„Filmele iti spun ce sa gandesti. O carte buna te lasa sa-ti alegi singur o parte din ganduri”., nota scriitoarea Karen Marie Moning.

Iar daca vorbim despre relatia dintre un roman, o nuvela, o povestire si filmele care sunt realizate ulterior pornind de la ele, afirmatia devine mult mai puternica.

Si totusi, astazi, pentru generatiile educate intr-o cultura a vizualului si multi-taskingului, in care informatiile se succed intr-un ritm ce nu lasa prea mult timp de reflectie, o cultura care se construieste ca un prezentul continuu, filmul a devenit, in perceptia spectatorului, aproape o manifestare apriori cartii pe care o contine.

In dorinta de a reaseza ordinea fireasca intre arta scrisului si cea a filmului, punctand aspectele care le apropie, dar si pe cele care le diferentiaza, MDV Audio Studio, impreuna cu Asociatia CineCultura continua si anul acesta un proiect educational care se adreseaza in special elevilor de gimnaziu, liceenilor si studentilor: Caravana filmului romanesc - Cartea si filmul.

Vor fi prezentate productii din cinematografia romaneasca clasica ale caror scenarii au ca sursa de inspiratie romane celebre, nuvele si povestiri din programa scolara sau din bibliografia optionala a elevilor, de asemenea opera unor autori romani.

Sunt filme care, acum cateva decenii, au marcat si bucurat copilaria si tineretea multor generatii, ce au crescut si s-au maturizat avand alaturi personaje din aceste filme celebre.

Asadar, vrand sa puncteze faptul ca filmul este, de fapt, o carte citita ALTFEL debutul in Bucuresti al proiectului va avea loc in cadrul saptamanii „Scoala ALTFEL. Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”, prin proiectiile prezentate, in perioada 9 – 11 aprilie 2014, la Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti (Calea Plevnei n. 61).

Programul filmelor prezentate este dedicat unei palier larg de varsta, de la copiii care se bucura de intalnirea cu Veronica sau cu Lizuca din Dumbrava minunata, la adolescentii si tinerii care incearca sa inteleaga realitatea din jur, pentru a putea sa se pozitioneze in ea, apeland si la modelele culturale ale societatii romanesti si la memoria sa istorica, daca ne gandim la filme ca Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii, dupa Liviu Rebreanu sau Cel mai iubit dintre pamanteni, dupa Marin Preda.

Proiectul va continua la Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti si in luna mai, in fiecare marti (6, 13, 20 si 27 mai 2014).

De asemenea, in perioada 5 – 7 si 10 aprilie, Caravana filmului romanesc - Cartea si filmul va reveni la Gura Humorului, loc unde, in octombrie 2013, a demarat proiectul.

La toate proiectiile intrarea este libera pentru toti iubitorii filmului romanesc, nu numai pentru elevi.

MDV Audio Studio, impreuna cu Asociatia CineCultura a organizat, incepand din vara anului 2013, Caravana Filmului Romanesc - Capodopere ale cinematografiei nationale.

Pana in prezent, Caravana a ajuns in orasele: Ploiesti, Constanta, Onesti, Mangalia, Falticeni, Alba Iulia, Gura Humorului si a prezentat, la o calitate audio si video de exceptie, unele dintre cele mai valoroase filme din patrimoniul cinematografiei nationale.

Succesul acestui proiect este atestat de prezenta numeroasa a publicului la filmele prezentate (aproximativ 14.500 de spectatori), cat si de reflectarea in presa (aproximativ 230 de referiri in mediul on-line).

De asemenea, in octombrie anul trecut, s-a lansat cel de-al doilea proiect pe care MDV AUDIO STUDIO, impreuna cu Asociatia CineCultura il desfasoara si anume: Caravana Filmului Romanesc - Cartea si Filmul.

