Doua proiecte noi, initiate anul acesta de Festivalul International de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie, Cluj-Napoca), isi propun sa descopere talente noi si sa sprijine cineastii romani. 

Transilvania Film Festival Fund (TFFF) este un fond care va oferi sprijin financiar pentru productia de scurt metraje si documentare cineastilor din zona Transilvaniei, in timp ce Transilvania Pitch Stop (TPS) este o platforma prin care cineasti aflati la inceput de drum, din orice colt al tarii, au sansa de a-si dezvolta si prezenta proiectele de lung metraj in fata unor potentiali producatori si finantatori romani si straini.

In lipsa unor proiecte si initiative sustinute care sa stimuleze, deopotriva, co-productiile dar si derularea unor proiecte independente de film, cineastii romani isi inscriu anual proiectele noi la evenimente similare organizate de catre alte festivaluri din regiune, cum sunt cele de la Sofia sau Sarajevo. Incepand cu editia a 13-a, TIFF organizeaza primul program de amploare in acest sens din Romania.

Transilvania Film Festival Fund (TFFF) a fost creat cu scopul de a descoperi si sustine noi talente din regiunea Transilvaniei. TFFF va sprijini dezvoltarea si productia a pana la trei scurtmetraje si / sau documentare realizate in Transilvania, oferind sprijin financiar, dar si consultanta in ultima etapa a productiei, din punct de vedere creativ, marketing si distributie. Judetele eligibile sunt Alba, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mures, Salaj si Sibiu.

Este eligibil pentru un grant TFFF orice artist rezident in regiunea Transilvaniei, precum si orice cineast roman (cetatean sau rezident) care are un proiect ce ar urma sa fie filmat in Transilvania sau care are in componenta echipei sale, in pozitii cheie (director de imagine, scenograf, pictor de costume, actor, editor etc.), profesionisti rezidenti intr-unul dintre cele 10 judete enumerate. 

TIFF va decide anual cuantumul granturilor care se vor acorda, dar ele nu vor depasi 3000 euro per proiect. TFFF isi va desemna o comisie formata din trei experti, care va decide proiectele castigatoare. Cineastii castigatorii vor fi invitati la TIFF, in cadrul sectiunii Zilele Filmului Romanesc.

Aplicatiile trebuie trimise pana la data de 15 mai 2014. Procesul de aplicare are loc doar online. Pentru a inscrie un proiect, este necesara crearea unui cont pe platforma eventival.eu, la acest link. Regulamentul complet poate fi consultat pe site-ul www.tiff.ro (http://tiff.ro/transilvania-film-festival-fund/regulament). 

Transilvania Pitch Stop (TPS) este un eveniment organizat in colaborare cu Transilvania Talent Lab, in cadrul TIFF, cu scopul de descoperi si sprijini o selectie puternica de proiecte de lung metraj ale cineastilor romani aflati la primul sau al doilea film. 

TPS le ofera participantilor sansa de a face parte dintr-un atelier personalizat de dezvoltare de scenariu, pe proiectul cu care au aplicat, si de pregatire in vederea sustinerii lui in cadrul unui eveniment public, in prezenta unor potentiali parteneri internationali. Sunt eligibile proiectele de lung metraj de fictiune aflate intr-o etapa de inceput a dezvoltarii, cu regizori romani aflati la primul sau al doilea film. Este recomandata, dar nu obligatorie, prezenta unui producator atasat proiectului. 

Se va acorda o atentie speciala proiectelor de calitate cu sanse mari de a fi realizate, cu accent pe cele cu buget redus si independente. O comisie de selectie va alege un numar de maxim sase proiecte, care vor fi prezentate ulterior in cadrul sesiunii de pitching. 

Pentru proiectele selectionate, regizorul si producatorul (daca exista un producator atasat) vor lua parte la  atelierele special concepute pe durata Transilvania Talent Lab. Cei selectati vor forma grupuri de lucru - echipele si trainerii. Vineri, 6 iunie 2014, toate echipele vor avea sansa de a-si prezenta public proiectul in fata unor posibili producatori si finantatori, iar prezentarile vor fi urmate de o serie de intalniri cu profesionisti din industrie.

Vor fi acordate doua premii, in urma votului profesionistilor prezenti la Transilvania Pitch Stop: TPS Development Award (premiu in numerar) si TPS Production Award, constand in servicii de productie si / sau post-productie.

Aplicatiile pot fi trimise pana la data de 11 mai 2014. Procesul de aplicare are loc doar online. Pentru a inscrie un proiect, este necesara crearea unui cont pe platforma eventival.eu, la acest link. Regulamentul complet poate fi consultat pe site-ul www.tiff.ro (http://tiff.ro/transilvania-pitch-stop/regulament).

Filmele realizate cu sprijinul celor doua programe vor avea premiera nationala in editiile viitoare ale TIFF.

Festivalul International de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie 2014) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociaţia pentru Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.