Invitata CineFanului din aceasta saptamana este actrita Alexandra Salceanu. Ea a scris special pentru voi randurile de mai jos recomandand un film de suflet. Ii multumim ca a acceptat invitatia noastra!

"Nu pot spune ca am un film preferat. Mai degraba m-am legat de filme care m-au influentat pe o anumita perioada de timp, in functie de experientele mele personale pe care le regaseam in scenariile respective.

Dar “filmul meu preferat” este intr-o continua schimbare. Asa ca m-am gandit sa recomand unul din ultimele filme vizualizate si anume La source des femmes in regia lui Radu Mihaileanu - care trebuie sa admit ca a ramas in topul regizorilor mei preferati inca din 1998 cand m-a cucerit cu filmul Train de vie

La source des femmes (2011) este o poveste contemporana cu actiunea plasata intr-un satuc situat undeva intre Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Femeile sunt nevoite sa munceasca din greu, urcand zilnic pe munte pentru a aduce apa in sat, indiferent de conditia lor de sanatate - ele sunt obligate sa faca aceasta munca extenuanta chiar daca sunt insarcinate, multe dintre ele pierzand sarcina din aceasta cauza - in timp ce barbatii stau si discuta si isi beau linistiti ceaiul. 

Aceasta este regula societatii in care traiesc dintotdeauna, pana cand, intr-o zi, femeile se unesc si decid sa schimbe intreaga situatie. Planul lor este sa nu le mai ofere sotilor lor favoruri sexuale pana cand acestia nu le vor ajuta cu munca solicitanta din punct de vedere fizic. 

Filmul are un umor extraordinar dat pe de o parte de imixtiunea unor elemente de tehnologie moderna intr-o lume guvernata preponderent de o mentalitate arhaica, iar pe de alta parte de situatiile spumoase in care se regasesc personajele. 

Mesajul principal al filmului il reprezinta iubirea, care este cea mai importanta trasatura a fiintei umane. Ea reuseste sa invinga chiar si dogmele religioase ale unei societati islamice rigide si dure. Concluzia este ca izvorul vietii este nu apa, ci dragostea. 

De ce am ales sa recomand acest film? Pentru ca are de toate: o poveste interesanta si autentica, un scenariu foarte bine scris, personaje savuroase si foarte bine conturate, situatii ingenioase dar si pline de poezie, o coloana sonora exceptionala si ma opresc aici pentru ca ii las pe cei care il vor viziona pe viitor sa completeze lista. 

E un film care ne invata cum sa inseram elemente de basm in realitatea curenta si cred ca oricine il va vedea va fi molipsit - macar pentru un timp - de atmosfera sa onirica si de boost-ul de speranta pe care il transmite."