Cea de-a treia editie a Festivalului International de Psihanaliza si Film debuteaza joi, 20 noiembrie, ora 20.00 la Cinema Studio cu proiectia in avanpremiera in Romania a filmului The Judge / Judecatorul, in regia lui David Dobkin, cu Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga si Billy Bob Thornton in rolurile principale.

Proiectia va fi urmata de o discutie moderata de criticul de film si Directorul Festivalului, Irina-Margareta Nistor, cu participarea specialistului in psihologie sociala si ocupationala Reinder van der Schaaf (Oslo) si a avocatului Iulian Ionda Serbanescu.

The Judge este prezentat in avanpremiera in Romania prin amabilitatea Freeman Entertainment.

Printre speakerii confirmati in cadrul editiei sunt psihanalistii Andrea Sabbadini - Directorul European Psychoanalytic Film Festival, Laura Manu (Londra), Carmen Ochea (Montpellier), Gianina Micu, Andreea Chitu, Dr. Florian Predescu (Bastia), avocatul Iulian Ionda Serbanescu, judecatoarea Maria Vasiliu, designer-ul Adina Buzatu, Cornel Ilie (VUNK), actorul Adrian Paduraru, Leonard Iozefini, Andrei Partos, bloggerul Victor Kapra si lectorul in psihologie Koenraad Goris (Oslo).

Noile titluri confirmate in cadrul editiei sunt:

Yves Saint Laurent, in regia lui Jalil Lespert, cu Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon in rolurile principale

La 21 de ani, talentatul Yves Saint Laurent, isi incepe ascensiunea in lumea modei ca asistent al creatorului Christian Dior. Dupa moartea brusca a acestuia, YSL va prelua conducerea artistica si, nesurprinzator, prima colectie este incununata de un succes rasunator, iar geniul sau creator devine de necontestat. Gaseste dragostea alaturi de Pierre Bergé si isi infiinteaza propriul brand, dar crizele creative si conflictele emotionale vor incepe sa isi puna amprenta pe relatia si viitorul companiei sale. Prezentat la Festivalul International de Film de la Berlin 2014, sectiunea Panorama.

Ida, in regia lui Pawel Pawlikowski, cu Agata Kulesza si Agata Trzebuchowska in rolurile principale

Inainte de a depune juramantul si de a-si dedica viata slujirii Domnului in manastirea in care si-a trait copilaria ca orfana, tanara Anna (Agata Trzebuchowska) porneste intr-o calatorie initiatica de descoperire a trecutului. Wanda, matusa sa, este o fosta procuroare comunista, necrutatoare in condamnarea la moarte a preotilor si mai mult decat atat evreica. La fel este si Anna, al carui nume real fusese Ida.

Premiul international al criticilor la Festivalul International de Film de la Toronto (2013), Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Londra si Marele Premiu al Festivalului International de la Varsovia, nominalizat la premiile Festivalului European pentru film, regie, cea mai buna actrita (Agata Kulesza si Agata Trzebuchowska), scenariu si imagine.

Selectia de scurt metraje cuprinde:

Romanul s-a nascut pe net (r. Alex Cotet)

The wreck (r. Kevin Haus)

Fantezie in Do Minor (r. Rares Neagu, Stefan Marin)

Acvariu cu Pesti (r. Codrut Mendea)

Puzzled (r. Pintica Alexandru Costin)

Propinquity / Apropiere (r. Aino Suni)

Biletele pentru proiectiile de la Cinema Studio pot fi achizitionate de la casa de bilete a cinematografului, la pretul de 10 Lei.

Biletele pentru proiectiile de la Cinema Elvira Popescu pot fi achizitionate de la casa de bilete a cinematografului sau de pe siteul  http://eventbook.ro/elvirepopesco/.

Pretul standard pentru aceste bilete este de 15 lei, cu un tarif redus de 10 lei pentru elevi, studenti si pensionari sau un tarif super redus de 5 lei pentru copiii sub 14 ani. Cinematograful Elvira Popescu ofera si abonamente de 5 proiectii la pretul special de 50, respectiv 30 de lei in cazul elevilor, studentilor si pensionarilor.

Cea de-a treia editie a Festivalului International de Psihanaliza si Film, organizata de Asociatia FAMart cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Uniunii Cineastilor din Romania si al Institutului Cultural Roman va avea loc in perioada 20-23 noiembrie 2014 in Bucuresti la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez.

CineFan va prezinta programul complet al Festivalului International de Psihanaliza si Film, editia a III-a

 

CINEMA STUDIO

JOI, 20 NOIEMBRIE

14.00 Scurt metraje: Acvariu cu pesti (Romania 2013, 24 min, r. Codrut Mendea); Puzzled (Romania 2013, 7 min, r. Pintica Alexandru Costin); Romanul s-a nascut pe net (Romania 2014, 15 min, r. Alex Cotet)

17.00 Magic In The Moonlight / Magie in lumina lunii (SUA 2014, 97 min, r. Woody Allen). Cu: Colin Firth, Emma Stone.

Stanley (Colin Firth) este un magician pe care toata lumea il considera, din spatele machiajului, un chinez veritabil si care incearca sa demonstreze ca Sophie (Emma Stone) nu este medium asa cum pretinde.

