Vor putea fi văzute filme semnate de Cristian Mungiu, Radu Jude, Radu Muntean, Ana-Maria Comănescu și Ioana Mischie.

Asociația Cinemascop și casa de distribuție Voodoo Films își unesc din nou forțele pentru a aduce publicului cinefil din țară cele mai noi și mai apreciate producții autohtone în spații alternative inedite sau acolo unde ele ajung cu greu, unde nu mai există cinematografe, ori unde s-a pierdut obiceiul de a merge la cinema.

Caravana debutează pe 21 mai, la Roaba de Cultură în Herăstrău cu filme de Radu Jude, Cristian Mungiu și Radu Muntean care vor fi proiectate de la ora 21:00.

21 mai – Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, r. Radu Jude (Premiul Juriului Locarno, 2023)
28 mai – RMN, r. Cristian Mungiu (Cannes 2022)
4 iunie – Întregalde, r. Radu Muntean (Quinzaine des Realisateurs, Cannes 2021)

Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii, r. Radu Jude - propunerea României pentru Premiile Oscar 2024, categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional”. A avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint - Premiul Special al Juriului, Mențiune din partea Juriului Ecumenic și Premiul I din partea Juriului Tinerilor și pune în legătură diverse narațiuni (despre exploatare, despre oboseală, despre moarte, despre imagini), diverse genuri (road-movie, comedie, film de montaj, film documentar), diverse tipuri de umor (de la cel de autobază la cel rafinat) și diverse strategii estetice.

RMN, r. Cristian Mungiu - În preajma Crăciunului, Matthias (30) se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan, preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de femeia pe care o iubește în taină (Csilla) și de tatăl rămas singur (Otto). Încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins.

Când la mica fabrică de care se îngrijește Csilla sunt angajați câțiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm. O poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl suprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.

Întregalde, r. Radu Muntean - cel de-al șaptelea lungmetraj regizat de Radu Muntean. Maria, Dan şi Ilinca participă, ca în fiecare sfârşit de an, la excursia lor umanitară, ducând cu un vehicul de teren ajutoare în satul Întregalde.

Un bătrân le iese în cale şi îi roagă să-l ducă la un gater din apropiere, dar maşina se înţepeneşte într-un şanţ şi bătrânul îşi vede de drum pe jos. Mai târziu, cei trei orăşeni află că gaterul ar fi părăsit de mult şi că bâtrânul ar fi senil. Se lasă noaptea şi gerul e tot mai tăios, ce e de făcut?

ZFR24 Arad

Pe 24 mai, de la ora 19:00, Caravana Zilele Filmului Românesc ajunge la Cinema ARTA Arad cu proiecția filmului Horia, r. Ana Maria Comănescu.

Ana-Maria Comănescu debutează pe marile ecrane cu filmul Horia, un road movie și coming of age în aceeași măsură, care spune povestea maturizării lui Horia, un adolescent de aproape 18 ani dintr-un sat românesc, care este îndrăgostit de o fată ce locuiește în cealaltă parte a țării.

După o ceartă cu tatăl lui, Horia face un gest impulsiv și pleacă de acasă pe vechea motoretă Mobra a tatălui său. Drumul îi este îngreunat de Stela, o puștoaică isteață, iar cei doi sunt forțați de împrejurări să călătorească împreună și să depășească o serie de obstacole.

ZFR24 Pucioasa

Pe 25 mai, de la ora 14:00, Caravana poposește la Centrul Cultural European Pucioasa cu proiecția filmului Guvernul Copiilor II, r. Ioana Mischie și de la 17:00, publicul va putea vedea filmul Horia, r. Ana Maria Comănescu.

Filmul Guvernul Copiilor II propune o colecție de viitoruri spectaculoase co-imaginate de copii. Copiii români cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri. Viziunile lor au fost extinse și aduse la viață de un grup transdisciplinar de artiști, arhitecți, peisagiști, educatori, psihologi, devenind veritabile „utopii tangibile” inserate în film.

Rezultatul este un documentar inovator axat pe gândirea creativă a copiilor cu privire la viitorul societății pe termen lung. Pentru realizarea filmului actual s-au folosit în premieră națională tehnologii noi specifice jocurilor video sau soft-uri de machine learning și inteligență artificială pentru a prototipa un număr restrâns de viziuni din film, devenind astfel primul film românesc care valorifică aceste tehnici.

Voodoo Films este compania de distribuție înființată de regizorul Cristian Mungiu ce are ca scop lansarea in cinematografe a unor producții românești, iar, împreună cu Asociația Cinemascop, recunoscută pentru proiectele sale culturale în domeniul audiovizualului, aduc și anul acesta în țară Caravana Zilele Filmului Romanesc.

Evenimentul este organizat de Voodoo Films și este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Green Revolution.


Din aceeasi categorie...

Sorin Lupașcu deschide vara în cel mai mare cinema în aer liber de la Marea Neagră

Sorin Lupașcu deschide vara în cel mai mare cinema în aer liber de la Marea Neagră

Eforie Colorat, powered by Kaufland România, propune peste 200 de evenimente, găzduite pe toată durata verii (1 iulie –  1 septembrie) de Grădina Cinemascop din Eforie Sud.

Film în Sat 2024, debutează pe 28 iunie la Rășinari, Sibiu

Film în Sat 2024, debutează pe 28 iunie la Rășinari, Sibiu

Festivalul de artă Film în Sat, imaginat de actorul Toma Cuzin, revine în 2024 cu un nou sezon de proiecții de filme românești și întâlniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru și ateliere de creație, toate cu acces gratuit...

Câștigătorii TIFF 2024: Filmele indiene au luat cele mai importante premii

Câștigătorii TIFF 2024: Filmele indiene au luat cele mai importante premii

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și-a anunțat câștigătorii în cadrul Galei de Închidere care a avut loc sâmbătă seara la Teatrul Național din Cluj-Napoca.