Unul dintre cei mai iubiti si apreciati actori de teatru si film, Victor Rebengiuc va primi Premiul de Excelenta al celei de-a VI-a editii a Festivalului International de Film Comedy Cluj. 

Evenimentul va fi marcat prin proiectia speciala a filmului De ce trag clopotele, Mitica? (regia Lucian Pintilie, 1981) programat vineri, 17 octombrie, ora 18:30 la Cinema Victoria in prezenta maestrului Rebengiuc. 

Actor de o versatilitate incredibila, multicolor si profund, teluric si subtil, cu o experienta de peste 50 de ani in teatru si film, Victor Rebengiuc este o figura marcanta in dezvoltarea culturii romanesti. 

Tipatescu, Apostol Bologa, Tanase Scatiu, Iancu Pampon, Ilie Moromete sau Niki Ardelean sunt doar cateva din seria rolurilor memorabile. 

Celebrul actor a jucat pe scenele teatrelor bucurestene alaturi de Leopoldina Balanuţa, Olga Tudorache si George Constantin in proiectele experimentale ale lui Radu Penciulescu (Doi pe un balansoar, Tango sau Richard al II-lea). 

Actorul de teatru Victor Rebengiuc a putut experimenta in creatii solide latura tragica (Lungul drum al zilei catre noapte), dramatica (Un tramvai numit dorinta) si comica (O scrisoare pierduta). A colaborat cu nume mari ale teatrului romanesc: Liviu Ciulei, Andrei Serban sau Alexandru Dabija

Rolul din Padurea Spanzuratilor i-a marcat cariera cinematografica. Respins initial la probe de catre regizorul Liviu Ciulei pentru chipul “prea angelic”, Victor Rebengiuc a convins prin empatia interioara cu personajul lui Apostol Bologa. Cronicile acelor vremuri sunt memorabile: “Unde a gasit Rebengiuc ochii aia?”. 

Cariera in cinema a avut un traseu la fel de coerent si sustinut. In 1974 il reprezenta pe Horia Baniciu, legionarul revenit in Romania dupa 1945, in Conspiratia lui Manole Marcus. Un exemplu perfect de versatilitate actoriceasca, unul dintre cele mai complexe personaje malefice ale filmului romanesc construit in tonuri insinuante si nuante subtile. 

Urmatorul sau rol mult mai halucinant este Tanase Scatiu in filmul cu acelasi nume semnat de Dan Pita. In anul 1981 da viata personajului Iancu Pampon in De ce trag clopotele, Mitica? al lui Pintilie. Un film in care grobianismul violent atingea cote abisale. 

Au urmat Faleze de nisip (regia Dan Pita, 1984), Padureanca (regia Nicolae Margineanu, 1987) si celebrul Morometii (regia Stere Gulea, 1988). 

Lista continua cu rolurile principale din Niki Ardelean, colonel in rezerva (Lucian Pintilie, 2003) sau Medalia de onoare (Calin Peter Netzer, 2012) pentru care a primit cele mai multe distinctii la Torino, Salonic, dar si premiul Gopo pentru cel mai bun actor. 

Cel mai recent rol din pelicula Cainele japonez (Tudor Cristian Jurgiu, 2013), propunerea Romaniei la Premiile Oscar 2015, i-a adus cel de-al doilea Gopo din cariera. 

Anul acesta, Victor Rebengiuc a fost distins de UNITER cu Premiul de Excelenta pe care maestrul l-a dedicat „Generatiei 1956” alaturi de care a debutat (Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, George Constantin, Silvia Popovici, Constantin Rautchi).

Festivalul International de Film Comedy Cluj prezinta proiectia speciala a filmului De ce trag clopotele, Mitica?

Interzis timp de 10 ani in perioada comunista, filmul lui Lucian Pintilie se bazeaza pe piesa De-ale Carnavalului a lui I.L. Caragiale si exploreza universul micii burghezii meschine, macinata de nimicuri si aventuri sentimentale. 

Victor Rebengiuc apare intr-o distributie de exceptie alaturi de Gheorghe Dinica, Mariana Mihut, Tora Vasilescu si Stefan Iordache

Festivalul International de Film Comedy Cluj este organizat de Fundatia Europeana pentru Cultura Urbana.

Foto: Alex Galmeanu / Esquire.