20.00 The Judge / Judecatorul (SUA 2014, 141 min, r. David Dobkin). Cu: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Billy Bob Thornton.

The Judge spune povestea avocatului de succes din Chicago, Hank Palmer (Downey Jr), care a jurat sa nu se mai intoarca niciodata in orasul sau natal din Indiana, unde si-a lasat in urma tatal (Duvall), cei doi frati, dar si iubita (Farmiga). Moartea mamei il obliga insa sa se intoarca acasa, unde va ramane mai mult decat si-ar fi dorit, atunci cand tatal sau, acuzat de crima, este arestat.

VINERI, 21 NOIEMBRIE

14.00 Scurt Metraje: Fantezie in Do Minor (Romania 2013, 20 min, r. Rares Neagu, Stefan Marin); Propinquity / Apropiere (Finlanda 2013, 5 min, r. Aino Suni); The Wreck (SUA 2014, 15 min, r. Kevin Haus).

17.00 Bernie (SUA 2011, 99 min, r. Richard Linklater). Cu: Jack Black, Shirley MacLaine, Matthew McConaughey.

Filmul este inspirat dintr-o poveste reala - o crima comisa intr-un orasel din Texas. Asistent la o casa de pompe funebre si un indragit membru al comunitatii, Bernie Tiede (Jack Black) devine unicul prieten al vaduvei Marjorie Nugent, extrem de bogata, dar tot pe atat de rece si dispretuita in micul orasel in care traiesc. Ce se va intampla cand cei doi devin de nedespartit, iar posesiva Marjorie din ce in ce mai dornica de atentie? Nominalizare la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor (Jack Black).

20.00 Whiplash (SUA 2013, 105 min, r. Damien Chazelle). Cu: Miles Teller, J.K. Simmons.

Filmul urmareste povestea tanarului muzician Andrew (Miles Teller), care este admis in orchestra de jazz a Conservatorului condusa de Terence Fletcher (J.K. Simmons) pentru care nimic nu este prea mult, prea violent sau prea jignitor pentru a scoate ce este mai bun din elevii sai. Urmarit de ratarea tatalui sau, Andrew accepta acest drum spre perfectiune, asa cum il intelege Fletcher.

In 2013, scurt metrajul Whiplash, cu acelasi J.K. Simmons in rolul principal castiga Premiul Juriului pentru cel mai bun scurt metraj. In 2014, lung metrajul Whiplash castiga Marele Premiu si Premiul Publicului la Festivalul de Film de la Sundance 2014.

SAMBATA, 22 NOIEMBRIE

11.00 Bernie (R)

14.00 Yves Saint Laurent (Franta 2013, 110 min, r. Jalil Lespert). Cu: Pierre Niney, Guillaume Gallienne.

La 21 de ani, talentatul Yves Saint Laurent, isi incepe ascensiunea in lumea modei ca asistent al creatorului Christian Dior. Dupa moartea brusca a acestuia, YSL va prelua conducerea artistica si, nesurprinzator, prima colectie este incununata de un succes rasunator, iar geniul sau creator devine de necontestat. Gaseste dragostea alaturi de Pierre Bergé si isi infiinteaza propriul brand, dar crizele creative si conflictele emotionale vor incepe sa isi puna amprenta asupra relatiei si asupra viitorului companiei sale.

17.00 Infinitely Polar Bear (SUA 2013, 90 min, r. Maya Forbes). Cu: Mark Ruffalo, Zoe Saldana.

Inspirat din copilaria regizoarei Maya Forbes, scenarista si producatoare de seriale TV, debutanta in regie cu acest film,  Polar Bear este povestea familiei Stuart, din Bostonul anilor 70-80. Tatal (Mark Ruffalo) provine dintr-o familie aristocrata, nu munceste, are 2 fete si personalitate bipolara. Sotia (Zoe Saldana) accepta un MBA in New York si il lasa pe tata sa se descurce cu fetele si sa ii demonstreze ca poate fi capul familiei.

19.30 Lansare de carte. Imagini miscatoare. Reflectii psihanalitice asupra filmului / Moving Images. Psychoanalytic Reflections on Film a psihanalistului Andrea Sabbadini, in traducerea Irinei Margareta Nistor, Editura TREI.

