Din acest weekend vom putea viziona la cinema un thriller cu spioni - Red Sparrow bazat pe romanul cu același nume scris de Jason Matthews.

Red Sparrow e un thriller regizat de Francis Lawrence, după un scenariu scris de Justin Haythe. Să vă spun cinstit din trailer mă așteptam la un film în genul Atomic Blonde. Aşa că am fost un pic dezamăgit când am văzut că e un film de tatonare, în care se încearcă să se afle identitatea lui Marble (un rus care spionează pentru americani). Dar despre ce e vorba?

Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) e o balerină rusoaică faimoasă care are grijă de mama ei bolnavă. După ce suferă un accident, ea nu mai poate dansa. Pe fir intră unchiul ei Ivan (Matthias Schoenaerts) care lucrează pentru serviciile secrete ruse. O racolează pentru o misiune: trebuie să schimbe telefonul lui Dimitry. Acesta e ucis, iar Dominika are de ales: să moară sau să lucreze pentru serviciile secrete ruse și să învețe să devină o vrabie (specializate în manipularea psihologică și sexuală pentru „mama Rusie”).

Deși antrenamentele nu decurg cum ar trebui (ignoră ordinele), generalul Vladimir Andreievich Korchnoi (Jeremy Irons) vede în ea un avantaj. Aşa că o trimite pe teren pentru a-l demeni pe spionul american Nate Nash (Joel Edgerton) să afle identitatea lui Marble, rusul care spionează pentru americani. Astfel începe un joc de-a şoarecele şi pisica care va avea consecinţe pentru ambele părţi.

Oscarizata Jennifer Lawrence e perfectă în acest rol. Deşi e fragilă la început, Dominika devine în scurt timp o armă şi se descurcă de minune să supraviețuiască. Dacă în Hunger Games ne-a arătat cum ştie să lovească, acum ne arată că ştie şi s-o încaseze.

E o persoană care nu cedează și nu face de două ori aceeași greșeală. Interesant a fost că Dominika are agenta ei secretă și niciodată nu știm cu adevărat ce gândește. Scenele cu încărcătură erotică alternează cu cele de tortură iar cele de manipulare psihologică cu cele de viol. 

Din păcate, cum se întâmplă de obicei în filmele americane cu spioni, se exagerează cu viziunea ruşilor malefici în opoziție cu așa zisa bunătate a americanilor.

În realitate fiecare e malefic, fiecare ţară urmărindu-şi interesele. Pentru ruși „mama Rusie” e un fel de închisoare din care aceștia trebuie să evadeze, iar pentru americani, America e un loc în care se pune accent pe libertate, deși nici acolo nu e chiar așa.

Din punctul meu de vedere finalul salvează acest film în care deslușim ițele acestui labirint al spionajului.

Red Sparrow va putea fi vizionat în cinematografe din 2 martie fiind distribuit de Odeon Cineplex.