Între 25-27 august, are loc a V-a ediție a Festivalului Filmului pe Frontieră.

De-a lungul celor trei seri publicul este invitat la proiecțiile din Parcul Central Salonta unde vor fi programate 4 lung metraje:

LARRY, un film regizat de Szilárd Bernáth, care spune povestea unui tânăr de la țară care își învinge frustrările începând să cânte rap.

Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Tallinn și a câștigat premiile pentru Cel mai bun film de debut și Cel mai bun film de tineret la Cottbus. Criticii maghiari de film au acordat patru premii: Larry a fost votat cel mai bun film de debut maghiar al anului trecut și a câștigat și premiul pentru cel mai bun actor principal.

OAMENI DE TREABA, regizat de Paul Negoescu, spune povestea unui polițist corupt dintr-un sat de pe graniță. Tratat cu accente de comedie neagră și absură, filmul a fost un succes de public și de critică, câștigând nu mai puțin de 7 premii Gopo, printre care și premiul pentru cel mai bun film al anului în România, în 2022.

ZANOX primul lungmetraj al regizorului Gábor Benő Baranyi, spune povestea lui Misi, care, în urma unui experiment farmaceutic, va putea călători în timp, dar numai dacă va bea dintr-un rachiu special de casă.

Filmul este o comedie cu accente romantice si science-fiction. În film îl veți recunoaște și pe îndrăgitul actor András Hatházi care a jucat în filmele Morgen și Orizont ale lui Marian Crisan.

METRONOM regizat de Alexandru Belc, filmul care a avut premiera în Festivalul de Film de la Cannes în 2022 și care spune povestea a doi liceeni îndragostiți în România anilor 70.

De asemenea, publicul foarte tânăr din Salonta este invitat la Clubul Copiilor pentru proiecția a două filme de lungmetraj, STRĂJERII, un film de aventura in regia lui Liviu Marghidan si ARCUȘORII ȘI… FIE CE-O FI, un film maghiar de animație în regia lui Jurik Kristóf.

De asemenea vom proiecta și câteva scurtmetraje, publicul având ocazia să experimenteze și acest gen de film.

Începând din acest an, o parte din filmele din program vor fi proiectate și la Gyula în aceeași perioada. Publicul din ambele orașe va avea ocazia să vizioneze filmele pe marele ecran și să se întâlnească cu invitații speciali.

În acest an, festivalul îi va avea ca invitați pe Előd Bálint, un tânăr actor cu origini din Ardeal și pe Vasile Muraru, celebrul actor îndrăgit de publicul din România pentru rolurile sale din teatru, film și televiziune.

Toate filmele maghiare vor fi subtitrate în română iar cele românești în maghiară.

Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Salonta și Rova Film.

Program:

Vineri 25 august

20:30 Deschidere eveniment: Scurt metraj + Zanox (r. Gábor Benő Baranyi) - Q&A cu actorul Előd Bálint.

 

Sambătă 26 august

Clubul Copiilor

11:00 Arcușorii... și fie ce-o fi! (r. Jurik Kristóf)

16:00 Străjerii (r. Liviu Marghidan)

Parcul Central

20:30 Oameni de treabă (r. Paul Negoescu)

23:00 Larry (r. Szilárd Bernáth)

 

Duminică 27 august

20:30 Scurt metraj + Metronom (r. Alexandru Belc)

salonta ff