Primul road movie romanesc modern poate fi vazut pe Cinepub din aceasta saptamana.

Pe Cinepub poate fi vizionat, gratuit si legal, filmul de debut al lui Mircea Daneliuc, Cursa (1975), cu Tora Vasilescu, Mircea Albulescu si Constantin Diplan in rolurile principale. 

In 2016, CINEPUB va propune (re)descoperirea, film cu film, a “lupului  singuratic al filmului romanesc” (Titus Vijeu). 

Dupa Iacob, opera de maturitate, puternica, ravasitoare, road movie existential, pe Cinepub puteti viziona debutul regizoral in lung metraj al lui Mircea Daneliuc: Cursa

“La doi-trei ani de la faimoasele Teze din iulie […], Daneliuc oferea prin filmul sau de debut o replica indrazneata proiectelor radicale ale lui Nicolae Ceausescu.” (Titus Vijeu). 

Cursa este opera care deschide un sir lung de filme despre, cu si pe drumul a trei decenii de realism socialist si grotesc post comunist, filtrate de lupa necrutatoare a lui Daneliuc. Alaturi de Wenders, Godard, Fellini si mai tanarul Zvyagintsev, regizorul roman este unul dintre marii maestrii europeni ai genului road movie si doar un destin ciudat a aminat sine-die recunoasterea pe masura a solitarului erou anti-sistem.” (Lucian Georgescu). 

Filmul spune povestea lui Savu si Panait, doi soferi care lucreaza pentru o firma de constructii-montaj. Ei trebuie sa asigure deplasarea unui utilaj gigant. Pe drum, o intalnesc pe Maria, o tanara plecata spre logodnicul ei, aflat chiar in localitatea de destinatie a transportului. Maria si-a pierdut atat actele de identitate, cat si biletul de tren.  

Dupa lansarea filmului “acceleratul Daneliuc e tras pe linie moarta. Sa astepte acolo, sa-si limpezeasca gandurile, sa se cuminteasca”. Motivul? “Nu scoti din visterie bani ca sa finantezi filme in care publicul sa poata vedea o altfel de lume decat cea proiectata de principiile insufletitoare ale partidului. ” (Titus Vijeu)

Pe Cinepub urmeaza alte titluri de Mircea Daneliuc, iar spectatorii vor putea sa afle daca “acceleratul Daneliuc s-a lasat “cumintit” - sau nu - odata cu urmatoarele filme... 

Filmele sunt disponibile online, gratuit si legal pe CINEPUB.

Informatii despre toate filmele din portofoliul Cinepub se gasesc pe site-ul oficial. (www.cinepub.ro)

Cinepub.ro (www.cinepub.ro) este singurul portal de cinema romanesc online, distribuit gratuit si cu acordul legal al producatorilor si cineastilor independenti, cu premiere in fiecare joi seara, de fictiune, documentar sau animatie, scurt sau lungmetraj.