cele mai bune idei şi până la cum să le prezinte într-un pitch şi cum să conceapă un scenariu.

De asemenea, cursanţii vor avea acces la proiecţiile din programul Ceau, Cinema! şi se vor întâlni cu câţiva dintre regizorii şi producătorii invitaţi la festival, care le vor împărtăşi din experienţa lor.

Atelierul este adresat persoanelor de peste 16 ani din România care vor să afle mai multe despre cum se pregăteşte un scenariu de scurtmetraj de ficțiune, indiferent dacă au sau nu experienţă în domeniul cinematografic.

Participarea la atelier este gratuită. Vor fi aleşi 10 cursanţi.

Cei care doresc să se înscrie sunt rugați să completeze formularul: Atelierul Ceau, Cineva!

Termenul limită pentru înscrieri este 11 iunie. Persoanele selectate vor fi anunţate până la data de 23 iunie.

Prezenţa la toate întâlnirile din cadrul atelierului este o condiţie obligatorie pentru participare.

Festivalul nu va asigura cazare pentru persoanele selectate care nu locuiesc în Timişoara.

Cristina Groșan este o cineastă născută la Arad, activă în industriile de film maghiară și cehă. Cel mai nou film regizat de ea este Ordinary Failures, o dramă cu tente distopice produs între Cehia, Ungaria, Italia și Slovacia.

Filmul a avut premiera în cadrul secţiunii Giornate degli Autori la Festivalul de la Veneția în 2022. Aici, Cristina Groşan a primit Premiul pentru cel mai bun regizor sub vârsta de 40 de ani. Lucruri pentru care merită să plângi, debutul său în lung metraj, este o comedie-dramă despre căutările și rătăcirile generației mileniale. Cristina Groşan crede în puterea cinemaului și în formă scurtă. După terminarea facultății în 2012, a realizat şase scurtmetraje, selectate în diverse festivaluri internaționale.

Mai multe detalii despre atelierul Ceau, Cineva! se găsesc pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale festivalului.

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 12-16 iulie la Timişoara.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi fondat împreună cu Asociaţia Marele Ecran.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara–Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Parteneri: Bergen International Film Festival (BIFF), Centrul Cultural German din Timişoara, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Polonez Bucureşti Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Centrul Ceh Bucureşti, Ambasada Spaniei, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Institutul Francez din Timișoara.

Foto sus: Cristina Groșan. Foto de ©KatarinaTomkova.