De curand, regizorul Peter Jackson a afirmat intr-un interviu pentru Moviefone ca noii regizori folosesc prea multa tehnologie in filmele lor. 

Acesta declara: “Industria si aparitia tehnologiei s-au cam ratacit. Au devenit prea dominate de franciza si de super eroi.”

Declaratia este surprinzator de amuzanta avand in vedere ca Jackson abia a terminat de realizat ultimul film al francizei The Hobbit si ca si inainte a folosit lumea din Middle Earth pentru alte trei filme. In acelasi timp nu s-a concentrat extrem de mult pe respectarea firului narativ din carte, o parere impartasita de foarte multi fani Tolkien.

De asemenea Jackson a folosit si el foarte multe efecte speciale in trilogia The Hobbit. Spre exemplu orcii din Stapanul Inelelor erau actori reali cu un machiaj profesionist. Orcii din The Hobbit sunt creati pe calculator, deci mai putin autentici. Interactiunea actorilor cu acestia pare putin mai ne naturala fata de Lord of the Rings.

Multe elemente din The Hobbit erau generate pe calculator, scenele cand dragonul incendiaza orasul, capcaunii, orcii, dragonul, unii din gnomi, bataliile. 

Dupa ce am vazut al treilea film The Hobbit: The Battle of Five Armies am vazut cat de predominante sunt efectele speciale. Catodata aveam impresia ca ma uit la un video dintre doua niveluri ale unui joc pe calculator. Totul era frumos generat si randat astfel incat sa para cat mai real. 

Totusi ochiul uman detecteaza imediat atunci cand un mediu simulat este nenatural, in ciuda evolutiei extraordinare a recreerii peisajelor si obiectelor in mediul virtual.

Daca folosirea intensiva a tehnologiei este buna sau nu ramane la latitudinea regizorilor si publicului, insa Peter Jackson nu poate poza intr-un regizor care nu prea se atinge de efectele speciale.