Institutul Cultural Roman de la Madrid organizeaza in data de 10 martie, in sala de teatru a Institutului Francez din Madrid

, un eveniment inedit dedicat personalitatii lui Constantin Brancusi pornind de la imagini de arhiva filmate de sculptor insusi.

Vor fi proiectate fragmente dintr-un montaj cu imagini filmate de Brancusi in anii ’20 cu o camera de 35 mm primita cadou de la Man Ray, dar si cu camera Zeiss Ikon Kinamo pe care artistul a cumparat-o in 1932 si cu care a continuat sa filmeze pana in 1939. 

Spectatorii il vor putea vedea pe sculptor lucrand in studioul sau parizian, intalnindu-se cu prieteni precum Marcel Duchamp, Ezra Pound, Victor Brauner sau observand, prin intermediul camerei de filmat, interactiunea dintre sculpturile sale si lumina ori arta dansului. 

De asemenea, vor fi inregistrarile facute de Brancusi in Romania, in 1938, din timpul instalarii sculpturilor din ansamblul monumental de la Targu Jiu. 

Prezentat pentru prima data in 2011, in cadrul expozitiei Images sans fin. Brancusi, film et photographie de la Centre Georges Pompidou din Paris, filmul mut a putut fi pus in valoare gratie fotogramelor donate de artist statului francez in 1957.

Proiectia va fi insotita de o conferinta sustinuta de Philippe-Alain Michaud, conservator la Muzeul de Arta Moderna – Centrul Georges Pompidou din Paris, care va vorbi despre modul in care filmul, prin dinamismul si jocul de lumina pe care le permite, contribuie la degajarea esentei sculpturilor artistului roman.

Philippe-Alain Michaud este istoric de arta si cercetator, responsabilul colectiei de filme de arta a Muzeului National de Arta Moderna – Centrul Georges Pompidou din Paris. 

Cercetarile sale se axeaza indeosebi pe legaturile dintre arta plastica si cinema. A fost curator al mai multor expozitii, printre care expozitia din 2011 mentionata anterior, ocazie cu care a realizat si un montaj intitulat Brancusi filme (1922-1939). 

Dintre studiile publicate de Michaud amintim: Aby Warburg et l'image en mouvement (Paris, 1998 / New York, 2002); Le peuple des images (Paris, 2002); Sketches. Histoire de l'art, cinéma (Paris, 2006).

Proiectul este organizat in colaborare cu Institutul Francez din Madrid si face parte din seria de manifestari organizate pentru celebrarea Lunii Francofoniei.

Traditia francofoniei la ICR Madrid

Intitutul Cultural Roman de la Madrid participa pentru al saselea an consecutiv la evenimentele dedicate sarbatoririi francofoniei in Spania. 

La fiecare editie, Institutul propune proiecte culturale care reliefeaza legaturile culturale dintre Franta si Romania, fie in prezent, cum a fost cazul concertului de jazz al grupului Ramona Horvath Trio, in 2015, fie din trecut, prin activitati dedicate in anii anteriori unor personalitati precum Panait Istrati ori Sergiu Celibidache.