In perioada 26 februarie-2 aprilie 2016, in Ungaria se va desfasura cea de a XVI-a editie a Festivalului Francofoniei.

Manifestarea cultural-educativa de mare amploare este organizata de Institutul Francez, Ambasada Frantei, ambasade si institute culturale ale unor state membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF) care isi desfasoara activitatea in capitala ungara, alaturi de un numar important de institutii culturale ungare, cu sprijinul Guvernului ungar.

In cadrul Festivalului Francofoniei, Institutul Cultural Roman Budapesta ofera un recital de muzica clasica, sustinut de Andrei Kivu (violoncel) si Mara Dobrescu (pian), in 29 martie 2016, la orele 18,00, la Budapest Music Center, o institutie muzicala de prestigiu cu care ICR Budapesta a avut colaborari foarte bune in ultimii trei ani, atat in domeniul muzicii clasice, cat si al jazz-ului. 

Repertoriul serii dedicate Francofoniei include piese de Maurice Ravel, Claude Debussy, Gabriel Fauré, Kodály Zóltán, Liszt Ferenc, Constantin Dimitrescu si Constantin Bobescu.

Romania se numara, de asemenea, printre tarile francofone care participa cu filme artistice pe parcursul Zilelor Filmului Francofon, manifestare ajunsa la cea de a VI-a editie, in cadrul Festivalului Francofoniei. 

In acest an vor fi prezente un numar de 30 de lung metraje, totalizand 32 de proiectii de film din Franta, Canada, Grecia, Belgia, Tunisia, Tunisia si alte tari francofone. 

Astfel, in 28 februarie si in 5 martie, la Cinematograful Cirkó-Geizir din capitala ungara va fi proiectat filmul artistic Comoara (foto), in regia lui Corneliu Porumboiu.

Reamintim ca Romania este membra cu drepturi depline in OIF din 1993, iar in 2006 a gazduit (la Bucuresti) cel de al XVI-lea Sommet al Francofoniei, dedicat „tehnologiilor informatice in educatie”.