Independenta Film anunta premiera in Romania a filmului Ultimul Lup / Wolf Totem - 3D

, in regia lui Jean-Jacques Annaud (Sapte ani in Tibet, Numele Trandafirului). 

Filmul este o adaptare dupa best- sellerul Totemul Lupului / Wolf Totem, scris de Jiang Rong si a fost filmat in intregime in China. 

480 de tehnicieni, 200 de cai, aproape o mie de oi, 25 de lupi si vreo 50 de dresori si ingrijitori care s-au ocupat de animale sunt cateva dintre detaliile de productie ale filmului.

Este o productie spectaculoasa sustinuta de o extraordinara emotie.

Intrebat daca a fost complicat sa filmeze in chineza, regizorul francez a raspuns: „Pe platou vorbim toti aceeasi limba: cea a cinematografiei. Tehnician sau actor, fiecare stie ce are de facut si cand trebuie sa faca. Singura dificultate, cand nu stapanesti dialectele din film, in cazul de fata mandarina si mongola, este sa-ti dai seama de pronuntia cuvintelor si subtilitatea accentelor. Am apelat la specialisti in cele doua limbi care sa depisteze greselile de text sau de articulare a cuvintelor.“

Wolf Totem – sinopsis.

1969. Chen Zhen, un tanar student originar din Beijing, este trimis in Mongolia Interioara sa predea membrilor unui trib de pastori nomazi. Dar, in realitate, insusi Chen are multe de invatat – despre viata din acest tinut nemarginit, ostil si tulburator, despre notiunile de comunitate, libertate si responsabilitate, precum si despre fiinta cea mai temuta si venerata a stepelor – lupul. 

Fermecat de legatura complexa si aproape mistica dintre aceste fiinte sacre si pastori, tanarul prinde un pui de lup, cu intentia de a-l domestici. 

Insa relatia care se infiripeaza intre om si animal – ca si modul de viata traditional al tribului si chiar viitorul Pamantului – este amenintata atunci cand un reprezentant regional al autoritatii centrale hotaraste sa elimine prin toate mijloacele lupii din aceasta regiune.

„Privind de departe, nu vedem niciodata ca atunci cand suntem la fata locului si impartasim viata de zi cu zi cu populatia autohtona. Am descoperit o tara si un popor diferite de cele pe care mi le inchipuiam. Am fost primit cu multa prietenie, actorii si numeroasa mea echipa au intretinut cu mine cele mai bune relatii. Am lucrat intr-o libertate extraordinara. Am beneficiat fara indoiala de o pozitie privilegiata. 

Dar ceea ce mi-a placut numaidecat a fost si o sinceritate racoritoare. Spre exemplu, cand mi se spune inca de la prima cina: „Noi, cei de aici, nu stim sa facem ce faceti dumneavoastra. Nu inca. Asa ca vom privi cu atentie cum faceti si, cand vom fi inteles, nu vom mai avea nevoie de dumneavoastra.” Si toata lumea ridica paharul in hohote de ras. Kampé!” – a declarat Jean-Jacques Annaud, regizorul filmului, despre experienta pe care a avut-o in China, in timpul pregatirii si filmarilor.

Jiang Rong

Jiang Rong este autorul unuia dintre cele mai rasunatoare succese ale acestui inceput de secol. Tradus in 30 de tari, Totemul Lupului, singura lui opera, a fost vandut in peste 20 de milioane de exemplare, de la aparitia lui in China, in 2004. 

Distins cu numeroase premii, dintre care prestigiosul Prix Man pentru literatura asiatica, in 2007, se vinde si astazi la fel de bine si continua sa starneasca polemici violente in tara lui de origine. 

In Romania, romanul a fost publicat de editura Curtea Veche.