Am onoarea, colegi si prieteni cinefani sa va prezint alaturat review-ul meu pentru un alt nume greu al inceputului de an 2016, respective The Revenant, dupa cum urmeaza:

As dori sa mentionez de la inceput ca The Revenant nu este un film ca oricare altul, face parte din categoria de prestigiu a acestei forme de arta, fiind realmente o capodopera semnata de deja consacratul Alejandro G. Inarritu, care poate reusi performanta de a fi primul regizor care castiga Premiul Oscar in doi ani consecutivi la categoriile Cel mai bun film si Cel mai bun regizor.

Privind distributia pelicule noastre, trebuie sa remarcam in primul rand alegerea lui Leonardo DiCaprio in rolul eroului principal Hugh Glass, Tom Hardy este antagonistul John Fitzgerald iar Domhnall Gleeson este Captanul Andrew Henry, toti trei fiind actori de foarte mare valoare, toti in varf de cariera, fapt ce ridica automat si calitatea filmului.

Ca fir narativ, filmul nostru este o adaptare a nuvelei lui Michael PunkeThe Revenant: A Novel of Revenge, privind viata si aventura bazate pe fapte reale ale lui Hugh Glass, un coordonator de expeditie privata de la inceputul anilor 1820 care a supravietuit unui atac absolut fioros al unui urs grizzly, fiind supus unor tratamente absolut inumane chiar si pentru perioada respectiva, insa care gaseste puterea interioara sa revina si sa isi caute razbunarea fata de cei care l-au parasit.

The Revenant este o drama cat se poate de dura prin natura evenimentelor ce ne sunt prezentate, avand anumite situatii in care violenta, abuzurile si barbarismul se apropie si ocazional depasesc granita imaginara dintre scenele ce pot fi portretizate de actori si intamplarile macabre din realitate, cele ce sunt prea intunecate pentru a fi povestite. 

Aici consider ca filmul nostru si-a asumat riscul de a fi prea aproape de realitate si a avut curajul de a nu cosmetiza scenele cu impact emotional, o lama cu doua taisuri, rezultatul fiind subiectiv dupa gustul fiecaruia.

Aspectul de film dur este conferit si de modalitatea foarte personala (la propriu) de filmare, fiind numeroase scene in care datorita distantei foarte reduse dintre personaje si camera, obiectivul a fost aburit de respiratia interpretului, secventa ce a trecut prin filtrul regizorului si editorilor, fapt ce denota dorinta intentionata de a pune publicul in imediata apropiere a actiunii, o idee foarte reusita si pusa in prim plan cu o mare maiestrie.

De departe, dupa cum era si de asteptat, scena in care eroul principal este atacat de ursul grizzly este un deliciu vizual si emotional, fiind o una dintre cele mai impresionante secvente de actiune ce a fost filmata vreodata, iar faptul ca a fost realizata prin filmarea dintr-o singura bucata, foarte apropiata atat de Hugh Glass cat si de ferocele animal, denota o alta doza de maiestrie din partea echipei de productie.

Daca tot suntem la capitolul imagine, trebuie apreciate in mod deosebit calitatea extrem de ridicata a cinematografiei si montajul, filmul aratand intr-un mod exceptional iar cursivitatea scenelor este realizata cu o mare atentie la detalii si la efortul fizic si psihic al actorilor.

Povestea filmului se invarte in jurul personajului lui Hugh Glass, a trairilor sale emotionale dar mai ales fizice si ne prezinta cruda realitate din activitatile de exterminare a bastinasilor nord-americani dar si razbunarea acestora cu aceeasi unitate de masura.

Desfasurarea actiunii este extrem de violenta si din acest motiv va sfatuiesc sa evitati vizionarea filmului de catre copii cu varste mai mici de 15 ani sau de catre persoanele mai usor de influentat emotional, intrucat filmul nostru debordeaza de secvente extrem de violente (poate chiar inumane).

Trebuie apreciat in mod deosebit si efortul fizic incredibil depus de actori pentru a intruchipa personajele principale, atat Leonardo DiCaprio cat si Tom Hardy fiind recompensati cu o nominalizare la premiul Oscar si consider ca primul este mare favorit la premiul de Cel mai bun actor in rol principal la baiate cu Edie Redmayne pentru rolul din The Danish Girl.

Leonardo DiCaprio impreuna cu regizorul Alejandro G. Innaritu pe platourile de filmare de la The Revenant.

Intrucat doresc sa imi pastrez subiectivitatea, consider ca The Revenant are toate atuurile (buget, regizor, cinematografie, actori, scenariu...) necesare unui film exceptional, insa am ramas cu impresia ca i-a lipsit emotivitatea pozitiva si ca s-a rezumat la o succesiune de secvente ce au debordat de intensitate si duritatea extrema, insa acest aspect nu este pe gustul tuturor.

In ciuda faptului ca The Revenant a primit nu mai putin de 12 nominalizari la Oscar si este principalul favorit la cele mai importante statuete, am impresia ca daca am judeca la sange fiecare categorie in parte, contracandidatii ar avea succes, insa per ansamblu, impreuna cu Mad Max: Fury Road, se intrec pentru titlul de cel mai bun film al anului 2015 si sunt de parere ca va pierde.

Va recomand cu cea mai mare caldura sa va rezervati doua ore si jumatate din timpul dumneavoastra si sa vizionati filmul The Revenant, unul dintre cele mai captivante filme realizate vreodata si va asigur ca la finalul peliculei nu veti regreta pentru nici o secunda, fiind unul dintre cele mai bune filme din ultimii ani.

Multumesc Odeon Cineplex pentru invitatia la acest film.