BIEFF s-a incheiat duminica 20 martie cu ceremonia de premiere a filmelor, in cadrul careia au fost acordate urmatoarele premii:

Marele premiu BIEFF 2016, in valoare de 3000 de euro, i-a fost acordat regizorului Scott Cummings, pentru filmul Buffalo Juggalos, prezentat in programul de competitie Urban Rituals.

Juriul BIEFF a fost format din profesionisti ai cinema-ului de avangarda: Paolo Bertolin - Membru al comitetului de selectie, Festivalul International de Film de la Venetia, Ulrich Ziemons - Coordonator de program, Festivalul International de Film de la Berlin – Forum Expanded, Ludovic Chavarot - Membru al comitetului de selectie, Festivalul International de Scurt metraj de la Clermont-Ferrand - Competitia LABO, Roee Rosen - Artist vizual si regizor, castigatorul Marelui Premiu BIEFF 2011 si Xandra Popescu - Artista si co-curatoare a spatiului de proiecte Atelier 35, Bucuresti. Cei cinci jurati si-au motivat astfel alegerea:

„Simplu in aparenta, in atitudinea sa punk, filmul acesta este, de fapt, o experienta care scapa oricarei posibile incadrari, in care tablourile vivante devin in acelasi timp dispozitiv narativ, masca si make-up-ul revendica statutul de identitati reale, iar repudierea ireverentioasa a conventiilor sociale da nastere unei puternice senzatii de autenticitate. Suntem treptat si inevitabil sedusi sa devenim parte dintr-o subcultura, fara a-i reduce vreodata importanta sau a o eticheta in vreun fel.” (Juriul BIEFF 2016)

Marele Premiu este oferit de Institutul Cultural Roman si a fost decernat de domnul Mihály Zoltán Nagy, vicepresedinte ICR. 

Premiul pentru cel mai bun regizor roman, oferit de Uniunea Cineastilor din Romania (in valoare de 1000 de euro), a fost acordat lui Mihai Grecu, pentru The Reflection of Power.

„Acest premiu se acorda unui regizor a carui utilizare consecventa a tehnologiilor 3D continua sa ramana foarte personala. Imaginand un Phenian invadat treptat dar inevitabil de o revarsare neasteptata de ape, filmul reuseste sa transmita, in egala masura, absurditatea unui sistem care se sufoca si tragedia pe care o traieste in fiecare zi poporul nord-coreean.” (Juriul BIEFF 2016)

Premiul pentru cea mai buna regie, in valoare de 1500 de euro (oferit de Cinelab Romania), i-a fost acordat regizoarei Zia Anger, pentru I Remember Nothing.

„Intr-o dramatica repunere in scena a celor cinci faze ale unui atac epileptic, acest film infatiseaza experienta extra-corporala, indusa sexual, a unui liceence, jucatoare de softball. Cu ritmul sau nefiresc, linistit, dar convingator, folosind mai multe actrite in rolul principal si texturi sonore pe mai multe niveluri, filmul creeaza un sentiment exacerbat al artificialitatii.” (Juriul BIEFF 2016)

Premiul pentru cel mai bun concept vizual, in valoare de 1500 de euro (oferit de Cinelab Romania), i-a fost acordat lui Randa Maroufi, pentru filmul The Park.

„Intr-o explorare succinta din punct de vedere stilistic a reprezentarii vizuale a sinelui, acest film impleteste cu maiestrie imagini statice si in miscare, reale si virtuale, a tineretului in revolta, suspendat in mijlocul actiunii, desfasurat in plan temporal. Prin obiectivul camerei mobile a regizorului, un loc de distractie abandonat din Casablanca devine terenul pentru un joc serios, pentru jocuri violente si pentru pozat ocazional.” (Juriul BIEFF 2016)

Mentiunea speciala a juriului BIEFF 2016 a revenit regizorului Gabriel Abrantes, pentru Freud and Friends. Regizorul portughez este unul dintre cele mai promitatoare nume ale cinema-ului portughez contemporan (selectionat cu acelasi film si la Berlinale 2016) si unul dintre autorii prezentati in mod constant in selectia BIEFF.

„Amuzanta explorare a unor nelinistitoare teritorii onirice, filmul acesta pune sub semnul intrebarii sinele masculin, plasandu-l pe regizor insusi in centrul unui proces ludic si provocator de re-inventare si re-asimilare a tropilor cinematografici si TV. Combinand un impresionant savoir-faire cinefil cu mereu surprinzatoare tuse satirice, filmul isi invita spectatorul la o incursiune inedita in ceea ce numim Entertainment, atat ca mod de realizare si ca set de referinte care pot stimula placerea experientei cinematografice.” (Juriul BIEFF 2016)

Cea de-a 6-a editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF s-a incheiat duminica, 20 martie, la Cinema Muzeul Taranului Roman, dupa 7 zile de festival, 3 proiectii sold out, 65 de filme si 4 evenimente speciale.

Ceremonia de premiere a fost urmata de premiera romaneasca a celui mai recent film al lui Peter GreenawayEisenstein in Guanajuato

Participant in competitia pentru Ursul de Aur la Berlin, filmul dovedeste ca Peter Greenaway nu si-a piedut abilitatea de a uimi si de provoca placeri vinovate publicului la vizionarea filmelor sale. 

Un experimentalist din ce in ce mai provocator, Greenaway apartine unei categorii rare, cea a regizorilor care reusesc sa incante si sa zapaceasca, sa provoace si sa socheze, trasatura prezenta din plin si in ultima sa perioada de creatie.

Cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF a avut loc in perioada 14–20 martie 2016, la Cinema Muzeul Taranului, Cinema Elvire Popesco, Universitatea Nationala de Muzica si CinemaPRO.