Şase filme europene de ficţiune care au ca temă centrală dilemele morale şi care au avut premiera mondială la cele mai mari festivaluri fac parte din competiţia celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc între 17 şi 21 iulie.

Filmele vin din Bulgaria, Germania, Israel, Polonia, Serbia şi Turcia şi vor concura pentru Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” şi Premiul Publicului. Juriul va fi format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Török şi regizorul Adrian Sitaru.

„În viaţă, ajungem deseori puşi în faţa unor alegeri de ordin moral, când suntem nevoiţi să luăm decizii importante. Însă nu ştim întotdeauna cum să răspundem şi nici dacă pasul pe care îl facem este cel corect. Poveştile din aceste şase filme puternice, realizate în stiluri diferite, reflectă dificultatea unor astfel de opţiuni”, spune directorul artistic al festivalului, criticul de film Ionuţ Mareş.

În Lecţiile Blagăi / Blaga`s Lessons (2023), regizat de bulgarul Stephan Komandarev, viaţa unei profesoare pensionare şi singure este dată peste cap când ea cade pradă unei escrocherii telefonice. Soarta i se schimbă din nou atunci când primeşte o ofertă de muncă atrăgătoare, dar suspectă. Lungmetrajul a câştigat premiile pentru Cel mai bun film şi Cea mai bună actriţă la Festivalul de la Karlovy Vary.

Inclus în secţiunea competiţională Encounters a ediţiei din acest an a Festivalului de la Berlin, Ivo (2024), al doilea lungmetraj al regizoarei germane Eva Trobisch, are în prim-plan o asistentă medicală căsătorită, specializată în îngrijiri paliative, care are o aventură cu soțul pacientei sale. Proiecţia este susţinută de Centrul Cultural German din Timişoara.

În Soldatul care dispare / The Vanishing Soldier (2023), regizat de israelianul Dani Rosenberg, un soldat de 18 ani fuge de pe câmpul de luptă pentru a se întâlni cu iubita sa la Tel Aviv, însă descoperă că elita armatei este convinsă că a fost răpit în confuzia războiului. Filmul a făcut parte din competiţia Festivalului de la Locarno.

Cu premiera mondială în competiţia Festivalului de la Veneţia, filmul polonez O altă viaţă decât a mea / Woman of… (2023), regizat de Małgorzata Szumowska şi Michał Englert, îl are ca protagonist pe Adam, care încearcă să fie un soţ şi un tată bun într-un mic oraş din Polonia. Numai că Adam începe să se simtă tot mai inconfortabil în corpul său, care nu îi reflectă adevărata identitate. Filmul este adus cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

În Clasa muncitoare merge în Iad / Working Class Goes to Hell (2023), regizat de sârbul Mladen Djordjevic, muncitorii de la o fabrică închisă apelează la practici supranaturale în lupta pentru propria demnitate. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Toronto.

Tot de la Veneţia, dar din secţiunea Orizzonti, vine şi Rana îndoielii / Hesitation Wound (2023), al doilea lungmetraj al regizorului turc Selman Nacar. Filmul urmăreşte o avocată idealistă care trebuie să facă o alegere morală ce va afecta vieţile mamei sale bolnave, a unui judecător şi a unui client suspectat de crimă.

Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” are o valoare de 1.000 de euro, iar Premiul Publicului este de 500 de euro, ambele fiind oferite de Groupama Asigurări.

Trofeele sunt realizate de artista Lia Pfeiffer.

Competiţia Ceau, Cinema! oferă un cadru de exprimare pentru cineaştii din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului.

Mai multe informaţii pot fi găsite pe ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale festivalului.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.


Din aceeasi categorie...

Film în Sat 2024, debutează pee 28 iunie la Rășinari, Sibiu

Film în Sat 2024, debutează pee 28 iunie la Rășinari, Sibiu

Festivalul de artă Film în Sat, imaginat de actorul Toma Cuzin, revine în 2024 cu un nou sezon de proiecții de filme românești și întâlniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru și ateliere de creație, toate cu acces gratuit...

Actori, regizori consacrați și vedete: invitații speciali TIFF 2024

Actori, regizori consacrați și vedete: invitații speciali TIFF 2024

Jojo T. Gibbs (foto), una dintre cele mai promițătoare actrițe emergente, este invitată specială la cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca).

Regizorul Daniele Luchetti va primi Premiul Special pentru contribuția adusă la cinematografia mondială la TIFF 2024

Regizorul Daniele Luchetti va primi Premiul Special pentru contribuția adusă la cinematografia mondială la TIFF 2024

Regizorul italian Daniele Luchetti este invitat special al celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca).