Unul dintre cele mai ambitioase proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani, Aferim! in regia lui Radu Jude, a primit sustinerea uneia dintre cele mai importante surse de finantare a proiectelor cinematografice din Germania – Fondul de film si media al Regiunii Renania de Nord –Westfalia (NRW).

Aferim!, pelicula ce va intra in productie la mijlocul lunii iunie, a primit saptamana aceasta o finantare de 180.000 de euro din partea Film und Medienstiftung NRW. 

Cel de-al treilea proiect de lung metraj semnat de regizorul Radu Jude, produs de Hi Film Productions, a mai primit pana acum sprijin din partea Centrului National al Cinematografiei, Fondul Cinematografic National din Bulgaria, Programul Media al Uniunii Europene si Programul Eurimages al Consiliului Europei si este realizat cu participarea HBO Europe.

Povestea westernului balcanic Aferim! se petrece in Valahia primei jumatati a secolului al XIX lea, perioada in care, desi Tarile Romane intrasera pe drumul unei modernizari lente si ireversibile, existau inca realitati sociale care tineau de un alt timp si de o alta mentalitate. 

Una din aceste realitati o reprezinta sclavia romilor, care a durat din secolul al XIII-lea pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, fenomen vag cunoscut si aproape inexistent in dezbaterea publica actuala, desi repercusiunile lui afecteaza in continuare viata sociala din Romania. 

Similar, relatiile dintre barbati si femei sunt inca, cel putin in mediul rural, guvernate de un tip de mentalitate care vine din trecut, fara ca noi, cei de azi, sa fim cu adevarat constienti de asta. 

Subiectul filmului se concentreaza in jurul zapciului Costandin, care este angajat de boierul din zona lui sa-l gaseasca pe Carfin, un sclav rom fugit din gospodaria sa.

Scenariul este semnat de Radu Jude si Florin Lazarescu, imaginea va purta semnatura lui Marius Panduru, scenografia apartine Augustinei Stanciu, iar costumele vor fi realizate de Dana Paparuz.

Radu Jude este regizorul scurt metrajelor castigatoare a numeroase premii Lampa cu caciula, Alexandra, O umbra de nor

Lung metrajul de debut, Cea mai fericita fata din lume a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lung metraj realizat de Radu Jude, Toata lumea din familia noastra,  a fost proiectat in premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Berlin, in sectiunea Forum, si a avut premiera in cinematografele din Romania in luna aprilie 2012. 

Toata lumea din familia noastra a obtinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or si Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului International de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Romanesc la TIFF si Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.