Caravana filmului romanesc – Cartea si filmul
Program 9 - 11 aprilie 2014
Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti (Calea Plevnei n. 61)

Miercuri, 9 aprilie

 

10:00 Dumbrava minunata (Romania 1980, 75 min., r. Gheorghe Naghi)

Cu: Draga Olteanu Matei, Maria Ploae, Florina Cercel, Olga Delia Mateescu, Ernest Maftei, Diana Musca, Elena Dragoi, Matei Alexandru, Cezara Dafinescu, Adela Marculescu, Rodica Popescu Bitanescu, Aimée Iacobescu, Ileana Stana Ionescu.

12.00 Veronica (Romania, 1973, 90 min., r. Elisabeta Bostan).

Cu: Lulu Mihaescu, Margareta Paslaru, Dem Radulescu, Vasilica Tastaman, Angela Moldovan, George Mihaita.

14:00 Felix si Otilia (Romania, 1971, 135 min., r. Iulian Mihu).

Cu: Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Dinica, Julieta Szönyi, Gina Patrichi, Clody Bertola, Ovidiu Schumacher.

Joi, 10 aprilie

10:00 Amintiri din copilarie (Romania, 1965, 68 min., r. Elisabeta Bostan).

Cu: Stefan Ciobotarasu, Ion Bocancea, Corina Constantinescu, Emanoil Petrut, Nicolae Venias, Mircea Constantinescu, Costache Sava, Eliza Petrachescu

12:00 Mofturi 1900 (Romania, 1964, 78 min., r. Jean Georgescu).

Cu: Grigore Vasiliu Birlic, Mircea Crisan, Alexandru Giugaru, Geo Barton, Marcel Anghelescu, Ion Lucian, Iurie Darie, Cella Dima, Ileana Iordache, Ion Dichiseanu, Ioana Bulca

14:00 Cel mai iubit dintre pamanteni (Romania, 1993, 140 min., r. Serban Marinescu).

Cu: Stefan Iordache, Mircea Albulescu, Gheorghe Dinica Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern, Emil Hossu, Tora Vasilescu, Mariana Mihut, Dorel Visan

Vineri, 11 aprilie

10:00 Tinerete fara batranete (Romania, 1969, 87 min., r. Elisabeta Bostan).

Cu: Emanoil Petrut, Anna Széles, Mircea Breazu, Carmen Stanescu, Ion Tugearu, Nicolae Secareanu, Nicolae Brancomir

12:00 Mama (Romania, 1977, 84 min., r. Elisabeta Bostan).  

Cu: Liudmila Gurchenko, Florian Pitis, Mihail Boiarsky, George Mihaita, Violeta Andrei, Oleg Popov, Lulu Mihaescu, Timur Asaliev, Paula Radulescu, Vasile Mentzel, Savelii Kravalov, Valentin Manohin

14:00 Ion: Blestemul pamantului, Blestemul iubirii (Romania, 1980, 205 min., r. Mircea Muresan)

Cu: Serban Ionescu, Ioana Craciunescu, Petre Gheorghiu, Leopoldina Balanuta, Valentin Teodosiu, Tamara Buciuceanu, Ion Besoiu, Catrinel Dumitrescu, Dan Nutu, Valeria Seciu, Octavian Cotescu, Costel Constantin


Din aceeasi categorie...

Sorin Lupașcu deschide vara în cel mai mare cinema în aer liber de la Marea Neagră

Sorin Lupașcu deschide vara în cel mai mare cinema în aer liber de la Marea Neagră

Eforie Colorat, powered by Kaufland România, propune peste 200 de evenimente, găzduite pe toată durata verii (1 iulie –  1 septembrie) de Grădina Cinemascop din Eforie Sud.

Film în Sat 2024, debutează pe 28 iunie la Rășinari, Sibiu

Film în Sat 2024, debutează pe 28 iunie la Rășinari, Sibiu

Festivalul de artă Film în Sat, imaginat de actorul Toma Cuzin, revine în 2024 cu un nou sezon de proiecții de filme românești și întâlniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru și ateliere de creație, toate cu acces gratuit...

Câștigătorii TIFF 2024: Filmele indiene au luat cele mai importante premii

Câștigătorii TIFF 2024: Filmele indiene au luat cele mai importante premii

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și-a anunțat câștigătorii în cadrul Galei de Închidere care a avut loc sâmbătă seara la Teatrul Național din Cluj-Napoca.