Goethe-Institut organizeaza in perioada 31 octombrie- 6 noiembrie 2014 Zilele Filmului German la Bucuresti. CineFan.ro este pentru al optulea an consecutiv partener media al evenimentului si sustine acest festival foarte important pentru Bucuresti.

Festivalul va avea loc la Cinematograful Studio si va proiecta in fata publicului bucurestean 12 productii germane de succes ale ultimilor ani.  

Deschiderea festivalului va fi facuta de avanpremiera in cinematografe a filmului Kreuzweg / Patimile Mariei / Stations Of The Cross (foto sus), castigator al Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu in 2014, distribuit in Romania din luna noiembrie de Parada Film.

Cele 12 filme prezentate in cadrul Zilelor Filmului German la Bucuresti sunt opt filme de fictiune si patru documentare, prezentate pe parcursul a sapte seri la Cinematograful Studio. 

Zilele Filmului German au devenit o traditie a peisajului cultural bucurestean, anul acesta avand loc a IX-a editie, in care vor fi prezentate filme artistice si documentare recente, deosebite, care au gasit recunoasterela festivaluri internationale. 

Programul de filme este imbogatit prin prezenta invitatiilor, regizori, producatori, scenaristisi actori din Germania, cu care publicul bucurestean va avea ocazia sa intre in dialog dupa prezentarea filmelor lor. ” - Beate Kohler, Directoarea Goethe- Institut Bucuresti.

“Subiectele filmelor si documentarelor din acest an combina cautarea apartenentei, a modelelor de viata si, mai ales, a modelelor familiale in Germania de azi si in lume. Este tanara, indrazneata, are personalitate si umor, este puternica si inteligenta –  cinematografia germana, la cel mai inalt nivel al sau de performanta! 

Filmele cuprinse in programului Zilelor Filmului German si-au avut premiera in cadrul a cinci dintre cele mai prestigioase festivaluri din lume si reprezinta experiente cinematografice de neratat. 

Acesta este si motivul pentru care mi-am dorit sa le impartasesc publicului bucurestean”, declara regizorul german de origine romana Alexander Nanau, care a facut selectia filmelor de anul acesta.

Accesul la proiectii se va face in baza biletelor cumparate de la casa de bilete a cinematografului la pretul de 10 Lei / bilet sau in baza abonamentelor de 28 Lei / 4 intrari.

Goethe-Institut este o institutie culturala ce promoveaza cultura Republicii Federale Germane pe plan mondial, cu scopul de a sustine limba germana in strainatate si colaborarea internationala in plan cultural.

Prin informatii despre viata culturala, sociala si politica, Goethe-Institut prezinta un vast tablou al realitatii germane, raspunzand pozitiv provocarilor culturalpolitice impuse de globalizare si dezvoltand concepte inovatoare pentru a crea prin intelegere o lume mai umana in care diversitatea culturala este recunoscuta ca o adevarata bogatie.

Toate filmele vor fi subtitrate in limba romana.

 

CineFan va prezinta programul evenimentului:

31 octombrie – 6 noiembrie 2014, CINEMA STUDIO

Vineri, 31 octombrie: DESCHIDEREA FESTIVALULUI

19:00 Patimile Mariei / Kreuzweg (r. Dietrich Bruggemann, 2014, 107 min).

Este o poveste despre religie, devotament si credinta habotnica, spusa in 14 cadre lungi. Castigator al Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu.

Invitati: Anna Bruggemann (scenariu), Lea van Acken.

Sambata, 1 noiembrie

18:00 Finsterworld (r. Frauke Finsterwalder, 2013, 91 min)

Este o piesa cu 12 personaje principale care interactioneaza gradual unele cu celelalte, intr-un scenariu alambicat si fantastic.

20:00 Parinti / Eltern (r. Robert Thalheim, 2013, 100 min).

Comedia prezinta un tata, o mama, doi copii, doua locuri de munca, un hamster si multa dezordine, caci tatal, care a renuntat pentru cativa ani la cariera isi doreste sa se intoarca la profesia lui si angajeaza o bona.

Duminica, 2 noiembrie

18:00 Alias (r. Jens Junker, documentar, 2009, 80 min).

In acest documentar un baietel creste intr-o lume frumoasa, alaturi de fratii si surorile lui, intr-o familie mic burgheza religioasa. In jurul varstei de 20 de ani, intr-un acces de furie, tatal lui ii spune un presupus adevar despre originea lui. Intreaga familie ii apare atunci ca o constructie subreda, bazata de ipocrizie, iar membrii sai par a fi paznicii tacuti ai unui mare secret.

20:15 Love Steaks (r. Jakob Lass, 2013, 90 min)

Un hotel de lux, cu clientela de lux si personal iritabil. Un cuplu care s-ar putea indragosti, sau ar putea abandona posibila lor relatie chiar in faza de inceput.

Luni, 3 noiembrie

18:00 Houston (r. Bastian Gunther, 2013, 107 min).

In aceasta drama un headhunter din Germania pleaca intr-o calatorie la Houston, Texas, in cautarea unui cunoscut CEO al unei companii petroliere, dar se pare ca aceasta calatorie ii destrama cu totul viata.

20:15 Farewell Herr Schwarz (r. Yael Reuveny, documentar, 2013, 96 min).

Documantarul prezinta urmarile unei decizii luate de un frate si o sora in 1945: o intalnire ratata, doua familii si trei generatii.

Marti, 4 noiembrie

18:00 Sotia politistului / Die Frau des Polizisten (r. Philip Groning, 2013, 175 min).

O viata de familie aparent obisnuita este, de asemenea, o viata de violenta in crestere, masurata prin vanataile intunecate ale mamei din familie, sotia ofiterului de politie.

Miercuri, 5 noiembrie

18:00 Layla Fourie (r. Pia Marais, 2013, 108 min).

Thrillerul este povestea unei tinere mame singure din Africa de Sud care primeste la serviciu rolul de poligrafist. Intr-un mediu constant dominat de neincredere, minciuna si frica, Layla devine ea insasi suspect in scurt timp.

20:15 Nu ma uita / Vergiss mein nicht (r. David Sieveking, documentar, 2012, 88 min).

Este povestea surprinsa cu umor si emotie a regizorului David Sieveking care urmareste ingrijirea la domiciliu a mamei sale care sufera de boala Alzheimer. In aceasta perioada grea, intreaga familie are de-a face cu conflicte mocnite si incearca sa gaseseasca noi resurse de solidaritate intre ei.

Joi, 6 noiembrie

18:00 Afara e vara / Draussen ist Sommer (r. Friederike Jehn, 2013, 96 min).

Ranita de o aventura a tatalui, o familie germana se muta spre Elvetia, in speranta de a se reuni intr-un decor idilic. Dar pentru mama si copii noul inceput intr-o tara straina nu este deloc usor.

20:00 Cazul Hodorkovski / Der Fall Chodorkowski (r. Cyril Tuschi, documentar, 2008-2011, 116 min)

Documentarul este o calatorie personala a lui Hodorkovski, cel mai bogat rus, care il contesta pe presedintele Putin. Filmul surprinde lupta titanilor care a inceput atunci cand, avertizat de Putin sa stea departe, Hodorkovski s-a intors in Rusia, stiind ca va fi inchis.