Geostorm: Pericol global (titlu original Geostorm) s-a lansat în cinematografe vineri, 20 octombrie, dar a putut fi vizionat în regim de avanpremieră începând de miercuri, 18 octombrie. 

Filmul a fost scris şi regizat de Dean Devlin, fostul producător al BLOCKBUSTER-ului, Ziua independenţei / Independence Day

Din fericire nu am mai văzut demult un film la cinema cu dezastre natural (mai exact 2012), aşa că pe acesta l-am trăit la maxim. La un astfel de film scenariul nu are o importanţă maximă (am intuit tot ce urmează să se întâmple, inclusiv rolul negativ), ci efectele speciale. 

Acest film are parte efecte speciale spectaculoase, acţiune atât în spaţu cât şi pe Pământ şi o intrigă la nivel înalt. Am vizionat acest film miercuri, 18 octombrie în avanpremieră la Cinema Dacia Reşiţa de la ora 19:00 şi cu această ocazie le mulţumesc organizatorilor pentru invitaţie. 

În 2019 au loc o serie de dezastre naturale. Conducătorii lumii s-au întâlnit pentru a pune la punct o rețea complicată de sateliți, prin intermediul căreia şi-au propus să controleze clima globală și să mențină populaţia în siguranță. 

18 naţiuni au contribuit la crearea „Olandezului”, dar un singur om s-a ocupat de coordonarea echipei. Acesta e nimeni altul decât Jake Lawson, arhitectul „Olandezului”. E un om de ştiinţă, cu un aer de tocilar, puţin ciudat, uşor antisocial, neadaptat, încăpăţânat, destul de arrogant și care nu ascultă ordinele. El știe cel mai bine ce are de făcut. 

Din cauza acestei încăpățânări e concediat de la conducerea „Olandezului” de către fratele său Max Lawson.

Acțiunea se mută 3 ani mai târziu și sistemul construit pentru a proteja Pământul îl atacă și este o cursă contra cronometru pentru descoperirea realei amenințări înainte ca o geofurtună să măture tot… și pe toți odată cu ea. 

Max trebuie să-l convingă pe Jake să meargă în spațiu pentru a găsi defecțiunea de la bordul „Olandezului” și să o remedieze, pentru ca sistemul construit care ar trebui să protejeze Pământul să nu se transforme într-o armă care să reprezinte sfârșitul omenirii. 

Jake trebuie să renunţe la orgoliu şi să lucreze în echipă pentru a salva planeta. Pentru binele omenirii Jake acceptă să fie trimis în spaţiu să repare defecţiunea, în timp ce Max începe să investigheze ipoteza unei conspiraţii la nivel înalt, chiar din interiorul Casei Albe.

Gerard Butler si actrita de origina romana Alexandra Maria Lara.

Ceea ce m-a făcut să vreau să vizionez neapărat acest film a fost distribuția: Gerard Butler e arhitectul „Olandezului” și tatăl lui Hannah (Talitha Bateman); Jim Stugess e Max Lawson, fratele mai tânăr al lui Jake și unchiul Hannei; Abbie Cornish e agentul secret Sarah Wilson, care se ocupă cu protejarea președinetlui SUA, Andrew Palma (Andy Garcia). Este și iubita lui Max, deși o relație între ei e strict interzisă; Ed Harris e secretarul de stat Leonard Dekkom, cel care i-a cooptat în program pe frații Lawson; Alexandra Maria Lara e Ute Fassbinder, astronautul ISS care conduce stația spațială „Olandezul”; Daniel Wu e Cheng, supervizorul din Hong Kong al programului satelit „Olandezul” din Hong Kong care descoperă o conspirație la nivel înalt.

Geostorm: Pericol Global este palpitant și captivant din punct de vedere vizual. Îl ajută foarte mult și 3D-ul. Dacă vreți să vedeți un film cu un scenariu laborios cum a fost Blade Runner 2049, în care acțiunea se mișcă greu, mai bine stați acasă. 

Dar dacă vreți să vedeți acțiune de la început până la final, cum se formează tornade, cum îngheață Rio de Janiero, zgârie norii din Hong Kong se prăbușesc, inundații, cum în spațiu totul o ia razna, vă recomand să urmăriți acest film la cinema. E adevărat, la nivel de scenariu nu am avut parte de surprize, dar mi-a plăcut foarte mult relația dintre personaje.

Spre exemplu Jake Lawson e cam nepriceput în rolul de tată. Între Hannah și el e mai degrabă o relație de prietenie. Hannah e la fel de talentată ca și tatăl ei. Singurul ei regret e că își petrece pe an prea puțin timp cu tatăl ei. E foarte emoționantă și despărțirea dintre cei doi, cea în care Jake pleacă să remedieze problema de pe „Olandez” și îi promite fetiței că se va întoarce acasă.

Mi-a plăcut inclusiv cum Jake interacţionează cu ceilalţi ingineri de pe nava spaţială, dar şi cum se înţelege cu fratele lui. Jake trebuie să renunţe la orgoliu şi să lucreze în echipă pentru a salva planeta. 

Între cei 2 frați e o relație tensionată. Cei doi sunt foarte competitivi şi supăraţi unul pe celălalt. Deşi Jake este fratele mai mare, se comportă deseori ca mezinul răsfăţat. E foarte amuzant cum cei doi se tachinează reciproc, dar se completează în rezolvarea problemelor. Se pune accent pe ideea de unitate și colaborare. Indiferent ce probleme ar avea, lasă totul deoparte pentru a salva planeta.

Dean Devlin, care e scenaristul și regizorul acestui film, a crezut că informaţiile de la baza filmului sunt mult prea îndrăzneţe, așa că s-a consultat şi cu specialiştii şi a aflat că este o teorie plauzibilă, luată în calcul.

Gerard Butler a fost foarte impresionat de decoruri. Când intra pe câte un platou simțea că să teleportează într-un alt loc. Pe o porţiune de câteva sute de metri erau construite coridoare şi tunele și teușea să se rătăcească și la câteva luni după ce ai început filmările. 

Totul era construit cu mare atenţie la detalii şi uneori se simțea ca în cosmos. În timpul călătoriilor sale s-a lovit și de fenomene meteo extreme, așa că acest rol i s-a potrivit ca „o mănușă”. 

În caz că nu v-am convins că filmul merită urmărit la cinema, poate vă convinge trailer-ul de mai jos.

PS:  Abia aștept să se lanseze pe Blu-ray 3D să-l revăd.