20.00 Mr. Turner (Marea Britanie 2014, 150 min, r. Mike Leigh). Cu: Timothy Spall, Dorothy Atkinson.

Mike Leigh prezinta intr-o drama de epoca exceptionala ultimii 25 de ani din viata cunoscutului pictor britanic J.M.W. Turner (Timothy Spall). Om al contrastelor, creatiile acestuia sunt deopotriva aclamate si detestate pentru imoralitatea perceputa la vremea aceea de public. Profund marcat de moartea tatalui, negand existenta celor doua fiice avute cu o fosta amanta, iubit de menajera pe care o exploateaza dupa bunul plac, intr-o relatie incognito cu proaspata vaduvǎ Booth, Turner este acel excentric care traieste impulsiv si pentru arta. Competitie Oficiala Cannes 2014, Premiul pentru cel mai bun actor (Timothy Spall) Cannes 2014

DUMINICA, 23 NOIEMBRIE

11.00 Ida (Polonia 2013, 82 min, r. Pawel Pawlikowski). Cu: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska.

Inainte de a depune juramantul si de a-si dedica viata slujirii Domnului in manastirea in care si-a trait copilaria ca orfana, tanara Anna (Agata Trzebuchowska) porneste intr-o calatorie initiatica de descoperire a trecutului. Wanda, matusa sa, este o fosta procuroare comunista, implicatǎ in condamnarea la moarte a unor preoti si, mai mult decat atat, evreica. La fel este si Anna, al carui nume real fusese Ida.

Premiul international al criticilor la Festivalul International de Film de la Toronto (2013), Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Londra si Marele Premiu al Festivalului International de la Varsovia, nominalizat la premiile Festivalului European pentru film, regie, cea mai buna actrita (Agata Kulesza si Agata Trzebuchowska), scenariu si imagine.

14.00 Les quatre cents coups (Franta 1959, 99 min, r. Francois Truffaut). Cu: Jean-Pierre Léaud, Albert Rémy.

Nevoia de atentie si de a-i fi constientizata existenta de catre cei din jur il impinge pe adolescentul Antoine intr-o spirala a deceptiei si a micilor infractiuni, iar parintii lui aleg ca ultima solutie salvatoare sa il lase sa suporte consecintele faptelor comise.

17.00 Clouds of Sils Maria (Franta / SUA 2014, 124 min, r. Olivier Assayas). Cu: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz.

Aflata in culmea carierei sale internationale, Mariei Enders (Juliette Binoche) ii este oferit un rol intr-o noua productie a piesei care a facut-o faimoasa cu mai bine de 20 de ani in urma, dar nu in rolul tinerei Sigrid, ci in rolul personajului matur. Plecand alaturi de asistenta ei (Kristen Stewart) intr-o regiune izolata a Alpilor  pentru a repeta, Maria se va afla fata in fata cu noua Sigrid, tanara starleta hollywoodiana (Chloë Grace Moretz).

20.00 I Origins (SUA 2014, 106 min, r. Mike Cahill). Cu: Michael Pitt, Astrid Bergès-Frisbey.

Doctorand in domeniul biologiei moleculare, Ian Gray (Michael Pitt) ramane fascinat de femeia misterioasa, Sofi (Astrid Bergès-Frisbey), ai carei ochi ii fotografeaza in timpul unei petreceri. Desi aceasta dispare fara ca Ian sa-i afle identitatea, tanarul om de stiinta, printr-o serie de coincidente si intamplari neobisnuite, ajunge sa o regaseasca. Cercetarea sa academica- discreditarea teoriei creationiste prin noi dovezi ale evolutiei ochiului uman, il conduce la o descoperire importanta, insa providenta il arunca intr-un joc al cautarii la capatul caruia raspunsul s-ar putea sa nu fie cel asteptat.

 

CINEMA ELVIRA POPESCU

VINERI, 21 NOIEMBRIE

16.00 Ida (Polonia 2013, 82 min, r. Pawel Pawlikowski)

19.00 Yves Saint Laurent (Franta 2013, 110 min, r. Jalil Lespert)

SAMBATA, 22 NOIEMBRIE

11.00 The Boxtrolls / Boxtroli (SUA 2014, 96 min, r. Graham Annable, Anthony Stacchi). Cu (voci): Isaac Hempstead Wright, Elle Fanning, Ben Kingsley.

Creatorii lui Coraline si ParaNorman aduc la viata Boxtrolii, creaturi ciudate ale canalelor, prietenoase si inventive, dar cu gusturi cel putin bizare.

16.00 Les quatre cents coups (Franta 1959, 99 min, r. Francois Truffaut).

19.00 Clouds of Sils Maria (Franta / SUA 2013, 123 min, r. Olivier Assayas).

DUMINICA, 23 NOIEMBRIE

11.00 The Boxtrolls / Boxtroli (R)

19.00 Bernie (SUA 2011, 99 min, r. Richard Linklater).


Din aceeasi categorie...

Este Film Festival revine în 2024 cu ediția a opta

Este Film Festival revine în 2024 cu ediția a opta

Este Film Festival revine în perioada 29 mai - 2 iunie la Sibiu, cu filme europene apreciate internațional, discuții cu cineaștii invitați, competiție de scurtmetraje românești, Academia LINE-UP, cine-concert, dar și proiecții de film și a...

Scurtmetraje premiate, în programul Festivalului Filmului European 2024

Scurtmetraje premiate, în programul Festivalului Filmului European 2024

Festivalul Filmului European prezintă la București, în cadrul ediției 28, o serie de scurtmetraje de animație și ficțiune, care au obținut numeroase premii la festivalurile internaționale.

Câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Câștigătorii Premiilor Gopo 2024

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național I. L. Caragiale din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. ...