In aceasta saptamana este aglomeratie mare in cinematografele romanesti. Nu mai putin de 6 premiere va asteapta sa le descoperiti in sala de cinema. Si pentru a va face alegerea mai usoara, va dam si cateva recomandari.

Incepem cu premiera romaneasca, omnibusul Scurt / 4: Istorii de inima neagra. Omnibusul reuneste 4 scurt metraje romanesti realizate in 2014: O lume noua, Trece si prin perete, Kowalski si Sa mori de dragoste ranita

Desi aceste scurt metraje sunt realizate de patru regizori diferiti, la case de productie diferite, ele sunt legate din punct de vedere tematic: motivul „mortii” se regaseste in toate filmele si e tratat in cheie comico-dramatica. 

1. O lume noua (r. Luiza Parvu). Pennsylvania, 1908. Petru o intampina cu afectiune muta pe Ana, sotia varului sau, in casa lor din Lumea Noua. Inainte de a ajunge la inima ei, insa, Petru trebuie sa ii dea o veste... 

Scurt metrajul Luizei Parvu este cel care deschide acest omnibus. Este si cel care ne introduce intr-o atmosfera intunecata si ne plimba in cele mai negre trairi omenesti. Olimpia Melinte si Florin Penisoara se descurca de minune in aceasta noua poveste a Luizei Parvu. Dupa atatea scurt metraje de succes, asteptam bineinteles si un lung metraj din partea ei.

Un aspect interesant: Pre-productia filmului s-a derulat in paralel cu o campanie publica de strangere de fonduri, menita sa acopere costurile de productie ale scurt metrajului. Povestea si intentiile realizatorilor au convins peste 90 de oameni sa sustina financiar campania derulata prin intermediul celei mai mari platforme de crowd funding din lume, Indiegogo, contribuind la strangerea a jumatate din bugetul filmului.

2. Trece si prin perete (r. Radu Jude). Sofia nu poate dormi deoarece se aud plansete de la vecini: este priveghiul unui tanar care s-a sinucis. Frica ei este alimentata de discutiile pe care bunicul ei le are cu doi prieteni, pe acelasi subiect... 

Noua poveste a lui Radu Jude ne pune pe ganduri. Cat trebuie sa vorbim in prezenta copiilor si cum percep acestia tot ce se intampla in jurul lor. Foarte simplu, dar in acelasi timp taios filmat si extrem de bine jucat, Trece si prin perete continua intr-un fel ceea ce a inceput Jude cu alt scurt metraj din 2013, O umbra de nor.

3. Kowalski (r. Andrei Cretulescu). Vineri seara. Trei barbati se intalnesc intr-un pub. Primul barbat are prea multe intrebari. Al doilea barbat are un plan perfect. Al treilea barbat nu are nici o sansa.

Andrei Cretulescu se afla la al doilea scurt metraj (dupa debutul cu Bad Penny din 2013) si se pare ca devine din ce in ce mai bun la capitolul regie (nici nu e de mirare avand in vedere cate sute, poate chiar mii de filme a vazut pana acum in calitate de critic de film!).

Kowalski are un aspect de film Tarantino-esc care este ceva cu totul nou fata de ce am vazut pana acum in cinema-ul autohton. Astept cu interes si primul lung metraj, pentru ca se pare ca Andrei vrea sa ne arate ca se poate si altceva in Romania.

4. Sa mori de dragoste ranita (r. Iulia Rugina). Andrei si Maria asculta melodia Angelei Similea, Sa mori de dragoste ranita, pentru ultima oara... O poveste suprarealista despre dragoste si moarte ce beneficiaza de prezenta extraordinara si intr-o ipostaza cu totul neasteptata a marii vedete a muzicii romanesti Angela Similea

Iulia Rugina revine pe marile ecrane cu o alta poveste tragic-amuzanta si total inedita. Pot spune ca am ras cu lacrimi la aceasta noua provocare venita din partea trio-ului Rugina / Rasuceanu / Agopian (responsabile printre altele de lung metrajul Love Building si in aceasta luna de sequelul Alt Love Building).

Fetele stiu ce inseamna sa stai in sala de cinema si sa te bucuri de ce vezi pe ecran, si exact asta ne ofera. Se pare ca ele au gasit reteta succesului si ma bucur! Pentru ca din aceasta combinatie noi - spectatorii - iesim castigatori!

Ideea unirii celor patru scurt metraje intr-un pachet si, prin extensie, ideea lansarii acestui pachet in cinematografe, le-a venit producatorilor si regizorilor cu ocazia Festivalului International de Film Transilvania: dupa doua proiectii cu sala plina urmate de sesiuni de intrebari si raspunsuri extinse, concluzia a fost una singura: publicul roman iubeste scurt metrajele dar, cu exceptia festivalurilor de film, nu are unde sa le vada. Distribuitorul Freealize doreste sa schimbe aceasta stare de fapt... si ne aduce la cinema acest proiect inedit. Acordati o sansa acestor filme si mergeti la cinema sa le vedeti. Merita!

