Regizorul american Chad Gracia, castigatorul Marelui Premiu al Juriului pentru documentar la Festivalul de la Sundance 2015, in sectiunea World Cinema, va fi prezent la proiectia filmului sau, The Russian Woodpecker astazi, 29 aprilie, de la 16.30, la Cinema Studio. 

Primit cu entuziasm de critica internationala, The Russian Woodpecker merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean, Fedor Alexandrovici, care sustine ca in spatele exploziei de la Cernobil exista un motiv intunecat, care implica serviciile secrete sovietice si o instalatie militara poreclita „Ciocanitoarea ruseasca”. 

„E povestea unuia dintre cei mai fascinanti oameni pe care i-am intalnit in viata mea”, spune Gracia. In timpul filmarilor in Ucraina, cameramanul Artem Rizhikov a fost tinta unui lunetist. 

Pasionat de literatura slava, Chad Gracia a studiat limba rusa si a fost fondatorul proiectului Inverse Theater si director de dezvoltare la New Globe Theater din New York. Timp de cativa ani, a produs ActorTips.com, un amplu proiect online dedicat actorilor in formare din lumea intreaga. 

Este co-autorul piesei Gilgamesh, alaturi de castigatorul Premiului Pulitzer, Yusef Komunyakaa, si detine o companie financiara axata pe Orientul Mijlociu, The Gracia Group. 

The Russian Woodpecker este primul sau film. Cineastul va raspunde intrebarilor la finalul proiectiei din competitia Cinepolitica. Documentarul va fi proiectat si joi, de la 18.30, la Studio.

Incursiunile marca VICE in Rusia si Ucraina – documentarele de scurtmetraj Potretul unui oligarh rus, Ruleta ruseasca: invazia Ucrainei, Armata fantoma a Rusiei - vor fi proiectate azi, de la 18.30, in Frontline Club din Bucuresti. 

Proiectia va fi urmata de o dezbatere la care vor lua parte jurnalistii Catalin Gombos, fost corespondent de razboi in Irak si in Afghanistan, Octavian Coman si Ovidiu Ohanesian,  alaturi de Ioana Moldoveanu, redactor-sef Vice Romania.

Tot astazi, 29 aprilie, de la 18.30, la Cinema Studio, spectatorii pot viziona in premiera la Cinepolitica The State-Mafia Pact (r. Sabina Guzzanti), un subiect extrem de fierbinte: pactul dintre stat si grupurile mafiote in Italia. 

De la 20.30, va rula un alt film din competitie, Labyrinth of Lies, bazat pe investigatia reala a unui procuror, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Acesta descopera ca institutii guvernamentale mari sunt implicate intr-o conspiratie care urmareste musamalizarea crimelor nazismului.

La 20.00, la Cinema Elvire Popesco va fi proiectat mult-asteptatul Timbuktu (r. Abderrahmane Sissako), un film tulburator despre ascensiunea islamistilor si cruzimea demersului lor. 

Filmul a castigat doua premii la Cannes, zece trofee César si a fost nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film strain. Le Temps des Aveux / Vremea spovedaniei, regizat de Régis Wargnier, inspirat de cartea autobiografica a antropologului francez Francois Bizot, capturat de khmeri rosii in 1971, poate fi vizionat de la ora 18.00.

In ultima zi de Cinepolitica, pe 30 aprilie, de la 18.00, la Elvire Popesco, Bankwatch Romania va prezenta exemple din eforturile organizatiei de a opri impactele negative de mediu ale investitiilor financiare europene in tari in curs de dezvoltare joi. In program - o expozitie foto, proiectii in premiera ale unor filme-ancheta din Ucraina si Tunisia despre batalia unor comunitati locale cu giganti energetici si dezbatere interactiva cu invitati din sectorul cooperarii pentru dezvoltare si protectia mediului din Romania

Cinepolitica se inchide la 20.00, la Cinema Studio, cu un proiect unic, Words with Gods / Vorbind cu zeii, un film-antologie in care Guillermo Arriaga, Emir Kusturica, Amos Gitai, Hector Babenco, Bahman Gobadi, Mira Nair, Warwick Thornton, Hideo Nakata si Álex de la Iglesia vorbesc despre oameni si relatia lor cu Dumnezeu, in 9 scurt metraje. Proiectul a fost curatoriat de scriitorul Mario Vargas Llosa, iar responsabil pentru tema muzicala este celebrul Peter Gabriel.      

Cea de-a patra editie a Festivalul International de Film Cinepolitica are loc intre 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio si Elvire Popesco.

Organizat de Asociatia Cultura si Imagine, Festivalul International de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC) si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte). Evenimentul este finantat de Centrul National al Cinematografiei (CNC). 

Site oficial: www.cinepolitica.ro | Facebook: www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival