Renumitul regizor, scenarist si producator polonez Krzysztof Zanussi va primi Premiul pentru intreaga cariera la cea de-a 13-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Cineastul va fi celebrat la gala de inchidere a TIFF, dar si in cadrul unei proiectii speciale a lung metrajului sau de debut, care l-a lansat in forta in lumea cinematografiei, in 1969 – Structura cristalului.

Zanussi va sustine si un masterclass pentru pasionatii de film duminica, 8 iunie. 

Krzysztof Zanussi (74 de ani) a regizat peste 40 de filme de fictiune si documentare, pentru cinema si TV, majoritatea multi-premiate in festivaluri. 

Debutul in lung metraj de cinema cu Structura cristalului (1969) i-a adus premii importante la Mar del Plata si Valladolid si recunoasterea criticii internationale. 

Au urmat filme ca Iluminarea (1973) – Leopardul de Aur si Premiul FIPRESCI la Locarno -, A Woman’s Decision (1975) – Premiul OCIC la Berlin, Spirala (1978) – Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, The Constant Factor (1980) – Premiul pentru regie si Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, Imperativ (1982) – Premiul Pasinetti si Marele Premiu al Juriului la Venetia, Anul soarelui linistit (1984) – distins cu Leul de Aur la Venetia si nominalizat la Globul de Aur, sau Persona non grata (2005), inclus in competitia de la Venetia.

Krzysztof Zanussi este profesor la Silesian University din Katówice si la European Graduate School din Elvetia si conduce studiourile TOR din Polonia. 

A fost distins cu numeroase premii internationale, este presedinte al European Federation of Audiovisual Performers si consultant la Comisiei Pontificale pentru Cultura a Vaticanului.

In 2001, a obtinut titlul de Honoris Causa din partea Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. 

Zanussi pune in scena, totodata, spectacole de teatru si opera la Milano, Palermo, Bonn, Cracovia sau Roma. Viata sa si opera sa au fost subiectul documentarului Anxiety / Niepokój (2004), de Krzysztof Tchórzewski.

Un eveniment special la TIFF va fi si premiera impresionantului Cathedrals of Culture 3D, un documentar 3D despre cladiri iconice din lume, regizat, printre altii, si de regretatul Michael Glawogger, decedat pe 23 aprilie. 

Ceilalti cinci autori sunt Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Ainouz si Margreth Olin

Fiecare a regizat un fragment, alegandu-si cladirea care il inspira cel mai mult, de la Centrul Pompidou si Biblioteca Nationala din Rusia, la inchisoarea Halden sau manastirea Salk Institute din California.

Cathedrals of Culture 3D a fost proiectat in premiera mondiala la Berlinala, iar la Cluj va fi prezentat de producatorul Erwin M. Schmidt si de apreciatul regizor brazilian Karim Ainouz (Madame Sata, The Silver Cliff).

Spectatorii ii vor reintalni la TIFF si pe unii dintre eroii marelui ecran, populari in comunism. 

Trilogia ardelenilor, care beneficiaza de copii noi pe 35 mm, prezentate toamna trecuta la Making Waves: New Romanian Cinema, va fi proiectata intr-un maraton inedit la Cluj. Profetul, aurul si ardelenii (r. Dan Pita, 1979), Artista, dolarii si ardelenii (r. Mircea Veroiu, 1981) si Pruncul, petrolul si ardelenii (Dan Pita, 1982) au fost vazute de peste 17 milioane de romani, inainte de 1989.

Iubitorii de film vor putea urmari, cot la cot cu fanii fotbalului, clasicul Fever Pitch (r. David Evans, 1997), o ecranizare dupa Nick Hornby, cu Colin Firth in rolul unui microbist a carui viata e indisolubil legata de cea a echipei sale favorite, Arsenal. 

Filmul va avea parte de o proiectie de gala in cinstea producatorului britanic Nik Powell, director al National Film and Television School din Marea Britanie, care va fi prezent la TIFF in calitate de membru al juriului. 

In onoarea unui alt invitat special si membru al juriului, Michael Kutza, directorul Festivalului International de Film de la Chicago, va fi adus la Cluj Strictly Ballroom (r. Baz Luhrmann, 1992). 

Filmul a castigat trofeul Silver Hugo pentru Cel mai bun debut la Chicago. Proiectia de gala va marca 50 de ani de la infiintarea prestigiosului festivalul american de catre Michael Kutza

In an electoral, Viva la liberta! (r. Roberto Ando) va provoca dezbateri despre ce inseamna politica azi, in Romania, la care vor participa politicieni, analisti si jurnalisti. 

Absurda si contemplativa, comedia cu Tony Servillo in dublu rol – al liderului unui partid de opozitie care dispare fara urma si al fratelui sau geaman, scos dintr-un spital de boli mintale pentru a-l inlocui – e o satira a politicii actuale din Italia, care se suprapune perfect peste cea din Romania. 

Viva la liberta! a fost premiat pentru scenariu si interpretare la premiile David di Donatello si a rulat in competitia Karlovy Vary. 

Festivalul International de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie 2014) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.