Sefi de cosmar 2 / Horrible Bosses 2 este cea de-a doua premiera a saptamanii. 

In 2011, publicul din intreaga lume, i-a adorat pe Nick, Dale si Kurt, eroii din Sefi de cosmar, care se luptau sub privirile atente ale unor sefi asa de monstruosi si scapati de sub control, incat au simtit ca singura solutie ar fi sa-i killereasca. 

Din fericire, ei au dat gres in mod spectaculos, incercand sa comita crima si ajungand sa intre intr-un carusel de panica si de decizii aberant de proaste. Toate acestea au propulsat filmul pe culmile box-office-ului si au sugerat ca nu oricine e facut sa comita crime, chiar daca ele sunt justificate. 

In Sefi de cosmar 2, Nick Dale si Kurt incearca sa devina proprii lor sefi si vin cu o inventie si cu o incercare noua de a trai visul american.

Noua aventura ii poarta pe cei trei pe teritorii necunoscute, in fata unor dusmani noi si formidabili, dar cu aceeasi chimie imbatabila, energie nebuneasca si entuziasm gata sa riste orice pe care Bateman, Charlie Day si Jason Sudeikis le-au conferit acestor roluri.

Sefi de cosmar 2 este o continuare care nu dezamageste. Chiar daca Kevin Spacey apare putin in film, iar Colin Farrell lipseste (evident), prezenta noilor veniti Chris Pine si a lui Christoph Waltz compenseaza lipsa.

Un film amuzant si relaxant care merita vazut. Asteptam Horrible Bosses 3 ca sa incheiem trilogia!

Pinguinii din Madagascar / Penguins of Madagascar. Mult asteptata animatie Pinguinii din Madagascar trebuie sa recunosc ca m-a amuzat si mi-a placut, desi ma duceam la cinema fara prea mari asteptari.

Ma bucur ca filmul s-a dovedit mai bun decat credeam si a dat dovada de inovatie. Pinguinii impreuna cu echipa Echipa North Wind ne plimba prin Venetia, Rio, Shanghai (pe care Pinguinii il cred Irlanda) spre amuzamentul spectatorilor de toate varstele. Aventurile lui Soldat, Skipper, Kowalski si Rico vor face deliciul celor mici dar ii vor amuza si pe cei mari in egala masura.

Ca in toate filmele de animatie, sunt foarte multe referinte la alte filme (avem o secventa care face referire la Star Trek). Pinguinii din Madagascar completeaza frumos cele trei filme Madagascar deja existente si duc mai departe povestea.

 

Jessabelle ajunge si ea pe marile ecrane la putin timp de la premiera unui alt film horror cu titlu asemanator (Annabelle). Chiar daca nu sunt surori si nu au nici un fel de legatura una cu cealalta, cele doua pelicule probabil vor naste cateva nedumeriri in randul spectatorilor.

Revenind la Jessabelle, aveti sansa de a vedea un nou horror care merge pe reteta clasica a mortilor care ne bantuie. Intorcandu-se in orasul natal Louisiana pentru a-si reveni dintr-un accident de masina, Jessabelle va trebui sa faca fata terorii unui spirit malefic ce astepta intoarcerea ei acasa. Uuuuu, mi-e frica deja!

 

Printrea atea blockbustere, era nevoie si de un film de arta. Este vorba de Ida, regizat de Pawel Pawlikowski (My Summer of Love, The Woman in the Fifth). Pelicula a castigat deja peste 25 de premii la festivalurile internationale de film in care a fost prezentat, inclusiv Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Londra, Premiul FIPRESCI pentru Prezentare Speciala la Toronto si Marele Premiu al Festivalului International de Film de la Varsovia. 

Deasemenea, Ida este unul din cele trei filme ajunse in finala competitiei pentru Premiul LUX al Parlamentului European din acest an.

Polonia, 1962. Anna este novice, o orfana crescuta de calugarite la manastire. Inainte de a se calugari, Anna trebuiesa o intalneasca pe Wanda, singura ei ruda in viata, care ii va spune ca este evreica. Cele doua femei incep o calatorie pentru a descoperi nu doar povestea tragica a familiei lor, ci si pe ele insele. Isi pun sub semnul intrebarii religia si toate ideile in care au crezut pana atunci.

Insula Lemurilor: Madagascar 3D este ultima premiera a saptamanii si este difuzata in exclusivitate in sala T-IMAX din Bucuresti. 

Suntem invitati sa petrecem 40 de minute in inima junglei africane, pe singura insula unde traiesc lemurii in libertate in prezent, primate care au supravietuit erei dinozaurilor. 

Dublat in limba romana de actorii Gheorghe Visu, Alexandrina Halic si Maria Ploae, documentarul pleaca de la o premiza interesanta dar nu reuseste sa fie la fel de captivant ca alte productii IMAX precum Spre Arctica / To the Arctic prezentat in 2012.

Copiii insa, probabil ca vor gusta acest documentar care li se adreseaza in mod direct lor.